Szenvedélyek fogságában

Életünk legtöbb nehézségét okozza. Személyiségünket elszakíthatatlanul odaköti valamilyen élő vagy élettelen dologhoz, környezeti, kulturális, társadalmi jelenséghez. Ez a semmi mással össze nem hasonlítható érzelem - a szenvedély...

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(7):8-9   Celsus Kft. | Váczi, G.
Hogyha a kötöttség, függőség kialakult, már csak azért is nehéz tőle szabadulni, mert személyiségünk részévé, cselekedeteink, gondolataink irányítójává válik. Mániává, melyet jobb megelőzni, mint hagyni, hogy elhatalmasodjék rajtunk...

Munkamánia

A szenvedély az egyén és környezete számára előnyös, pozitív érzelem is lehet - régebben például a sztahanovistákat, munkamániásokat szent embernek tekintették, akik pihenést nem ismerve, éjt nappallá téve dolgoztak a társadalom felemelkedéséért. A multinacionális cégeknél, de a tőkeorientált vállalatok többségében is kedvelik a munkamániás dolgozókat, sőt maguk teszik azzá munkatársaikat. A sztahanovista munkamániás az ügy, a cél elérése érdekében önként és dalolva dolgozik. Annak ellenére, hogy az egysíkú tevékenység fizikailag tönkreteszi, egészségét felőrli, személyes cselekvőképességét korlátozza, gondolatai irányát lehatárolja, mégis boldog, kielégült, és ez az érzés tovább táplálja mániáját.

JÓ TUDNI! A munkanélküliség felemlegetésével, az elbocsátástól való félelemkeltéssel kikényszerített munkamánia még nem szenvedély, de az anyagi javakkal, sok pénz ígéretével előremozdított sztahanovista-magatartás már igen.

A munkamánia jellegzetes képviselője a gyermektelen magánvállalkozó, aki önmagát kényszeríti állandó munkára. Ösztönzője, munkamániájának kialakítója nem a családfenntartás felelőssége, hanem a pénz és a siker. Családos embernél a munkamánia már feltétlenül negatív jelenség, hiszen a családfenntartót pénzautomatává teszi, megfosztja a családtól, s mániája nemcsak a saját, de a rábízottak szellemi, lelki világát is negatívan befolyásolja.

Ez azt is jelenti, hogy:

  • nem képes gyermekei számára pozitív szülőképet nyújtani
  • nem képes családtagjait lelkileg gazdagítani, segíteni
  • nem képes időt szakítani rájuk.

A munkamániás gépembert az őt körülvevő "munkafal" fosztja meg az egészséges cselekvőképességtől, az egészséges emberi magatartástól. A falak lebontása, a munkamánia erőszakos megszüntetése - például nyugdíjazás, elbocsátás - akár az érintett halálával is járhat. Ilyen esetben a munkamániásnak segítséget jelenthet, ha új célokat, megoldásra váró problémákat találunk számára, illetve jót tesz a környezetváltoztatás, az elköltözés és egy hosszabb külföldi út is.

A szex fogságában

A szerelem testi megnyilvánulása a szex. Addig nincs is baj, amíg a szeretett lénnyel való egyesülési vágy motiválja. Ám a szenvedélyes szex nem csupán szeretetből fakadhat, hanem kielégülési vágyból, kíváncsiságból, illetve a szex szeretete miatt is. Az egyént a szexmánia olyan pályára kényszeríti, ahol szinte minden gondolata a szex körül forog, s szenvedélye lényét képletesen nemi szervvé formálja. A társadalom számára a szexfüggő ember csak akkor veszélyes, ha szenvedélye megkívánja az állandó partnercserét, hiszen ezzel meglévő családok egységét is tönkreteheti.

A szexmániás személyiség saját teste, nemisége rabszolgájává válik, esetében a drog a kielégülés, melyhez csak időlegesen jut, így a szenvedély csak pillanatokra huny ki, majd újra- és újrateremtődik. Az érintett előbb vagy utóbb lelkileg és fizikailag is leépül, kiég. Segítséget jelenthet egy reménytelennek tűnő szerelem felébresztése, valamilyen szellemi cél kitűzése vagy egy hoszszú tengeri utazás. A sportok közül a hegymászás ajánlható.

Virtuális kaszinó

Minden, függőségbe került ember kiszolgáltatott, védtelen, s felhasználható anyagi, illetve politikai előnyök megszerzéséhez. A szexipar a szexmániást, a gyáros a munkamániást, a kábítószer-kereskedő a drogfüggőt, a cigarettagyáros és a dohányültetvényes pedig a nikotinfüggő embert "értékesíti".

GONDOLTA VOLNA? A számítógépet kitalálók nem gondoltak arra, hogy a világ egyik legerősebb drogját fejlesztették ki. Persze nem a számítógép felelős azért, hogy rosszul használják fel, hanem azok a játékszoftvergyártók, akik az ember játékos ösztönére építve dobják piacra függőséget kialakító termékeiket. Valójában a szegény emberek virtuális, multimédiás kaszinóját teremtették meg, az igazi kaszinózáshoz képest itt csak annyi a különbség, hogy az önfeledt játékos csupán sikerélménnyel gazdagodik. Igaz, a játékfüggő látszólag semmit sem veszít, "csupán" az idejét tölti a gép előtt, miközben elfelejti a saját életét élni; a játék válik az éltetőjévé. A szerencsétlen játékosnak pedig, ha akarja, ha nem, játszania kell! Közben minderre rámegy az egészsége, identitása.

TUDTA? Az internetezés is függőséget okozhat, hiszen az információs bázis szinte kimeríthetetlen, de kommunikációs szenvedélyünk kielégülése, a magány különleges feloldási lehetősége, a véleménycsere, társasjáték okozhatja az igazán elszakíthatatlan kötődést.

Ételek, ízek bűvöletében

Legkevésbé talán az élelmiszerekkel kapcsolatban gondolhatnánk, hogy függőséget okoznak, hiszen az evés természetes dolog, életünk fenntartását szolgálja. A szenvedélyes evés, zabálás nem a túlsúly felszedése miatt veszélyes, hanem azért, mert az ember életében a legfontosabb cselekedetté a táplálkozás válik. A kényszerevő, ha életveszélybe kerül, s futnia kéne a megmenekülésért, inkább leülne, és enne...

Eszik, jóllakik, az éhségérzete is elmúlik, az evés gyönyörűsége érdekében mégis újra enni kíván. Főleg édességgel, cukorral kapcsolatban alakulhat ki függőség, amiben szerepe van a cukor agyra gyakorolt doppinghatásának. Az ételfüggőség legmegrázóbban a bulimiás betegeket sújtja, akik az étel elfogyasztása után az újabb evés érdekében meghánytatják magukat, ismét lehetőséget teremtve arra, hogy gyomrukat megtölthessék. A bulimiás beteg ezért akar újra enni, mert nem tud jóllakni. Az ókori római előkelőségek előszeretettel hánytatták meg magukat, hogy újra élvezhessék az ételek ízét, ám a bulimiás beteg azért akar újra enni, mert nem tud jóllakni. A "római jellegű ételfüggőség" kesernyés gyümölcsök, sótlan, fűszerezetlen ételek fogyasztásával felszámolható, de hasznos lehet a rendszeres keserűmandulás-szájvizes öblögetés is.

Az élelmiszerüzletekben vásárolhatunk még egyéb szenvedélyteremtő termékeket is, cigarettaát, dohányt, teát, feketekávét, alkoholos italokat, de lehet, megéljük, hogy valamilyen enyhébb kábítószer is felkerül a polcokra. Tudjuk, milyen sok ember életét tette tönkre a drog, a nikotin és az alkohol, s ennek ellenére hagyjuk, hogy tovább pusztítsanak - az agyra, idegrendszerre ható, a gondolkodást befolyásoló gyilkos termékektől pedig kötelességünk lenne megóvni gyermekeinket!

A szülő felelőssége!

A szülők csak állandó programok szervezésével, sporttal, szakkörökkel, együtt töltött idővel, kirándulásokkal menthetik meg gyermeküket a virtuális kárhozattól.

A szeretettől megfosztó mánia

A mániák, szenvedélyek leginkább a szeretettől fosztják meg az érintettet: annak gyakorlásától és befogadásától.

Váczi Gábor

|
2005-06-30 11:37:18
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop