Hirdetés

Hull a pelyhes...

Szinte minden második embernek korpás a haja, s minden huszadik eset ölt szélsőséges formát. Cikkünk bepillantást nyújt e nyomasztó problémába, és sorra veszi a lehetséges megoldásokat.

korpásodás, korpa |

Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(11):19-19   Celsus Kft. | Bárdosi, E.

Egyesek számára teljességgel lehetetlen fekete vagy sötétkék ruhát hordani. Vállukon ugyanis pillanatok alatt fehér szőnyeg képződik, mintha hó hullana a hajukból. Az erőteljes korpásodás persze nem valódi orvosi probléma, még senki sem halt bele. Pszichikailag azonban nem éppen szívderítő dolog, szélsőséges esetben szociális elszigetelődéshez is vezethet. Bőven van hát ok arra, hogy megpróbáljunk uralkodni e fejünkre nehezedő problémán.

Miért korpásodik a haj?

A bőr legfelső, elszarusodó rétege folyamatosan megújul, s ez a folyamat körülbelül harminc napig tart. Ez idő alatt a felhám alját képező alaprétegben új sejtek képződnek, melyek a bőrfelszín irányába vándorolnak, közben elszarusodnak, s végül lehámlanak. A korpásodásra hajlamosaknál ez lerövidül, s húsz napon belül lejátszódik. Ugyanannyi idő alatt tehát több elszarusodott hámsejt képződik, ezek összetapadnak, leválnak, és intenzív korpahullást okoznak. Máig sem tisztázott az ok. Sok tényező mutat arra, hogy a főbűnös a Pityrosporum ovale nevű élesztőgomba, melynek váladéka irritálja a fejbőrt, és a hámsejtek termelődését sietteti.

Az UV-B-sugárzásra a fejbőrön élő élesztőgombák nagyon érzékenyen reagálnak, ez adhat magyarázatot arra, hogy a korpásodás a hidegebb hónapokban intenzívebb, mint a melegebb időszakokban.

A hajkorpásodásért azonban nem mindig a gombák felelősek. Ha a csírákat teljesen megsemmisítik, a korpásodás részlegesen mégis fennmarad. Szövettani vizsgálatok időnként aprócska gyulladásos gócokat tárnak fel a fejbőrben, melyek szintén felelősek lehetnek a sejtmegújulás felborult egyensúlyáért.

A stressz vagy a táplálkozási szokások lehetséges szerepét még nem tanulmányozták kielégítően, ám szinte biztosnak tartják, hogy a bőr pikkelyesedése vitaminhiányt is jelezhet, ami ilyenkor nemcsak a fejbőrt érinti. Elvileg pedig minden, ami a fejbőrt fokozottan ingerli, károsodást okozhat, beleértve például a szappanokat, illetve a hajszárító forró levegőjét.

Családi vonások, örökletes hajlam nem játszik szerepet az intenzívebb korpásodásban, legalábbis erre semmilyen megalapozott bizonyíték nincsen. A fehér bőrű népesség 40 százaléka szenved a hajkorpásodástól, és mindkét nem ugyanolyan mértékben érintett. Többnyire húsz- és negyvenéves kor között jelentkezhet legintenzívebben a korpásodás, ezután alábbhagy.

Jó TUDNI! A kímélő samponnal történő gyakori hajmosás, nem okoz korpásodást, ám a különösen érzékeny vagy száraz fejbőrű emberek lehetőleg ne mossanak mindennap hajat!

Mit tehetünk ellene?

Gyakran segítenek a korpásodás elleni gyógysamponok, melyek a fent említett élesztőgomba elleni hatóanyagokat, illetve bőrnyugtató vegyületeket tartalmaznak. A vitaminhiány, a hajszárítás vagy a szappanok okozta korpásodást azonban ezek a készítmények sem szüntetik meg. Gyógyszertárból beszerezhetők, illetve receptre is felírathatók különböző korpásodás elleni szerek. Azonnali javulást azonban egyiktől se várjunk! Rendszerint két hétnek is el kell telnie ahhoz, hogy a heti két kezelés hatása megmutatkozzék. Maximális hatást gyakran csak négy-öt hét múlva várhatunk. Két hónapos tartós javulást ígér például a Wella cég -Crisan med- elnevezésű új készítménye, ám csak két-három hetes alkalmazás után.

A legtöbb készítménnyel az enyhe korpásodás jól kézben tartható. Semmiképpen sem kell minden hajmosásnál gyógysampont használni, inkább alkalmazásuk gyakoriságát kell úgy beállítani, hogy a kellemetlen korpásodás megszűnjön. Tehát némi kísérletezés feltétlenül szükséges! Csak erős, zavaró hajkorpásodás igényel tartós kezelést, ilyenkor kell az adott szert állandóan, szinte minden hajmosásnál használni.

J ó TUDNI! Ha a gombák elleni küzdelemmel nem akadályozható meg a korpásodás, olyan hatóanyagokra van szükség, melyek közvetlenül a bőr gyulladásos folyamatain segítenek. Ilyenek például a szalicilsav vagy a kortikoidok (a mellékvesekéreg hormonjai), utóbbiak a bőr másfajta gyulladásos megbetegedéseinél is használatosak. Alkalmazásuk előtt mindenképpen kérjük orvos tanácsát.

A legfontosabb hajápolási tippek

Aki szép hajkoronával akar ékeskedni, néhány dologra oda kell figyelnie.

  • ² Ne fésüljük hajunkat nedvesen, vagy legalábbis csak nagyon óvatosan (könnyen törhet)!
  • ² Kímélő samponnal akár naponta hajat moshatunk, mert nem zsírosodik gyorsabban és nem is korpásodik.
  • ² Hajmosás után alaposan öblítsük le hajunkat, körülbelül ötször olyan hosszan, mint ameddig a samponozás tartott!
  • ² Lehetőleg ne hajszárítóval szárítsunk hajat, hanem a szabad levegőn!
  • ² A copf és a lófarok egyenesen mérgek a haj számára, ha mégis hordjuk, akkor lehetőleg csak ritkán kössük szorosra!

B. E.

Igaz vagy nem?

  • ² A hajszárító forró levegője elősegíti a korpaképződést. Lehetséges, hiszen a fejbőrt túlzottan ingerli.
  • ² A sör- és a tojáspakolás s a hozzájuk hasonló csodaszerek segítenek a korpásodást megfékezni. Teljesen téves megfigyelés.
  • ² A kamillás hajöblítés nyugtatja a fejbőrt. Ez igaz, bár a korpásodás okain, feltételezhetően a gombákon, semmit sem segít.
  • ² Drága samponokkal megelőzhető a korpásodás. Nem, egyedül a korpásodás elleni gyógysamponok segítenek.
korpásodás, korpa

2003-10-29 10:46:24

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop