Hirdetés

Nyári bőrápolás

A nyári forróság, valamint a Nap kártékony hatásai miatt bőrünk, hajunk és körmeink ebben az időszakban különös védelmet és fokozott ápolást, gondoskodást igényelnek...

|

Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(8):61-63   Celsus Kft. | Vígh, V.

A napfényben lévő D-vitamin a csontok fejlődéséhez szükséges és felelős a jó hangulatért. A szépen lebarnult bőr esztétikailag vonzó, jó hatású az apróbb bőrhibákra és nem utolsósorban slankít is. Ugyanakkor fontos tisztában lennünk azzal, hogy a barnulás tulajdonképpen a bőr önvédelmi reakciója a napsugárzással szemben. A sugarak hatása fokozza a melanin-pigment termelést, és a szaruréteg megvastagodik, ilyen módon aktiválódik a bőr védelmi rendszere.
FONTOS! A bőr önvédelmi képességének vannak határai. A túlzott mértékű napirritációra leégéssel, allergiával, rosszabb esetben rákos elváltozás kialakulásával reagál.

FOKOZOTT VÉDELEM

A legfontosabb, amit bőrünk épségéért tehetünk, az, hogy megelőzzük a leégést. A bőr károsodását a napfény ultraibolya -UV - sugarai okozzák, melyek ellen különféle fényvédő készítményekkel védekezhetünk.

HASZNOS TUDNIVALÓK:

  • A nagyon világos bőrre 20-25-ös, a világosra 15-20-as, a közepesre 10-1 5-ös, a kreol bőrre 5-10-es faktorszámú védőszer ajánlott.
  • Már a napozás előtt fél órával kenjük be magunkat!
  • Fotostabil és vízálló készítményt használjunk, mert csak ennek van tartós hatása! Ettől függetlenül a napsugárzásnak kitett bőrfelületet két-három óránként érdemes bekenni, illetve minden esetben akkor is, ha kijövünk a vízből vagy tusolunk.
  • A vízfelszín, a homok, a beton felerősítik az UV-sugárzást, így ilyen környezetben fokozattan kell vigyázni!
  • A víz alatt 1 méterrel még 50%-os az UV-sugárzás!
  • Kerüljük a napot 11-15 óra között!
  • A bőr védekezőképességét erősíti a cink, a szelén, valamint a B-, C- és E-vitamin, illetve a béta-karotin.

CSAK TERMÉSZETESEN!

A leégés elleni óvintézkedés ellenére a bőr a nyári hónapokban általában a megszokottnál szárazabbá válik, felülete durvább lesz. Ennek egyik oka, hogy a melegben a szervezet sok vizet veszít, amit pótolni kell. A kellő mennyiségű - napi 2,5-3 liter - folyadékbevitel mellett azonban tanácsos a bőrt külsőleg is fokozottan ápolni.

HAJÁPOLÁS

Hajunk és körmünk, mint bőrünk növedékei, szintén ki vannak téve a nyár viszontagságainak, s a napsütéses melegben szárazzá, töredezetté válhatnak. Ennek elkerülésére figyelmükbe ajánlunk néhány házipraktikát:

Fél csésze felmelegített olívaolajat masszírozzunk a hajunkba, főként a hajvégekbe, majd tegyünk dunsztkötést - folpack és rá meleg törülköző - a fejünkre! A pakolást harminc perc után mossuk le samponnal!

1-2 dl meleg vízbe keverjünk három evőkanál mézet, és dörzsöljük be a vizes hajba, majd húsz perc után mossuk le! A méz kicsit világosítja is a hajat.

Napozáskor tegyünk kalapot vagy kendőt a fejünkre, ezzel nem csak a hajunkat védjük a kiszáradástól, de a napszúrást is elkerülhetjük!

MELLREGENERÁLÁS

A kebleket fedő bőrfelület különösen érzékenyen reagál a napsugarakra, ezért, ha fürdőruhafelső nélkül napozunk, fokozottan oda kell figyelnünk a regenerálásra! Ennek érdekében keverjük össze bármilyen idénygyümölcs levét tejföllel és egy tojássárgájával, majd kenjük kebleinkre! Negyed órán keresztül hagyjuk hatni a csodamasszát, majd langyos vízzel mossuk le!

JEGES DEKOLTÁZS

Dekoltázsunkat felfrissíthetjük jeges masszázzsal. Kis, körkörös mozdulatokkal végighaladva serkentsük a vérkeringést, ezáltal bőrünk rugalmasabb és feszesebb is lesz! A kezelés előtt jól krémezzük be az érintett felületet!

PUHA AJKAK

Naptól kiszáradt ajkainkat kenjük be mézzel! A méz magas szőlő-, illetve gyümölcscukor-tartalma miatt jól megköti a nedvességet, ezenkívül a benne lévő inhibin gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően gyorsan gyógyítja a kisebb repedéseket.

HIDRATÁLÓ ARCPAKOLÁS

Keverjünk össze egy evőkanál uborkalevet, egy kávéskanál tejszínt vagy tejet és egy tojás felvert fehérjét! A kapott pakolást kenjük fel arcunkra, hagyjuk 15 percig hatni, majd mossuk le langyos vízzel!

KÖRÖMÁPOLÁS

Hetenként egyszer dörzsöljük át körmeinket olajos vattával, így elkerülhetjük, hogy kiszáradjanak, töredezetté váljanak!

Félbevágott citrommal masszírozzuk át körmeinket! A citromlé fehéríti az elszíneződéseket, és puhítja a körömágyat.

IDEÁLIS BŐRNEDVESÍTŐ PAKOLÁS

Keverjünk össze két csomag túrót és 20 evőkanál citromlevet! Az így kapott hidratáló-pakolást kenjük fel testünkre, fél óráig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel öblítsük le!

POPPEA HÁMLASZTÓPAKOLÁSA

Az elszarusodott bőrfelületet időnként érdemes eltávolítani. Fontos, hogy ne a napozást követő hetvenkét órában végezzük ezt az eljárást!

ÍGY VÉGEZZÜK: kétmaroknyi búzakorpát keverjünk el annyi tejben, hogy kenhető állagú masszát kapjunk! A testünkre felvitt anyagot hagyjuk megszáradni, majd ujjbegyeinkkel dörzsöljük végig bőrünket, végül zuhanyozzunk le! Kiváló hámlasztó hatást tapasztalhatunk.

Vígh Valentina

2005-07-28 10:22:35

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop