A hallásról általában - A nagyothallás

A hallás nagyon fontos kommunikációs eszközünk. Hiánya vagy csökkenése kihat az emberi szervezet teljes működésére. Mégis, mintha hazánkban az állampolgárok nem figyelnének fel idejekorán hallásuk romlására, pedig az országban audiológiai állomások egész hálózata kész segíteni problémájuk megoldásában.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Faragó, L.
Az időveszteség sok esetben behozhatatlan. Próbáljuk meg a figyelmet a hallásra, a halláscsökkenésekre és gyógyításukra irányítani. A hallószerv - fül - a fizikai hangingereket elektromos jelekké alakítja, melyek a hallópályákon az agyi központokba vezetődnek, ahol hangérzetté alakulnak.

A hallórendszer felépítése.

A hallócsontok láncolata.

Röviden vázolva: a hanghullámok a hallójáraton keresztül a dobhártyát megrezegtetik. Ez a rezgés a hallócsontláncolat - kalapács, üllő, kengyel - segítségével a belső fülbe jut, ahol a csiga folyadékterei által körülvett, a hangingertől ingerületbe kerülő Corti-szerv szűrsejtjeiben létrejön az elektrofizikai inger. Az így kódolt információ a hallóideg különböző pályáin és magvain keresztül a nagyagykéreg megfelelő központjaiba kerül. Itt a dekódolt jelek érzetté alakulnak, felfogjuk azokat, és újabb agyi területek bekapcsolódásával beszéddel vagy cselekvéssel válaszolunk rájuk.

Ha a hallószerv valamelyik részének működése zavart szenved, és a hangfeldolgozás hibás vagy nem működik, létrejön a nagyothallás. A lehetséges gyógymód megválasztása szempontjából fontos megállapítani a zavar keletkezésének helyét. Ezt szakember segítségével lehet diagnosztizálni, fontos a fülészeti szakvizsgálat, az audiológiai kivizsgálás, sőt, a modern képalkotó eljárások is gyakran szóba jönnek.

Amennyiben a hangvezető rendszerben van a hiba, akkor vezetéses halláscsökkenés, ha a belső fültől az agyig lép fel a károsodás, idegi halláscsökkenés a következmény. Lehet természetesen a kettő kombinációja is, ez a kevert típusú hallászavar.

A halláscsökkenés lehet veleszületett vagy szerzett.

A nagyothallás okaiA külső fül betegségei

Veleszületett rendellenességek: mint például a fülkagyló és a hallójárat torzulásai, melyek általában a szülő számára is láthatók. Mivel többnyire a közép- és belső fül érintetlen, vezetéses halláscsökkenéssel járnak. A pontos diagnózis után műtéti megoldás, vagy hallókészülék, vagy a kettő kombinációja jön szóba.

Szerzett betegségek: külsőhallójárat-gyulladás (vigyázat, jön a strandszezon!), fülzsír, idegen testek (gyermekek gyakran dugnak a fülükbe különböző dolgokat), csontkinövések, mind-mind vezetéses zavart okoznak. Megoldás helyi és gyógyszeres kezelés vagy műtét.

A középfül betegségei

Veleszületettek: a külső fül hasonló megbetegedéseihez kapcsolódhatnak, de előfordulnak önmagukban is. Az elváltozás súlyossága, a halláscsökkenés jellege és mértéke szerint operálunk vagy hallókészüléket adunk.

Szerzett megbetegedések: leggyakoribb a heveny vagy a krónikus középfülgyulladás. Ezek következménye kezdetben a vezetéses halláscsökkenés, de a szövődményes vagy az elhúzódó esetekben már a hangfelfogás is zavart szenved. A hallás javítása történhet helyi és gyógyszeres kezeléssel vagy műtéti úton. Sajnos sok esetben kell segítségül hívni a hallókészüléket.

A középfül egy különleges megbetegedése a főleg nőknél jelentkező otosclerosis. Ilyenkor a hanghullámok zavartalan bejutását a belső fülbe a kengyel nevű hallócsontocska rögzültsége akadályozza. Megoldása műtét, de ha idegi halláscsökkenés is jelentkezik vagy ismétlődik, sokszor kell készülék.

Halláscsökkenéssel járnak a fejet ért sérülések esetén előforduló dobhártyarepedések, hallócsontficamok, sziklacsonttörések is.

A belső fül betegségei

Veleszületett: az eltérések lehetnek családi, öröklődő jellegűek, de keletkezhetnek a terhesség alatt is. Ilyenek a különböző fejlődési rendellenességek résztüneteként jelentkező, vagy a korai terhesség alatt átvészelt anyai rubeóla következtében kialakuló, illetve a vér Rh-faktor összeférhetetlensége alapján keletkező halláscsökkenések. Ugyanígy károsít a szülés alatti magzati oxigénhiány, a nem megfelelő anyai gyógyszerszedés, de a koraszülés is.

Szerzett: a belsőfül-károsodások közül jelentős a tisztázatlan eredetű, rohamokban jelentkező szédüléssel és idegi halláscsökkenéssel járó "Meniere betegség". Kezelése gyógyszeres és műtéti lehet, de sokszor csak a hallókészülék segít.

A zajártalom ma már civilizációs betegség, hiszen az ember környezete egyre zajosabb. A zajos munkakörülmények, a közlekedés, a fiatalok extrém hangerejű diszkói, a sétálómagnók nem is okozhatnak mást. Sajnos gyógyíthatatlan és súlyosbodik, csak az időben adott hallókészülék rehabilitálja a zajkeltők kiiktatása mellett.

Vannak vírusfertőzések - rubeóla, kanyaró, mumpsz -, melyek után károsodhat a belső fül, de ugyanilyen veszélyesek bizonyos gyógyszerek - pl. egyes antibiotikumok, szalicilát - is.

Időskori halláskárosodás

A presbyacusis vagy időskori halláskárosodás egyre gyakoribb. A 65-70 éves korosztály 25 százaléka, a 70 év felettiek 35-40 százaléka különböző mértékben érintett. Fontos a hallókészülék mielőbbi felírása és megszokása, mert ha már a központi hallópályák is károsodnak, nagyon nehéz a segítség a rossz beszédmegértés miatt. Ma már szinte nincs reménytelen eset, hiszen még a teljesen süket betegeknél is megkísérelhető a belső fülbe ültetett hangingerátvivő készülék - a "cochlearis implant" - műtéti beépítése.

Faragó, L.

| halláscsökkenés, nagyothallás
2002-07-18 14:16:35
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop