Életmódbeli tanácsok érbetegségben szenvedők számára

Az erek megbetegedései rendszerint hosszú idő alatt fejlődnek ki. Némelyik alig okoz tünetet, más érbetegségek enyhe kényelmetlenséget okoznak, amelyek súlyos következményekkel járnak, ha nem kezelik.

| Gyógy-ír   Kisalföld

Az artériák megbetegedése vagy strukturális hibája nagyon súlyos lehet, mivel az artériákon át történik a sejtek ellátása oxigénnel és tápanyagokkal. Az artériák legfontosabb megbetegedései az arterioszklerózis az atheroszklerózis és az aneurizma.

Az arterioszklerózis az artériák megkeményedése, az artériák elvesztik rugalmasságukat, faluk megvastagszik. Ennek a kórfolyamatnak a pontos okát nem ismerjük, de gyakran fordul elő időseken. Anyagcserezavarban, pl. diabéteszben (cukorbetegségben) szenvedőkön gyakoribb az arterioszklerózis.

Rendszerint a végtagok keringésének elégtelensége az arterioszklerózis legkorábbi tünete: a beteg azt veszi észre, hogy a lába és a lábszára hideg. Zsibbadás és bizsergés is előfordul. A magas vérnyomás az arterioszklerózis egyik szövődménye. A tüneteket és az artériaelváltozások előrehaladását lehet mérsékelni a testmozgással és az életmód megváltoztatásával.

Az orvos rendszerint mérsékelt testmozgást pl. sétát vagy kerékpározást javasol. A betegnek nem szabad dohányoznia és koffeint fogyasztania, mert ezek érösszehúzódást okozva súlyosbíthatják a keringési zavart. Az alsó végtagot melegen kell tartani zoknival, harisnyával, ez megelőzi a láb és a lábszár ereinek további összehúzódását. A láb és lábszár rossz keringése miatt a sérülések nem gyógyulnak normálisan. Egyszerű banális sérülés, vágás vagy cipő okozta lábfeltörés fertőződhet és kifekélyesedhet, ami ezután nem gyógyul.

Atheroszklerózis: Az arteroszklerózisnak egyik fontos válfaja az atheroszklerózis. Az artériák megkeményednek mint az arterioszklerózisban, ezenkívül az eret az érfal belsejében keletkező, az ér lumenét elzáró koleszterin lerakódásából álló plakkok szűkítik. Pontos okát nem ismerjük, de a hajlamosító tényezőket igen: az öröklés, a környezeti viszonyok, és a (férfi) nem ilyenek. Az emocionális stressz, a kevés testmozgás és a telített zsírok anyagcserezavarai is kapcsolatban állnak a megbetegedéssel.

Legfontosabbak az örökletes tényezők lehetnek, mert akinek szülei, nagyszülei atheroszklerotikusok voltak, gyakrabban betegszenek meg ebben, még akkor is, ha stressz, mozgáshiány és zsíros ételek kiiktatása megtörténik.

A legjobb kezelés a következő hajlamosító tényezőkkel rendelkező személyek felismerése, kiszűrése: - atheroszklerózis a családi anamnézisben; - emocionális stressz; - elhízottság; - rendszeres testmozgás hiánya. Akiknél ezek fennállnak, változtatni kell az életmódjukon a plakk-képződés megelőzésére vagy csökkentésére. Az orvos alacsony kalóriájú és alacsony zsírtartalmú étrendet ír elő a testsúly és a koleszterinszint csökkentésére. Ha az illető személy stresszben gazdag (munkahelyi vagy családi) környezetben él, pszichológiai tanácsadásra és relaxációs gyakorlatokra is szükség lehet.

A kezelés fontos eleme a rendszeres testmozgás, ezt az egyes betegek teljesítőképességéhez és érdeklődésének megfelelően kell megválasztani, különben a beteg nem fogja végezni a testgyakorlási programot.

Az aneurizma az artéria falának kiboltosulása, ballon- vagy zsákszerű tágulata. A fellépő tünetek az aneurizma elhelyezkedésétől függnek. A vénák megbetegedéseiről az előző számokban olvashattak, itt csupán azt a betegtájékoztatót mutatnám be, amit betegeinknek adunk szórólap formájában.

A perifériás érbetegségek:

A perifériás erek azok, amelyek a vért a végtagokhoz szállítják. A következő ápolási teendők fontosak perifériás érbetegségek esetében.

1. A végtagok keringésének rendszeres ellenőrzése és értékelése.

2. Meleg környezet és ruházat, különösen az alsó végtagokon.

3. Rendszeres lábápolás, áztatás meleg vízben és masszázs a keringést javító oldattal vagy kenőccsel.

4. Az erekre gyakorolt nyomás megelőzése (pl. ne tegyen párnát a beteg térdhajlatára). Vigyázni kell, ha a beteg az ágy szélén ül, annak széle ne nyomja a térdhajlatot, és ne engedjük, hogy a beteg keresztbe rakja a lábát.

5. Ágyban fekvés alatt gyakran változtassa meg a beteg testhelyzetét a vérpangás megelőzésére.

6. Lokális hőkezelés során védje a bőrt az esetleges megégéstől. A perifériás érbetegség csökkenti a hőérzékelést és a beteg esetleg nem veszi észre, hogy égési sérülést szenved A betegek oktatása

Fontos feladat az érbetegek ápolása, az oktatáskor minden alkalmat és lehetőséget meg kell ragadni ennek érdekében

 • Meg kell magyarázni a dohányzás hatásait a keringésre. Hangsúlyozni kell a hipertóniás betegnek, hogy megértse a stressz és a magas vérnyomás összefüggését. Hangsúlyozni kell a relaxációs gyakorlatok és a meditáció értékét a vérnyomáscsökkentésben.
 • Tájékoztatni kell a beteget a rendszeres testmozgás kedvező hatásairól, melyeket az érbetegségekre gyakorol.
 • Visszértágulatos betegeknek ajánljuk a rugalmas harisnyát, semmi esetre se viseljenek harisnyakötőt. - Fontos, hogy a beteg értse meg a lábápolás értelmét és jelentőségét, hiszen a naponta végzett lábáztatás és -masszázs lehetőséget ad arra, hogy szemügyre vegye, nincs-e lábfeltörés vagy nyomás jele a lábon és nem utolsósorban pedig javítja a vérkeringést.
 • Ha tudja a beteg, végeztessük önállóan a lábmosást és a körömvágást. Korrigáljuk mindig, ha hibákat követ el.
 • Beszéljünk a betegnek a következőkről, ha rendelkezésre állnak, vizuális segédeszközök felhasználásával.
 • A cipő: ágyon kívül mindig cipőt kell viselni, soha ne járjon mezítláb. Új cipőt legfeljebb rövid ideig szabad viselni.
 • Harisnya vagy zokni: lehetőleg pamutot viseljen. Ha gombafertőzése van, a zoknit tanácsos kifőzni. Ne viseljen stoppolt vagy lyukas zoknit, ezek nyomást fejtenek ki és ingerlik a bőrt. Naponta váltson zoknit vagy harisnyát.
 • Hőmérséklet: kerülje a hideg környezetet, alvás közben is viseljen zoknit.
 • Ne vágjon ki tyúkszemet vagy bőrkeményedést. Ellenőriztesse orvossal vagy pedikűrössel.
 • Ha hosszabb ideig ül, tegye fel a lábát vízszintes helyzetbe.
 • Ne alkalmazzon a lábon erős fertőtlenítőszert.
 • Minden esetleges vágást vagy sérülést fertőtlenítsen le, tegyen tiszta kötést és mutassa meg a vörösséget az orvosának, ha duzzanatot vagy fájdalmat érez. A perifériás érbetegségek végtagjainak keringését gondosan ellenőrizni kell. Figyelni kell a végtagok bőrének színére, ujjbeggyel történő megnyomáskor, ha a terület az ujjnyomás megszüntetése után sápadt marad, a vér a normálisnál lassabban tér vissza a szövetekbe. Sötét vagy kékes szín rossz vénás visszafolyást jelez.

A fentieket figyelembe véve és tudatosan alkalmazva enyhíthetjük a panaszokat és nagymértékben hozzájárulhatunk a beteg gyógyulásához.

| Érbetegségek, Erek betegségei, Ér betegség, Érbetegség, Erek megbetegedései, Ér megbetegedés, perifériás érbetegségek, artériák
2002-07-29 11:55:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop