Klimax - könnyedén

A görög eredetű klimax szó a változókorra mint "kritikus" időszakra utal. Manapság a nők rettegnek ettől az életszakasztól. Pedig egyáltalán nem törvényszerű a változókori szenvedés, ugyanis a nők egyharmada különösebb problémák nélkül jut túl a klimaxon.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):53-55   Celsus Kft. | Horváth, O.
Klimaxról orvosi értelemben akkor beszélünk, ha az utolsó vérzést legalább hat hónapon keresztül nem követi másik menstruáció. Ennek időpontja Nyugat-Európában átlagosan 47-51 év körül várható.

Fizikai tünetek

A leggyakoribb kellemetlenség a hőhullám, a kipirulás, izzadás, a szapora szívdobogás és a gyakori fejfájás. A hőhullám erős izzadás formájában jelentkezhet éjszaka is, és olyan intenzív lehet, hogy egy-két percig tartó láz is kísérheti.

JÓ HÍR! A menopauza kezdete után körülbelül egy-két évvel ezek a panaszok megszűnnek. Ám addig is fogyasszunk gyógynövény-tartalmú teákat, étrendi kiegészítőket! Elsősorban a szója, a ginszeng, a poloskafű és a zsálya ajánlható. Némely növény ösztrogénszerű anyagokat is tartalmaz.

Sokaknak segít a relaxáció is! A testet-lelket megnyugtató könnyű gyakorlatok helyreállítják a szervezet kémiai egyensúlyát, segítenek oldani a mindennapok feszültségét, és csökkentik a hőhullámok intenzitását is.

Óvjuk csontjainkat!

Menopauza után a csontállomány évi 1-2 százalékkal csökken. Ennek az az oka, hogy a csontszövetben található "építő" és "lebontó" sejtek működésének egyensúlya az utóbbiak javára tolódik el, s így 80 éves korra a fiatalkori maximális csonttömegnek már csupán az 50%-a van meg.

Szerencsére ez a folyamat lelassítható, megállítható, sőt - megfelelő táplálkozással és mozgással - visszafordítható.

FONTOS! A változás korában lévő nőknek legalább napi 1000 mg kalcium beviteléről kellene gondoskodniuk. Ennek legjobb forrásai a tejtermékek és a levélzöldségek. Ahhoz, hogy a szervezet hatékonyan felszívhassa a kalciumot, D-vitaminra is szüksége van. A tengeri halak ezt bőven tartalmazzák! Emellett csökkenteni kell a kávé, a tea, a szénsavas üditők, a só és az alkohol fogyasztását, ezek ugyanis fokozzák a kalcium kiválasztását. Ne együnk nyers korpát sem, mert gátolja a kalcium felszívódását!

JEGYEZZÜK MEG! Hiába a helyes étrend, ha nem mozgunk eleget, mert így a bevitt ásványi anyagok és vitaminok nem épülnek be a csontjainkba. Nagyon fontos a rendszeres, de nem túlzásba vitt testgyakorlás. Vizsgálatok bizonyították: már akkor is mérhetően csökken a csontok kalciumvesztése, ha mindennap 3-5 emeletnyi lépcsőt megmászunk.

Szív-, és érrendszeri panaszok

A magas ösztrogénszint védelmet nyújt az érelmeszesedéssel szemben. A klimax után ez a védelem megszűnik, ráadásul sok nő hirtelen meghízik ebben az életszakaszban, ez pedig növelheti a vér koleszterinszintjét, s fokozza a szívkoszorúér-betegségek kialakulásának kockázatát. A súlygyarapodás és a koleszterinszint-emelkedés megelőzése érdekében érdemes csökkenteni az állati eredetű zsírok fogyasztását - tejtermékekből is a zsírszegényeket érdemes választani -, heti rendszeres testmozgás ajánlott, egyúttal kerülni kell a túlzott alkoholfogyasztást, és érdemes abbahagyni a dohányzást.

Ügyeljünk a nemi szervekre!

A klimax során a nemi szervek - a méh, a petefészkek és az emlők - jelentős átalakuláson mennek keresztül. Éppen ezért sokszor nem egyértelmű, hogy bizonyos tünetek normálisnak tekinthetőek-e, avagy más, a klimaxtól független betegség jelei. A vérzési rendellenesség természetes jelenség ebben a korban.

NE FELEDJÜK! Ha szokatlanul erős, gyakori menstruáció jelentkezik, annak hátterében a méh egyéb elváltozása - myoma, rosszindulatú daganat - is állhat, ezért feltétlenül gyors orvosi kivizsgálásra van szükség!

Klimax idején a medence izom- és szalagrendszere gyakran meglazul, s ilyenkor a nemi szervek süllyedéses betegségeivel- vizeletcsepegéssel, inkontinenciával - kell számolni. Szerencsére ez könnyen megelőzhető, illetve korai stádiumban a testsúly normalizálásával s rendszeres, szakszerű gát-izomtornával vissza is fordítható.

A hormonhiány következtében hüvelyszárazság is kialakulhat, ami problémát okozhat közösüléskor. Ilyenkor ajánlott a különböző síkosítókrémek használata.

A hüvely pH-ja is megváltozik - ez kedvezőtlen hatással van a hüvelyflórára, ezért érdemes rendszeresen használni a Lactobacillust is tartalmazó intim higiéniás szereket.

Fitoösztrogének

Olyan, növényi eredetű vegyületek, amelyek a sejtek ösztrogénreceptoraihoz kapcsolódhatnak, és így ösztrogénszerű hatást váltanak ki. Így csökkenthetik a klimaxos tüneteket, pl.: a hőhullámokat vagy a bőr kiszáradását és részben a csontritkulást is. A legtöbb fitoösztrogént a szója tartalmazza, de a többi hüvelyesben, a rozskenyérben, a lenmagban, szezámmagban és az olajos magvakban is előfordul.

JÓ TUDNI! A váltózókor tüneteinek kivédésére általában napi 50-120 mg fitoösztrogén szükséges. Az élelmiszeriparban felhasznált szójakészítmények izoflavonoid- (fitoösztrogén-) tartalma azonban változó, a szójaszószban, -olajban, a virsliben és a párizsiban található szójában például egyáltalán nem vagy csak elenyésző mennyiségben van jelen! Sokat tartalmaz viszont a tofu, a szójatej, -joghurt, a mizo és egyes speciális kivonatok.

Lelki tünetek

A menopauzás nők ingerlékennyé, labilissá válhatnak, koncentrálóképességük romlik, alvászavarok jelentkezhetnek náluk. Túl a hormonális viszonyok megváltozásán, mindezekben nagy szerepe lehet az "öregedés" érzéséből adódó önértékelési zavarnak is.

Érdekes! Amíg az európai, észak-amerikai kultúrákban a nők 70-80%-a szenved a klimaxtól, addig az azonos korú ázsiai és afrikai nők között ez az arány nem haladja meg a 15-20%-ot. Ezt a kutatók azzal magyarázzák, hogy a hagyományos kultúrákban a nő rangja, társadalmi státusa a kor előrehaladtával növekszik, míg a civilizált országokban sokszor csökken.

Indiában a változás korán túlesett nőknek már nem kell fátylat viselniük, s ettől az időszaktól fogva nagyobb tiszteletnek örvendenek. Az indián asszonyok pedig csak ekkor élhetnek sámánisztikus és gyógyító erőikkel.

Fogadjuk el a változást! Gyászoljuk meg – ha erre van szükség – az elvesztett ifjúságot, de engedjünk utat a fejlődésnek! Gondoljuk meg: még 30-40 év áll előttünk! Csak rajtunk múlik, hogy úgy éljük meg a változás korát, mint egy új élet kezdetét, életünk második felének nyitányát.

Természetes egészségvédő készítmények segítségével könnyedén hozhatjuk ifjúkori formánkat minden vonatkozásban.

Az a nő, aki tudatosan és jövőorientáltan éli meg életének ezt a nehéz, de rendkívül fontos korszakát, továbbra is okos, erős, sőt szép is lesz.

Az új élet nyitánya

Akik szembe tudnak nézni a múló idővel, és teljes értékű életet élnek, képesek túllépni a klimaxot évszázadok óta kísérő negatív hozzáálláson, és kevésbé szenvednek a fizikai tünetektől.

Fő az aktivitás!

A klimaktérium utáni rendszeres szexuális élet képes egészségesen tartani a nemi szerveket. Tehát nem szabad, nem érdemes ezen időszak után sem lemondani az aktív nemi életről!

Egyéb tünetek

Néhány problémáról nem is gondolnánk, hogy a hormonális változások miatt szenvedünk tőlük. Ilyen például:

  • A rohamokban jelentkező, szédüléssel, fülzúgással, hallásromlással járó, ún. Menière-tünetcsoport
  • Bizonyos szembántalmak - üvegtesti zavarosság, száraz kötőhártya-gyulladás, látásélesség-romlás, krónikus szivárványhártya-gyulladás
  • A szárazabbá váló bőr
  • A ritkuló, fénytelen, töredezett haj.

dr. Horváth Orsolya

|
2005-07-07 18:52:51


A hormonpótlás kockázatai

A hormonpótló terápia (HRT) kockázatairól készült újabb nagyszabású brit tanulmány kimutatta, hogy nincs kockázata a hormontapasz, -gél vagy -krém alkalmazásának, a...


Menopauza: tények és tippek

Vajon mindenki tisztában van azzal, mi is történik ilyenkor a női szervezetben? Bár ez a korosztály az emberiség történetének legműveltebb generációja, a klimax, más ...


Menopauza és boldogság

Egy oxfordi kutatás szerint a középkorú brit nők boldogabbak a változó kor beköszöntével és utána. A magyarok azonban még mindig szükséges rosszként élik meg ezt a...


Meddőséget okozhat a korai menopauza

Magyarországon minden századik nőt érinthet a korai menopauza, de kevesen tudják, mi okozza panaszaikat. A tünetek megegyeznek a változókorban tapasztaltakkal, viszont a re...


Biztonságosabb ösztrogénpótló készítmények

Az Észak-Texas-i Egyetem biokémikusai által irányított nemzetközi tudóscsoport eredményeit a Science Transitional Medicine online kiadásában ismerteti.


hirdetés