Kétségek az atenolol hatásosságáról magasvérnyomás-betegségben

A The Lancetben megjelent meta-analízis felveti azt a kérdést, hogy jogos-e a népszerű béta-blokkoló használata a hypertensios betegekben a szív-érrendszeri szövődmények és a halál megelőzésére.

| Informed Referátumok 2004 ;3   InforMed | Seprődi, B.
Annak ellenére, hogy szignifikánsan csökkenti a vérnyomást, az eredmények azt mutatták, hogy az atenolol nem hatásosabb a placebónál, ha keringési vagy más okból történt halálesetek, vagy a szívinfarktus megelőzését nézzük. Egyetlen kedvező hatása a stroke előfordulásának csökkenése.

Az atenolol emellett magasabb mortalitást mutatott, mint más magasvérnyomás-elleni szerek, illetve magasabb kockázat volt kimutatható keringési eredetű halálozásban és stroke-ban.

A svéd team az eredmények ismeretében megjegyezte: kétséges, hogy az atenolol megfelelő gyógyszer a magas vérnyomás kezelésére.

A szerzők elmondása szerint a vizsgálatot azokból a munkákból állították össze, amelyek az atenololnak, mint a hypertensio elsővonalbeli gyógyszerének hatásosságát vizsgálták.

Kiemelik a LIFE vizsgálatot, amely kimutatta, hogy a losartan hatásosabb az atenololnál bal kamra megnagyobbodással járó hypertonia-betegségben.

A szerzők szerint vitatott, hogy a LIFE tanulmány eredményei a losartan kedvező hatásainak vagy az atenolol alkalmatlanságának köszönhetők-e, és hozzáteszik, hogy az atenolol hatásossága myocardialis infarktusban is vitatott.

A szerzők a fenti eredmények ismeretében újra áttanulmányozták azokat a vizsgálatokat, amelyek a béta blokkoló hatásosságát értékelik szív-érrendszeri eredetű megbetegedések megelőzésében, hypertensios betegekben.

A 6285 beteget magába foglaló, átlagosan 4,6 éves követési idővel dolgozó összesen 4 vizsgálatban az atenolol hasonló hatásosságúnak bizonyult, mint a placebo az összmortalitás (relatív kockázat:1,01), a szív-érrendszeri mortalitás (relatív kockázat: 0,99), és a szívinfarktus (relatív kockázat: 0,99) tekintetében., annak ellenére, hogy jobban csökkentette a vérnyomást. A stroke gyakoriságát csökkentő hatása nem volt statisztikailag szignifikáns (relatív kockázat:0,85).

Az atenololt más magasvérnyomás-gyógyszerekkel összehasonlító vizsgálatokban (összesen 17 671 beteg és átlagosan 4,6 év követési idő) az atenolol hasonlóan csökkentette a vérnyomást, de szignifikánsan magasabb összhalálozást mutatott mint a többi gyógyszer (relatív kockázat: 1,13), illetve magasabb szív-érrendszeri eredetű mortalitást (relatív kockázat:1,16) és stroke-előfordulást (relatív kockázat:1,30).

A kutatók szerint az atenolol különbözik a többi béta-blokkolótól alacsonyabb lipofilitása miatt, és a többi hypertensió-gyógyszerrel ellentétben nem találtak remodelling-gátló és endothel funkciót javító hatást.

Hozzáteszik még, hogy az atenololnak kevésbé van bal kamra hypertrophiat csökkentő hatása, mint a többi, magas vérnyomásra alkalmazható gyógyszercsoportnak.

A szerzők összefoglalása szerint az eredmények alapján kétséges, hogy az atenolol megfelelő gyógyszer-e a magas vérnyomás kezelésére, vagy vérnyomáscsökkentő szerek hatásainak összehasonlítására.
2004-11-25 09:05:03
|
+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^