A kavagyökér a szorongás legjobb ellenszere

Amikor a Csendes-óceán déli részén levő szigetek lakói valamivel kedveskedni akartak a vendégnek, vagy föl akartak dobni egy társas összejövetelt, egy mérgező borsféle, a kava kava gyökeréből készült főzetet itták.

szorongás, kava, gyökér, gyógyfüvek, gyógyfű, fitoterápia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Foreman, J.

Az állkapocstörő munka, amivel a Piper methysticum kemény gyökerét házilag készült főzetté alakították át, fiatal szüzek - lányok és fiúk, attól függően, melyik szigetre milyen szokás volt jellemző - feladata volt, akik órákat töltöttek el azzal, hogy rágták a gyökeret majd egy közöt tartályba köpték a ragacsos kásaszerű masszát, ahol néhány órát érlelték, mielőtt fölhabzsolták volna.

A lincolni Chris Kilham ''gyógyfűszerész'' és kava-propagátor szerint a hatás szinte azonnali: igen kellemes közérzet és ellazulás.

Mit akarhat még az ember? Rendben, egy kis tudományos értékelést. És hozzáférhetőséget.A nyugatiak számára mindkettő elérhető. Bár vannak más gyógyfüvek is, amelyekről azt tartják, csökkentik a szorongást, a kavának olyan fölfelé ívelő jövőt jósolnak, mint az orbáncfűnek, amely szintén természetes, növényi antidepresszáns és néhány éve még hírét sem hallotta senki az országban, ma meg már 200 millió dolláros forgalmat jelent.

''A kava-piac mintha a semmiből jött volna létre. És egy év alatt már évi 40-50 milliós üzlet'' - mondja Thomas Aarts, a San Diegó-i Nutrition Business Journal főszerkesztője. És ez még mindig csak egy kis része annak a hatalmas üzletnek, ami a gyógyhatású szerek és a gyógynövények jelentenek.

''A kava csodás szer'' - mondja Matthew Patsky, tőzsdeanalitikus, aki az Adams, Harkness & Hill-nél, egy bostoni beruházási banknál a biokészítmények és a gyógyhatású szerek specialistája. ''Rám legalábbis nagyszerű hatással van.''

Mások szerint a kava úgy lazít el, hogy nem tompítja el az embert, mint sok más receptre kapható gyógyszer. A kavától ''mennyeien érzi magát az ember'' - lelkendezik Kilham, a kavát importáló vagy forgalmazó gyógynövény-cégek tanácsadója.

Mivel minden, ami túl szép, hogy igaz legyen, néhány figyelmeztetés: Még mindig meglehetősen kevés tudományos bizonyíték áll rendelkezésre a kava hasznát és lehetséges veszélyeit illetően. Az orbáncfűvel (Hypericum perforatum) 38 duplavak, placebo-kontroll tanulmány foglalkozott, mondta dr. Harold Bloomfield, kaliforniai pszichiáter, aki könyvet írt róla. Összehasonlításképpen a kaváról csak mintegy fél tucat kielégítő színvonalú tanulmány íródott. ''Sokkal de sokkal többre van szükségünk, ezt a legjobb esetben is csak előtanulmánynak lehet tekinteni.''

Dr. Steven E. Hyman a National Institute of Mental Health igazgatója szerint a kava adatai ''meglehetősen gyenge lábon állnak''. Ám az NIMH-et eléggé érdekli a dolog ahhoz, hogy valószínűleg támogatja a kutatásokat.

Ha a kutatások még nem is folynak, a kereslet ugyancsak megnőtt: 23 millióra becsülik azoknak az amerikaiaknak a számát, akik krónikus, súlyosan bénító szorongásban szenvednek, további millióknál mutatkozik a betegség enyhébb formája.

Igaz, ott vannak a legelterjedtebb szerek, többek között az olyan szorongáscsökkentők, mint a Valium, a Xanax és a Klonopin, amelyek általában jó hatásfokkal rendelkeznek, ám szedésük során fizikai függőség alakulhat ki. Az olyan nem-szokásformáló szerek, mint az antidepresszáns hatású Prozac, szintén hatásos szorongás ellen, csakúgy, mint a kognitív viselkedésterápia és más ''beszéltető'' pszichoterápiák. Mindezek ellenére maradt még elég szorongás a világban ahhoz, hogy a növényi nyugtatók iránti igény hatalmassá nőjön. Természetesen beszéljünk az orvosunkkal, mielőtt szorongásunkat vagy bármi más problémánkat kezelendő, öngyógyításba kezdenénk. Ha azonban úgy dönt, hogy kipróbálja a kavát, íme néhány fontos tudnivaló:

A kava aktív összetevőit két néven ismerjük: kavalaktonok és kavapironok. Ellenőrizzük a címkét - legyen rajta, hogy standardizált, ami azt jelenti, hogy a kapszula durván 75 miligramm kavalaktont/kavapiront tartalmaz, tehát minden adag koncentrációja állandó. (NB. A kava-tabletták különböző erősséggel kerülnek forgalomba - 100-250 mg - és változik a kavalakton százaléka is. Egy 30 százalék erősségű, 250 mg-os kapszula rendszerint 75 mg kavalaktont tartalmaz.)

A német Commission E, egy a kormány által kinevezett, gyógyfüvekkel foglalkozó orvosbizottság elfogadta a kavát a szorongás, stressz és nyugtalanság elllenszereként, és napi 60-120 miligramm kavapiron szedését javasolja.

Gail Mahady, az illinois-i egyetem gyógyszerésze és gyógynövény-specialistája hozzáteszi, minden jel arra mutat, hogy a mellékhatások igen ritkák. A kutatónő most dolgozik egy monográfián a WHO számára, amelyben támogatja a kava alkalmazását a szorongás csökkentésére.

Néhányan azonban allergiások a szerre, különösen azok, akik allergiások a borsra, és a kava, ha hosszú időn át szedik, egy időre megsárgíthatja a bőrt. A német bizottság nem ajánlja három hónapnál további szedését, és figyelmeztet, hogy a súlyosan depressziós terhes és szoptató nők egyáltalán ne szedjék.

A legtöbb ember számára azonban, az előírt adagban szedve, a kava mind biztonságos, mind hatásos, mondja dr. Varro Tyler, a Purdue Egyetem gyógyfüvekkel foglalkozó, nyugalmazott szakembere.

Hat gondosan lefolytatott tanulmányból, amelyeket Németországban végeztek 1989 óta, kiderül, hogy a kava kielégítő eredményeket hozott összehasonlítva egy placebóval vagy egy rendelvényre kapható szorongásgátló készítménnyel, mint pl. az oxazepam (Serax), teszi hozzá dr. Tyler.

A kava nemcsk hatékony izomlazító, hanem, csakúgy, mint az alkohol vagy a gyári készítmények, az agy szorongást szabályozó, ún. GABA-receptoraira is hatást gyakorol. Lehet, hogy az agynak az amigdala nevű területét is nyugtatja, ez a terület is felelős a szorongás kialakulásáért.

Mindeddig ''nincs bizonyíték fizikai vagy pszichés függőségre'' - fűzi hozzá dr. David Mischoulon, a massachusettsi kórház pszichiátere és pszichofarmakológusa. De még a gyógynövényekkel szimpatizáló orvosok is elővigyázatosságra intenek, köztük dr. Laura Kramer, az American WholeHealth Arlington-Cambridge Center pszichiátere. Ha az orvos nem rendelkezik másképpen, a szer szedése alatt ne vezessünk gépkocsit vagy kezeljünk gépeket, mert a kava álmosságot okozhat. Ne szedjük más, a központi idegrendszerre ható gyógyszerekkel együtt sem, mint pl. az alkohol vagy a benzodiazepinek. Nagy adagban a kava mérgezést okozhat. ''A kavát gyógyszernek kell tekinteni, és tiszteletben kell tartani'' - mondja a doktornő.

És alacsony dózisokkal kell kezdeni a szedését, este bevett 70-85 mg kavalaktonnal, tanácsolja dr. Bloomfield, kaliforniai pszichiáter. Ha ez nem elég, vegyünk be reggel még egy tablettát. Ha egy hét múlva ez az adag még mindig nem bizonyulna elegendőnek, iktassunk be délben is egy tablettát. Ám ha úgy érezzük, lényegesen nyugodtabbak vagyunk, hagyjunk ki néha egy-egy tablettát. És ha a napi három sem segít szorongásunkon, ne késlelkedjünk, hívjuk föl orvosunkat.

MÁS GYÓGYFÜVEKBŐL KÉSZÜLT GYÓGYSZEREK

A kava a legújabb és legdivatosabb ellenszere a szorongásnak, de más gyógyfüvek is hatásosnak bizonyulhatnak. Ám, mielőtt kipróbálnánk valamelyiket, beszéljük meg orvosunkkal. Sok gyógyfű válthat ki allergiás reakciókat. És ne szedjünk többféle pszichoaktív gyógyszert egyszerre - ide tartoznak az alkohol és a gyógyfüvek is -, hacsak az orvossal nem beszéltük meg.

A szorongás csökkentésére alkalmazott leggyakoribb gyógyfüvek a következők:

  • Valeriána (baldrián). Ezt a füvet több mint 1000 éve használják enyhe nyugtatóként és az elalvás elősegítésére. Mond a német Commission E mind a WHO ellenőrizte és biztonságosnak, valamint hatékonynak minősítette. Álmatlanság esetére a javasolt adag lefekvéskor 450-600 miligramm valeriána-kivonat. Beletelhet 2-4 hétbe, míg a hatás mutatkozik. Nyolc placebo-kontrollos, duplavak tanulmány is kimutatta, hogyan csökkenti le a valerián az elalváshoz szükséges időt. Arra is vannak adatok, hogy a valeriána javítja a közérzetet. Ám rettentő szaga van és a dózisok is különbözők. Minden esetben olvassuk el a címkét és tartsuk be az előírt mennyiséget.
  • Orbáncfű. Ez az antidepresszáns gyógynövény segít a szorongáson is, állítja a német Commission E, bár meglehetősen kevés adat áll rendelkezésre. A kavával ellentétben, ami azonnal hat, az orbáncfűnél - napi 300 milligrammos tabletta formájában - beletelhet 2-4 hétbe is, míg érezhető lesz a hatás. Dr. Harold Bloomfield, kaliforniai pszichiáter gyakran adja betegeinek először a kavát, azonnali hatása miatt, majd később hozzáad orbáncfüvet is, aztán elvonja a kavát, amikor az orbáncfű hatása már mutatkozik. Az orbáncfű egyes esetekben napérzékenységet okozhat.
  • Kamilla. A német Commission E éa a WHO elfogadta idegesség és álmatlanság enyhébb esetei ellenszereként, különösen tea vagy kivonat formájában. Bár egy 1994-es tanulmányból kiderül, hogy szorongáscsökkentő apigenint tartalmaz, gyöngébb, mint a kava vagy a valeriána. Azok, akik allergiásak a krizantém- és margarétafélékre, kerüljék használatát.
  • Golgotavirág. Komló. Levendula. Citromfű. A fentieket mind jóváhagyta a német Commission E, de kevés tudományos adat áll rendelkezésünkre szorongást csökkentő hatásuk bizonyítására.
  • Macskamenta. Mese habbal. Szinte alig van adat, ami alátámasztja hatékonyságát és biztonságát. (Csakúgy, mint a valeriána, a macskamenta is fickósítja a macskákat, az embereket azonban nyugtatja - ki tudja, miért.)

Megjelent: The Boston Globe

| szorongás, kava, kava, gyökér, gyógyfüvek, gyógyfű, fitoterápia
2002-07-31 21:35:32

Web Design & Development Prowebshop