Sárvár - gyógy- és wellnessfürdő

Sárvár az ország északnyugati szélén, a Rába partján fekvő kisváros. A kulturális, történelmi és idegenforgalmi látnivalókban gazdag település nemzetközi hírét mégis gyógyvizének köszönheti.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2005 ;17(2):21-23   Celsus Kft. | Jeni, Zs.
A sokak által kedvelt gyógyfürdő 500 méterre a város központjától, szép erdős-ligetes zöldövezetben fekszik.

KÉTFÉLE GYÓGYVÍZ

Az 1960-as években kőolaj után kutattak itt, amikor olaj helyett kétféle termálvizet találtak. A 2000 m-es mélységből 83 °C-os, a 1200 m-ről pedig 43 °C-os gyógyvíz tör a felszínre.

A 83 °C-os gyógyvíz fontos alkotórésze a nátrium-klorid, a hidrogénkarbonát, a jód, a bróm és a fluor, valamint számos biológiailag aktív nyomelem. Ezek fürdőzés közben a bőrön keresztül felszívódnak, a nyirok- és a hajszálerek áramával pedig bekerülnek a szervezet egész keringési rendszerébe. A gyógyvíz jótékony hatású a reumás, kopá-sos, meszesedéses jellegű deformációs betegségekre, illetve hatékonyan segíti a nőgyógyászati megbetegedések kezelését is.

A 43 °C-os víz az alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvizek csoportjába tartozik. Főként nátrium-kloridot, hidrogénkarbonátot és nyomelemeket tartalmaz. Ez a víz rehabilitációs kúraként alkalmas mozgásszervi betegségek gyógykezelésére. A fürdő rendszeres használata oldja a sportolással, edzéssel, fokozott izommunka igénybevétellel járó megterhelést, a belélegzett vízgőzök pedig kedvezően hatnak a légúti panaszokra.

MIKOR AJÁNLOTT?

Az alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz alkalmazása a következő esetekben ajánlott:

 • Krónikus, degeneratív gerinc- és ízületi betegségek
 • Gyulladásos mozgásszervi betegségek krónikus szakaszai
 • Izomgörcsök oldása
 • Izomzúzódások, ízületi rándulások
 • Sportsérülések, balesetek utókezelése
 • Ideggyógyászati betegségek, idegsebészeti műtétek utáni állapotok
 • Ortopédiai, reumasebészeti műtétek utáni utókezelések
 • Krónikus légzőszervi betegségek, légutak heveny gyulladása utáni utókezelés
 • Krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek és a meddőség egyes fajtái

SÁRVÁRI TERMÁL-KRISTÁLY

A 2000 m-es mélységből feltörő, magas sótartalmú vízből lepárlás útján nyerik a sót, a

híres sárvári termálkristályt, melyet otthon fürdősóként lehet felhasználni. A sós kádfürdő hatékonyan alkalmazható egyes mozgásszervi, nőgyógyászati és bőrgyógyászati megbetegedések esetén. Kedvező hatású elhúzódó alhasi fájdalmak, összenövéssel járó, gyulladásos nőgyógyászati betegségek kezelésében, de a meddőség egyes eseteiben is. A sárvári fürdő egyedülálló szolgáltatása a sóbarlang, a sóskamrakezelés, mely csökkenti a légúti gyulladásokat. A speciális mikroklímával jól gyógyíthatók a krónikus légzőszervi gyulladások és az asztma is.

GYÓGY-ÉS WELLNESSKOMPLEXUM

A sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő nemzetközi színvonalon, megújult formában várja a gyógyulni, illetve felfrissülni, kikapcsolódni vágyó vendégeket. A fürdő 55 000 m2-es területén két gyógymedence, élménymedence, bébimedence, valamint számos gyógyászati, egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatás vehető igénybe. A gyógyászati központban a hagyományos gyógyszolgáltatásokon túl számtalan speciális kezelésben részesülhetnek az ide látogató gyógyulni, felfrissülni vágyók. A különböző kezelések egyénre szabott, optimális összeállítását szakorvosok ellenőrzik. Az 1-3 hétig terjedő kúrákat - egy kúra általában 15 alkalomból áll - orvosi vizsgálattal kezdik, majd az eredmények alapján egyéni programot állítanak össze.

A terápiák különböző masszázsfajtákat, hidro- és elektroterápiás kezeléseket, oxigénterápiát, egyéni, illetve csoportos mozgásprogramot kínálnak. Komoly szerepük van a minden korosztály számára lehetőséget nyújtó wellness-szolgáltatásoknak is: szaunavilág, fitneszközpont, szépségszalon, wellnessbár, Kneipp-medence.

KIRÁNDULÁS SÁRVÁROTT ÉS KÖRNYÉKÉN

Hogy a regenerálódás fejlettebb legyen, érdemes megismerkedni meg a város látnivalóival is. A település jellegzetessége a középkorban épült Nádasdy-vár. A mai formájában reneszánsz várkastély nemzeti örökségünk része. Napjainkban több intézménynek - múzeum, könyvtár, művelődési ház ad otthont. A Nádasdy Ferenc Múzeum kiállítótermeiben a helyi és a magyar kultúra számos ritka emléke tekinthető meg. A 16 hektáros kertben kialakított arborétumban a ritka fafajokon kívül rododendron gyűjteményben is gyönyörködhetünk. A gyógyító fák közti séta segít megtisztítani a tüdőt és feltölteni a lelket. Igazi gyógyító paradicsom! Különleges programlehetőséget nyújt a várostól 6 km-re található Pannónia Ring, ahol izgalmas nemzetközi motor- és autóversenyeket rendeznek. A város környékén is tehetünk hosszabb-rövidebb kirándulásokat. Sitkén a neogótikus Kálvária-kápolnát és a kastélyszállóként működő Felsőbüki Nagy-kastélyt érdemes megnézni.

Kemenesalja fővárosában, Celldömölkön találhatók többek között a dömölki apátság rendházának alapjai és a bencések barokk temploma. A város határában álló, egykori vulkánból kialakult tanú-hegy, a Ság-hegy az ország legkisebb területű tájvédelmi körzete. A geológiai tanösvény, a hegy természeti világát és helytörténetét bemutató Sághegyi Múzeum mellett egy bazalt emlékmű is felhívja magára a figyelmet. Itt végezte ugyanis kísérleteit torziós ingájával Eötvös Loránd. Érdekes látnivalókkal szolgál a Claudius császár alapította Szombathely is. Római kori emlékei - a Borostyánkő út maradványai, az Iseum -, a barokk Püspöki Palota, a Székesegyház mellett érdemes ellátogatni a Kámoni Arborétumba, valamint a Vasi Múzeumfaluba, mely az országban másodikként nyitotta meg kapuit. A közelben található a Nyugat-Dunántúl leglátogatottabb műemlék együttese, a 13. századi jáki templom, valamint Csempeszkopács kevésbé ismert román kori temploma. Egész év folyamán kulturális események, fesztiválok, történelmet idéző programok teszik változatosabbá a gyógyulni, regenerálódni vágyó vendégek mindennapjait.

ELLENJAVALLT FÜRDŐZÉS

A sárvári gyógyvizekben való fürdőzés a következő esetekben ellenjavallt:

 • Súlyos szív-, keringési és légzési elégtelenség
 • Inkontinencia
 • Lázas, fertőző betegség
 • Rosszindulatú daganatos megbetegedés
 • Akut gyulladásos betegségek
 • Tuberkulózis
 • Trombózis, súlyos visszérbetegség
 • Terhesség

A képeket a Sárvári Gyógy- és Wellnessfürdő bocsátotta rendelkezésünkre.

J. Zs.

|
2005-02-02 21:50:05


Nemzetközi díjat nyert a Széchenyi fürdő

A Széchenyi fürdő nyerte Az év legjobb nemzetközi gyógyfürdője díjat a Nemzetközi Orvosi Utazási Társaság Lapja ( IMTJ - International Medical Travel Journal) 2016. é...


Már 21 fürdő szerzett minősítő védjegyet

A fürdők nemzeti tanúsító védjegyét 2015-ben, bevezetésének első évében 21 magyarországi fürdő szerezte meg, szolgáltatásaikra közel 40 tanúsító védjegyet adt...


ÁNTSZ: a szabadvízi fürdőhelyek nyolcvan százaléka kiváló vagy jó minősítésű

A magyarországi 241 kijelölt természetes fürdőhely közül 160 kiváló, 35 jó, 6 pedig tűrhető minősítést kapott, mindössze 4 esett az elmúlt négy év adatai alapjá...


A természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott

A hazai természetes fürdőhelyek 95 százaléka kiváló, illetve jó besorolást kapott az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) friss összegzése szerint, azonban...


Negyedik a Rudas Gyógyfürdő a világ legszebb fürdőinek listáján

A világ legszebb fürdőinek listáján negyedik lett a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda török kori termál medencéje; a gyógyfürdő déli szárnyának jelenleg is zajló, köz...


+ További hírek
+ További egészségpolitika
hirdetés
^