A cukorbetegek étrendjéről

Jellemzőjük, hogy energiát és szénhidrátot nem tartalmaznak, ezért cukorbetegek és fogyókúrázók szabadon fogyaszthatják.

| Gyógy-ír   Kisalföld | Hegedűs, S.
Mesterséges édesítőszerek

Hazánkban négyfajta hatóanyagú mesterséges édesítőszert forgalmaznak (szaharin, ciklamát, az aceszulfán-K és az aszpartam). A szaharin főzés során elbomlik, mindig utólagos ízesítésre használjuk. Édeske néven került forgalomba. A Polisett tabletta és Polisweet folyadék talán a legkedveltebb édesítőszerek egyike, főzéshez, sütéshez és befőzéshez egyaránt használhatjuk. Kevésbé ismert a Sunipol C, Sunipol tabletta, Sunipol folyadék, Huxolin tabletta, Vitál folyadék, melyek főzéshez és sütéshez egyaránt alkalmazhatók.

Az eddig említett édesítőszerekkel ellentétben az aszpartam hatóanyagú édesítőszereket a szervezet feldolgozza, ezért természetes édesítőszernek is nevezzük. Nutra-sweet, Canderel, Édes-M néven került forgalomba. Kiváló ízű, de hőre és fényre érzékeny, ezért főzés után a kész ételek ízesítéséhez használjuk. Az aszpartammal édesített "light" üdítőitalokon és gyümölcsnektárokon a Nutra-sweet jelölés szerepel, ezeknél a diabetikus termékeknél vegyük figyelembe természetes cukortartalmukat, mely csomagolásukról leolvasható. Számítsuk be a napi javasolt szénhidrátmennyiségbe. Legszerencsésebb lenne, ha ezek helyett friss gyümölcsöket fogyasztanánk.

Az úgynevezett "light" szénsavas üdítőitalok abszolút energia- és szénhidrátmentesek. Ezek fogyasztása ajánlott azoknak a cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak és egészséges embereknek, akik az édes üdítőitalokat előnyben részesítik a vízzel szemben. Véleményem szerint rendszeresen készítsünk natúr teákat és igyunk tiszta vizet, mely garantáltan energia- és szénhidrátmentes. Terhesség alatt elővigyázatosságból a mesterséges édesítőszereket mellőzzük!

Cukorhelyettesítő anyagok

A cukorhelyettesítő anyagok közé tartozik a fruktóz (Pea diút fruktóz néven van forgalomban), a sorbit, mely bolti forgalomban Subkraft, illetve Glukonon néven ismert. A gyógyszertárban készített Sorbitol, mely szintén sorbittartalmú. A sorbit édesítőereje fele a cukorénak, ezért szaharin hozzáadásával növelik édesítő hatását. Minthogy két cikkben is szó volt a sorbitolról, úgy gondolom, egy kis kiegészítésre szorul. A fruktóz és a sorbit egyaránt 100 grammja 99 gramm szénhidrátot tartalmaz, illetve 400 kalóriát szolgáltat a szervezetnek. Az igaz, hogy vércukorszint-emelő hatásuk elhúzódó, de végül is emeli azt, és csak inzulin segítségével hasznosul. Az elhízott cukorbetegek ezeket a cukorpótlókat ne használják, illetve a velük édesített diétás nápolyik, csokoládék, dzsemek fogyasztását is kerüljék. Ezeknek a termékeknek az energiatartalma igen magas, megegyezik a cukoréval. Főleg II. típusú, úgymond öregkori cukorbajnak előidézője a túlsúly, melyben a diéta fő célja a testsúly csökkentése és a normál testsúly megtartása. Ezek figyelembevételével láthatjuk, hogy a sorbitol és a glukonon használata nem célszerű. Normál testsúly esetén napi 30-50 gramm használható, de mindig beszámítva a napi szénhidrátmennyiségbe.

| cukorbetegség, diabetes, diéta, édesítőszer, cukorpótló
2002-07-18 13:13:08
hírdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop