A kopaszodás elleni tabletta hátrányai

Felejtsük el a pakolásokat és a kenőcsöket! Félre a gyógysamponokkal! Napjainkban, amikor mindent lehetőleg tablettákkal gyógyítunk, itt egy új tabletta, ami talán segít a férfiaknak hajhullásuk ellen.

| The New York Times Health News Service   Medincorp | Tye, L.

Az új gyógyszer neve Propecia, és az amerikai szövetségi ellenőrzőhivatal, az FDA nemrégiben adott engedélyt a forgalmazására, miután a tesztek azt bizonyították, hogy az alanyok kétharmadának megsűrűsödött a haja. A gyógyszert, amelynek adagja napi egy tabletta, január közepétől lehet kapni az Egyesült Államokban. A vényköteles készítmény egy hónapra 47 dollárba kerül. De akik szedni kezdik, azok hamar észreveszik, hogy hajuk visszaszerzésének ennél nagyobb is lehet az ára: egyesek, akik kipróbálták a Propeciát, azt állítják, hogy szexuális érdeklődésük csökkent, míg mások egyenesen impotenciáról vagy más nemi zavarokról számoltak be. Ezek a mellékhatások a betegek mintegy 2 százalékánál jelentkeztek, de közülük 60 százaléknál csak átmenetileg. Probémáikról azonban sokat lehett hallani, és ez valószínűleg komoly gondot jelent majd a gyártónak, a Merck & Co.-nak a forgalmazásban.

Az engedélyezés napján természetesen a Propecia pozitív hatásaié volt a főszerep. A kétévi kezelés után visszanőtt szőrzet "valódi, jelentős mennyiségű haj volt, olyan, amit már észre lehet venni, ha valakit nem láttunk egy ideig," jelentette ki dr. Ken Washenik, a New York Egyetem klinikájának dermatológusa, aki részt vett a Merck tesztelési eljárásainak kidolgozásában is. "Teljesen biztonságos. A kezelt személyek túlnyomó többségénél semmiféle mellékhatás nem jelentkezett," mondta dr. Washenik, majd hozzátette, hogy a szexuális zavarokról szóló sajtójelentések "mindegyike eltúlozta a dolgot."

Ezzel független szakértők is egyetértettek. "Természetesen nem minden kopasz emberen segít a gyógyszer, de az biztató, hogy képes megállítani a haj ritkulását, amire a Rogaine nem volt teljesen alkalmas," jelentette ki dr. E. William Frank, a Harvard dermatológiai előadója.

A Merck nagy reményeket fűz a Propeciához, hiszen több mint 33 millió amerikai férfi kopaszodik. Ők jelenleg kb. 1 milliárd dollárt költenek különféle kezelésekre, amelyek nagy része nem sokat használ.

A Propecia hatóanyaga a finasterid. Proscar néven, nagyobb koncentrációban évek óta használják a prosztata-megnagyobbodás terápiájában. Amikor a betegektől értesültek arról, hogy a Proscar elősegíti a haj növekedését is, a Merck szakemberei vizsgálatokba kezdtek, 1879 kopaszodó férfi bevonásával. A kétéves kezelés hatására az alanyok 83 százalékánál megállt a hajritkulás, míg a placebo-csoportban ez az arány 28 százalékos volt. 66 százaléknak nőtt újra ki a haja, amint azt az előtte-utána készített, szakértők által is hitelesített fotókon is jól látni. A placebóval kezelt férfiaknál ez csak 6 százaléknál volt kimutatható.

Ami a mellékhatásokat illeti, a Propeciát szedők 1,8 százaléka számolt be libidó-csökkentésről (placebo-csoport - 1,3 százalék). További mellékhatások voltak az erekciós problémák, 1,3 százalékban (placebo - 0,7), illetve az ejakulációs zavarok 1,2 százalékban (0,7). "A mellékhatások mindenkinél elmúltak, akik abbahagyták a gyógyszer szedését, és azok 60 százalékánál is, akik folytatták a terápiát," nyilatkozta dr. Keith Kaufman, a Merck klinikai kutatási igazgatója.

Bár a Rogaine-nál ilyen mellékhatásokat nem tapasztaltak, az eredmények alapján az FDA kijelentette, hogy a Rogaine kevésbé hatékony a hajhullás megelőzésében és a haj sűrűségének visszaállításában. A tabletta forma pedig egyszerűbbé teszi a kezelést, szemben a fejtetőn alkalmazott Rogaine-nal, amit a Pharmacia & Upjohn gyárt. A kutatók még nem tudják, hogy a Rogaine miként fejti ki hatását, azt viszont igen, hogy a Propecia meggátolja a tesztoszteron átalakulását dihidro-tesztoszteronná; ez utóbbi hormon kiszárítja a hajhagymákat.

A teszteket 18-41 éves férfiakon végezték el, de "szerintem a 42-50 éves korosztálynál, de akár a hatvanasoknál is jó eredményeket adhat," mondta dr. Vera Price, a San Francisco-i Kalifornia Egyetem (UCSF) bőrgyógyász-professzora, aki szintén résztvett a Merck kutatómunkájában. Az alanyok már három hónap után állították, hogy a hajuk lassabban ritkul, ha Propeciát szednek, az új haj pedig hat hónap elteltével jelent meg a fejtetőn. Dr. Price azonban hozzátette, hogy az elért eredményt csak úgy lehet megtartani, ha a beteg folytatja a kúrát.

A gyógyszert egyenlőre csak férfiaknak hagyták jóvá. "A készítmény nők számára nem hozható forgalomba, mert károsíthatja a magzatot, és biztonságos használatának szabályai nők számára még nincsenek kidolgozva," olvasható az FDA indoklásában. Dr. Michael F. Holick, a Boston Kórház vezető endokrinológusa úgy nyilatkozott, hogy "a Propecia előrelépést jelent, de nem megoldás a problémára. A férfiaknak egész hátralévő életükben szedniük kell majd, és senki nem tudja, milyen hatással van a szervezetre, ha a dihidro-tesztoszteron termelést redukáljuk. Elméletileg némi csontritkulást okozhat, mivel ez a hormon a csontozat felépítésében játszik fontos szerepet."

Megjelent: The Boston Globe

| Propecia, gyógyszer, kopaszodás, alopécia, elleni, tabletta, FDA, hajhullás, kopaszság, alopécia, finasterid, Proscar, prosztata, Merck
2002-07-31 19:25:29


Hajhullás mint gyógyszermellékhatás

A gyógyszereket számos betegségre szedni kell, de a legtöbbnek nem kívánatos mellékhatásai is vannak. Egyes gyógyszerek fokozott szőrnövekedést idéznek elő, míg más...


A hajhullás

Normális körülmények között naponta 50-100 hajszálat veszítünk el. Ez a mennyiség szinte észre sem vehető. Egyes hormonális hatások, betegségek vagy gyógyszeres kez...


A hormonális eredetű hajhullás

A sok férfi életét megkeserítő hormonális eredetű hajhullás nagyon gyakori. Általában a 30. év után a fejtetőn (ún. Szent Péter-fej), illetve a homlok két oldalán ...


Nincs többé kopasz ember (?!)

Egy eredetileg a csontritkulás kezelésére kifejlesztett gyógyszerrel sikerült növekedésre késztetniük páciensektől vett hajtüszőket laboratóriumi körülmények köz...


Hajhullás, kopaszság

Egy hajszál körülbelül 2-6 évig nő, majd kihullik. A hajas fejbőr körülbelül 100000 tüszőjéből egészséges emberen körülbelül 5-10 százalék van nyugalmi szakban...