Nikotintapasz a feledékenyeknek?

Az orvosok már régóta próbálják a nikotin memóriaserkentő hatását úgy kihasználni, hogy közben ne tegyék ki az embereket a cigarettafüstben levő rákkeltő anyagok káros hatásának. A megoldást a nikotintapasz jelentheti.

| InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
Nem egy tanulmány kimutatta, hogy a nikotin jó hatással van a figyelemhiányos, skizofréniában szenvedő, Parkinson- vagy enyhe Alzheimer-kóros betegek figyelem-összpontosítására.

A durhami Duke University kutatóinak tanulmányából kiderül, hogy a kis dózisú nikotintapasz a memóriavesztés enyhe formájában hatásos, ezt az állapotot korral összefüggő memóriazavarnak, finomabban szólva „nyugdíjas pillanatoknak” nevezik.

A kísérlet során tizenegy, 60-90 éves betegnél megállapították, hogy négyheti tapaszviselés után a felére csökkent az az idő, amelyet egy standardizált memóriateszt kitöltéséhez felhasználtak.

A figyelem- és gondolat-összpontosítás terén is jobb eredményeket értek el, továbbá javult az emlékezőtehetségük.

Az alacsony dózisú nikotintapasz használatánál nem mutatkoztak olyan mellékhatások, mint a szapora pulzus, emelkedett vérnyomás vagy súlycsökkenés, amelyek a nagyobb adagokra jellemzőek, mindössze egyetlen betegnél tapasztaltak émelygést.

A tanulmány társszerzője szerint a nikotin a memóriavesztés legkorábbi fázisában is javítja az emlékezőtehetséget, a mentális hanyatlást pedig lassíthatja.

A szakemberek azonban óvnak attól, hogy azok, akiknek nehézségbe ütközik az egyszerű tények, mint a nevek vagy telefonszámok felidézése, rohanjanak megvenni a tapaszt.

A tapaszt csak a dohányzásról való leszokásra törzskönyvezték, és nagy számú hosszú távú tanulmányokkal még nem igazolták biztonságos voltát. A dohányzással sem érdemes próbálkozni, mert a nikotin káros hatásai messze túlszárnyalják az esetleges előnyöket.

The Star

| feledékenység, memóriazavar, nikotin tapasz
2004-01-06 10:54:22


Az Alzheimer kór retina vizsgálattal kimutatható

Egészséges embereknél a hajszálerekerek sűrű hálózatot alkotnak a szemfenéken. A Duke Szemészeti Központ kutatói az Ophthalmology Retina című szakfolyóiratban közö...


Alzheimer-kór teszten dolgoznak

Már a tünetek megjelenése előtt megbízhatóan jelzi az Alzheimer-kórhoz vezető agyi károsodásokat egy egyszerű vérvizsgálat.


A testmozgás előnyös Alzheimer kórban

A fizikai aktivitás csökkentheti az Alzheimer-kór okozta emlékezetvesztés mértékét a Rio de Janeiró-i Szövetségi Egyetem (UFRJ) kutatóinak tanulmánya szerint, melyet a...


Nem véd a keresztrejtvény a demencia ellen

Egy új tanulmány szerint a keresztrejtvényfejtés vagy a sudoku nem véd a demenciától. A BMJ folyóiratban közölt tanulmányt az Aberdeeni Királyi kórház és az Aberdeen...


A demencia megjósolható?

Ötperces ultrahangvizsgálattal megjósolható a demencia kockázata még a tünetek fellépése előtt, ismertették tanulmányuk eredményeit a University College London (UCL) k...


hirdetés