Újra fémkorszak!

Az ékszer ősidők óta kedvelt és keresett árucikk. Az egészség és a jó közérzet szempontjából is központi jelentőségük van a fémeknek.

fémek, Fémallergia | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(4):21-23   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
Klári 14. szülinapjára testékszert kapott az orrába. Néhány héttel később a diáklány egyik reggel dagadt és erősen kivörösödött szemekkel ébredt. Állapota napközben csak csekély mértékben javult, s a probléma az elkövetkező napokat is végigkísérte. A körzeti orvos kezdetben nem talált rá magyarázatot, és elküldte vérvételre. Csak tíz nap elteltével vált gyanússá a testékszer, s a fémgyűrű eltávolítása után hamarosan újra jól érezte magát a lány.

Fémes gyógymódok

A vér és az izzadtság parányi fémrészecskéket, ebben az esetben kobaltot és nikkelt képes kioldani az ékszerekből. Az ajakrés feletti területről minden a szem irányába „vándorol”, s itt allergiát vagy ingerlékenységet válthat ki. A bőrreakció nem mindig közvetlenül a fémmel érintkező területen jelentkezik, ami a helyes diagnózist sokszor nagyon megnehezíti.

Az ékszereknek azonban pozitív egészségügyi „mellékhatásai” is lehetnek. Egyre gyakrabban derül ki, hogy sok arthritiszes beteg egyik ujja határozottan kevésbé fáj. Úgy tűnik, a hosszú éveken át nap mint nap viselt arany jegygyűrű hatékony védelmet nyújt a betegséggel szemben. Sajnos, a hatás csak ezen egyetlen ujjra lokalizálódik. Ízületi gyulladás kezelésére valóban használtak és használnak ma is aranyat. A szájon át szedett anyag mellékhatásai azonban többnyire súlyosak, mert a fémrészecskék a szervezetben bárhol leválhatnak és irreverzíbilis szervi károsodásokat idézhetnek elő.

  • Gyomorhurut, reuma és a mozgásszerveket érintő megbetegedésekre, illetve azok kezelésére ajánlatos a kétnapos aranykúra, aranyporral és aranyborral.
  • A homeopaták koncentrált formában főleg depresszió kezelésére használják az aranyat.
  • A kínai gyógyászat egyes iskolái az akupunktúrában az arany és az ezüst egymástól eltérő hatásait hasznosítják. Az aranytűk elősegítik a kezelés tonizáló, stimuláló hatását, míg az ezüsttűk hatása inkább nyugtató.
  • Az ezüstöt (argentum metallicum), a legtöbb más fémhez hasonlóan, túlnyomórészt nem tiszta fém formájában alkalmazzák, hanem sóit használják. Emlékezzünk csak! A sók fémek (vagy félfémek) és savak vegyületei. A nitrátok például a salétromsav sói. Az ezüstnitrátot (argentum nitricum) a homeopátiában krónikus gyulladásos folyamatokra és kimerültség kezelésére használják. Pokolkőként ismert változata fertőtlenítőszerként szolgál.
  • A higany (mercurius) sokféle formában már a 18. században fontos gyógyítószer volt. Homeopata orvosok torokgyulladásra, szoptatós anyák kisebesedett mellbimbójára és fogfájásra rendelnek higanyvegyületeket. A tiszta higany és néhány vegyülete mérgezést okozhat, ha gőzeit akár szobahőmérsékleten is belélegezzük. Az emberi szervezetben rendkívül lassan bomlik le. A higany kloridjait régebben fertőtlenítőszerként alkalmazták. Az ókor óta ismert folyékony fémet manapság elsősorban fogtömésekhez használják. Az ezüsttel, cinnel vagy rézzel képzett amalgámötvözetek 50%-nál több higanyt tartalmaznak.

Dózisfüggő mérgezés

Paracelsus (1493–1541) az alkímiát olyan tudománynak tekintette, melynek nem a mesterséges arany, hanem gyógyszerek előállítása a feladata a természet birodalmából, de mindenekelőtt fémekből. Köveket, gyöngyöket, növényeket, bort és vért aranyvegyületekkel elegyítve állított elő gyógyszereket.

A fémek a kémiai elemek közül a legnagyobb csoportot képviselik (a természetben előforduló 93 elemből 67 fém). Szigorú értelemben véve nemcsak a nemes elemek tartoznak közéjük, mint az arany, az ezüst, a platina vagy a cink, hanem ásványi anyagok is, mint a magnézium és a kalcium, valamint ismert nyomelemek, például a fluor és a mangán. Napjainkig még nem minden fémről derült ki, milyen szerepet tölt be szervezetünkben. Az orvosok álláspontja a határértékek tekintetében sem mindig egyezik meg. A nyomelemek, melyek túlnyomó része fém vagy félfém, már a legcsekélyebb (a testtömeg századszázalékánál is kisebb) mennyiségben is kibontakoztatják hatásukat. Néha annál nagyobb a túladagolás veszélye. Míg napi 1,5–3,0 mg réz a fiatalok és a felnőttek számára a piros vérfesték, a hemoglobin képződéséhez és a test megfelelő védekezőrendszeréhez szükséges, addig a többlet súlyos károkat okozhat. A rézről már régóta ismert, hogy leoldja a vízvezetékek fő anyagát, az egészségre ártalmas ólmot. A vörösesen csillogó nehézfém bakteriosztatikus hatású, így az ivóvízbe jutott csírák lassabban tudnak szaporodni. A rézből készült új vízvezetékeknek, melyeken még nem képződött réz-oxidos védőbevonat, kellemetlen mellékhatásai lehetnek. Csecsemőknél és kisgyermekeknél a rézzel dúsult ivóvíz máj- és agykárosodással járó, súlyos mérgezést okozhat. Ennél csekélyebb mennyiségben is izgatja a garat, a nyelőcső és a gyomor nyálkahártyáját. Az új vezetékekből a réz elsősorban akkor kerül a vízbe, ha az ivóvíz viszonylag savanyú (pH-értéke kisebb 7,3-nál) és keménységi foka négynél nagyobb. Ezért csecsemőknek és kisgyermekeknek az első két életévben jobb ásványvizet vagy palackozott vizet adni, míg védő funkciójú patina képződik a vezetékekben.

Élen a kozmetikában

A természetben csak kevés fém fordul elő tiszta formában. Sokkal gyakoribbak vegyületeik, melyeket részben más fémekkel képzenek. Életünk mindennapjaiban is rendkívül ritkák az egyféle fémből készült tárgyak, kereskedelmi forgalomban többnyire ötvözetek kaphatók. Az allergiásoknak ezért gyakran gondot okoz, hogy az adott allergént százszázalékosan elkerüljék.

Míg sokféle ékszert, gombot stb. „nikkelmentes” felirattal látnak el, addig ezt más téren ellenőrizni nagyon nehéz.

Figyelem! A nemesacél edényekből nikkel kerülhet a táplálékba, elsősorban savanyú gyümölcsök és zöldségek főzése során.

A kozmetikai ipar is felhasznál fémeket és fémvegyületeket:

  • cink-oxidot és titán-oxidot pigmentként és UV-szűrőként. Ezek a fémek a feleslegben levő zsírt is abszorbeálják, továbbá érszűkítő hatásúak.
  • Az arckrémekben található vas egészséges színt kölcsönöz, a vas-oxidot színezéshez és fényvédőként alkalmazzák.
  • Az alumínium klórvegyületei érszűkítő, izzadsággátló és dezodoráló hatásúak. A legtöbb dezodorban megtalálhatók, de néha bőrirritációt okozhatnak.
  • A mágneses mikrokristályok jelentik a kozmetikában a legújabb trendet. Serkentik a bőr vérellátását, segítségükkel a zsír, a salakanyagok és a szövetekben felgyülemlett víz gyorsabban elszállítódik.

B. E.

Hogyan reagál az emberi szervezet a fémekre?

Fém

Mihez fontos?

Hiánytünetek

Miben található?

Túladagolás

Mire használják a gyógyászatban?

Króm

Szabályozza a vércukorszintet

Magas vércukor- és koleszterinszint, magzati növekedési zavarok

Búzacsíra, teljes kiőrlésű gabonatermékek, sajt

Krómmérgezés csak ipari munkásoknál fordul elő

A homeopátiában hurut, láz és influenza gyógyítására

Vas

Oxigénellátás, az immunrendszer erősítése

Kimerültség, hajhullás, fogékonyság betegségekre, sápadtság

Máj, gomba, osztriga, kagyló, spenót

Huzamosabb ideig tartó vastöbblet májkárosodáshoz vezethet

A homeopátiában ájulásérzet, összeesés és vérszegénység kezelésére

Réz

Hemoglobin és pigmentek képzése, az immunrendszer erősítése

Ritka, hasonló a vashiányhoz, ízületi gyulladások

Teljes kiőrlésű gabonatermékek, friss zöldség, és gyümölcs

Az új réz vízvezetékek csecsemőkre és kisgyermekekre veszélyesek

Vérszegénység enyhítésére, gyulladáscsökkentésre

Nikkel

Szénhidrát- anyagcsere és energiaháztartás

Eddig még nem bizonyított, szükséglet nem ismert

Hüvelyesek, gabonafélék, olajos magvak, kakaó (csokoládé), fekete tea

Az allergiások a nevezett élelmiszereket lehetőleg kerüljék

 

----------------------------------

Cink

Enzim- és inzulintermelés, férfiak termékenysége, immunrendszer

Sebképződés zavarai, bőrbetegségek, hajhullás, csökkent növekedés

Osztriga, marhafilé, szezámmag, zabpehely

Cinkkészítmények vagy cintartalmú edényekben tárolt élelmiszerek okozta mérgezések

A cinkenyvetduzzanatok, kelések, a cinkkenőcsöt sebek gyógyítására

| fémek, fémallergia
2003-04-03 10:29:22


Tojás- és szójaallergia

A táplálékallergia az élet minden területét érinti, és gyökeresen változtatja meg az allergiás egyén addigi életvitelét.


Pollen naptár - mikor mitől tüsszög?

Nem a parlagfű az egyetlen növény, ami megkeseríti az allergiások életét. Az alábbi táblázatból kiolvasható, mikor melyik növény virágzik.


Nyári kozmetikumok és a bőrallergia

A barna bőr a legtöbb ember számára vonzó jelenség, ám sokszor csak későn eszmélünk rá, hogy az ész nélküli napozásért bizony nagy árat kell fizetni. Bőrünk ugy...


Allergiás tüneteket okoz a karácsonyfa-szindróma

A lakásban felállított karácsonyfákon képződő penészgombák számtalan egészségügyi panaszt, köztük asztmás légzést, köhögést, álmatlanságot és légszomjat ...


Portalanítás okosan

Mai életmódunknak "köszönhetően" időnk 80-90%-át belterekben töltjük, itt pedig ki vagyunk téve a láthatatlanul keringő részecskék millióinak: pollenek, mikroorganiz...


hirdetés