Újabb érvek a szoptatás mellett: az anyatej magasabb C-vitamin tartalma csökkenti a gyermekkori atópia előfordulását

Azok a gyermekek, akik anyja a szoptatás során magas C-vitamin tartalmú étrendet követett, védelmet élveznek az atópiás betegségekkel szemben, olvasható finn szerzők tollából az European Journal of Clinical Nutrition januári számában.

| InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Seprődi, B.
A szerzők a kedvező hatást csak akkor tapasztalták, amikor a vitaminok az anyai táplálékból származtak: a C- és E-vitamin pótlása nem mutatott ilyen hatást. Egy zöldségekben, bogyókban és gyümölcsökben gazdag diéta sokféle biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, amelyek együttes hatása előnyösen befolyásolja az immunrendszert. Úgy tűnik, hogy nem lehet leegyszerűsíteni az atópiás és más krónikus betegségek elkerülését: egy egészséges étrend sokkal hatásosabb, mint az egyes összetevők pótlása.

A kutatók azért végezték el ezt a vizsgálatot, mert bár az anyatejes táplálásról azt tartják, hogy csökkenti az atópiás megbetegedések valószínűségét, az irodalomban mégis ellentmondásos eredményeket találni. Azt akarták tudni, hogy az anyatej összetételében felfedezhető eltérések szerepet játszhatnak-e abban, hogy az eredmények ellentmondásosak.

A kutatás során 65 várandós anyát vizsgáltak, akiknek atópiás betegségük volt, elemezték az anyák négynapos étrendjét és az anyatej összetételét a gyermek egyhónapos korában, majd követték egy éves korig. 34 gyermeknél jelent meg atópiás megbetegedés.

Az étrend és az anyatej elemzése azt mutatta, hogy azoknál az anyáknál, akik magasabb C-vitamin tartalmú étrendet fogyasztottak, az anyatej C-vitamin koncentrációja is magasabb lett. Ugyanakkor a C- és E-vitaminnal történő étrendkiegészítés nem mutatott szoros összefüggést az atópiával. A kutatók azt is tapasztalták, hogy abban a csoportban, ahol az anyatejben a C-vitamin tartalom nem volt optimális, az anyáknál gyakori volt az ételallergia is.

| szoptatás, C-vitamin, atópiás betegség
2005-08-29 13:34:02
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop