A kombucha

Egyre többen esküsznek az ismét felfedezett "teagomba"italra, mely bizonyítottan jótékony hatást fejt ki a bélműködésre, az immunrendszerre és a bőrre is.

| Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Pavlovics, Á.
Több mint 2000 éve bíznak az emberek a kombucha gyógyerejében. Az ital előállításához használt, gyakran "teagombának" nevezett, de tulajdonképpen baktériumokból és élesztőgombákból álló szimbiózis eredete nagy valószínűség szerint a keletzsiai térségre tehető. Az ókori kínai császárságban a Csindinasztia idején (i. e. 221) a "teagombát" állítólag olyan szernek tekintették, melynek segítségével elérhetővé válik a halhatatlanság.

EGYENSÚLYBAN TEST ÉS LÉLEK

A kombucha az ősi ázsiai életfilozófiának, a zennek is részét képezte, melyet a nyilas szimbolizál, és a tisztaságra, valamint a test és a lélek egyensúlyára törekszik. A későbbiek folyamán a "teagomba" koreai, indiai és orosz közvetítéssel jutott el a nyugateurópai országokba. Biztos forrásokból tudjuk, hogy a huszadik század elején Oroszországban a "teagombát" jól ismerték, és a népgyógyászatban a bélműködés szabályozására használták. A második világháború idején Európában elfeledkeztek a kombucháról, bizonyára azért, mert hiányoztak az alapanyagok (a tea és a cukor) az élesztőbaktérium szimbiózis fenntartásához.

Egy német orvos fedezte fel ismét az oroszországi hadjáratban folytatott hadiorvosi tevékenysége során, és eleinte a túl kevés gyomorsav okozta gyomorpanaszokra, valamint a szervezet ellenálló képességének fokozására vetette be. Később azután publikálta a kombuchakezelésekkel, illetve a betegségmegelőzéssel kapcsolatos tapasztalatait. Ez és még számos egyéb publikáció, illetve beszámoló indította el a vitát. A kritikák hiányolták a meggyőző, egyértelmű gyógyszertani tesztelést a nép- és természetgyógyászati jelentésekből.

Mind a mai napig az a helyzet, hogy a gyógyhatások többségénél hiányzik a bizonyítás, ami számuk és sokféleségük miatt egyébként teljesen érthető is. Éppen ezért a beszámolókat szubjektívnek kell tekintenünk, melyeket olyan emberek írtak, akik a kombucha fogyasztása során pozitív tapasztalatokra tettek szert. Ugyanakkor a kombuchának számos olyan, a népés természetgyógyászati leírásokban szereplő áldásos hatása is van, melyekre a modern orvostudomány is magyarázattal tud szolgálni, és amelyeket ennek következtében tudományos szempontból helytállónak és biztosnak tekinthetünk. Idetartozik a kombucha jótékony hatása az emésztésre és a bélműködés szabályozására, az immunrendszerre és a bőrre.

IMMUNERŐ A BELEKBEN

A kombuchában található enzimek elősegítik a táplálék lebontását, és irányítják az egész anyagcserét. Az értékes tejsavbaktériumok ugyanakkor erősítik a szervezet ellenálló képességét, megújítják a belek baktériummiliőjét, valamint gondoskodnak a kórokozók hatástalanításáról. Egyébként a védősejtek mintegy 80 százaléka a bélfalakon helyezkedik el. A helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, a stressz és a környezeti mérgek azonban gyengítik a bélflórát és ezzel együtt az immunrendszert is. Az antibiotikumok is megnehezítik a bélflóra dolgát.

Az immunrendszer legyengülése esetén viszont kevesebb antitest termelődik, és a fertőzések könynyebben gyökeret vernek. A természetgyógyászok ezért számos terápiánál alkalmazzák a kombuchát az ellenálló képesség fokozására. Ez különösen a hidegebb évszakok beköszöntekor fontos, amikor a szervezetnek gyakran kell felvennie a harcot az influenza- és a megfázás-vírusok ellen.

A "teagomba", mely kíméletes módon támogatja az immunrendszert, azonban csak akkor tudja teljes mértékben kifejteni áldásos hatását, ha a többhetes kúra során naponta kéthárom pohárral megiszunk belőle, vagy az érzékenyebb gyomrúak, cukorbetegek és sokat utazók 23 kapszulát elfogyasztanak.

EGÉSZSÉGESEBB BÉL - SZÉP BŐR

Bármilyen hihetetlennek tűnik: a szép bőr előfeltétele az egészséges bélrendszer. Amikor a bélflóra érzékeny baktériumegyensúlya megbomlik, az anyagcserezavartól a bőr is szenved. A bőr állapotának tartós javulását csakis az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásával, azaz több mozgással, kevesebb stresszel, kiegyensúlyozott táplálkozással, valamint az élvezeti cikkek fogyasztásának mérséklésével érhetjük el.

A kombucha segíti a bőr tisztító funkcióját. Az ital élesztőrészecskéinek hatására tökéletesen elégnek a táplálékból felvett felesleges zsírok, melyek egyébként eltömhetik a fagygyúmirigyeket, így a pattanások kialakulásáért felelősek. A kombuchában lévő poliszacharidok elsősorban a kötőszövet számára hasznosak. A természetgyógyászat a "teagombának" salaktalanításfokozó és anyagcsereaktivizáló hatást tulajdonít. Az e tapasztalatokon nyugvó megfigyelés egyébként tudományos szempontból is helytálló, a nemkívánatos mellékhatások pedig egyértelműen kizárhatók. Az orvostudomány a kombuchát elsősorban igen hatékony élelmiszernek tartja.

ELŐÁLLÍTÁSA NEHÉZKES

A sokéves kutatómunka ellenére mind ez idáig nem sikerült pontosan kideríteni a kombucha összetételét és hatásmechanizmusát. A "teagomba" önálló, élő szervezet, mely többféle mikroorganizmus, ecet, tejsav és az élesztő életközösségéből keletkezik. Az erjedési folyamat során számtalan új alkotó- és hatóanyag képződik, melyek előtte nem voltak jelen sem a gombában, sem pedig a teafőzetben.

A kombuchagomba házi előállítása igen problematikus, ugyanis az otthoni körülmények között könnyen szennyezetté válik, vagy baktériumok támadják meg, így gyógyhatása megszűnik, sőt az ital káros lesz az egészségre. Ha tehát nem tanultuk ki a szaporítás csínjátbínját, inkább a készen kapható termékeket részesítsük előnyben.

A legújabban forgalomba kerülő kombuchaitalt és kapszulát gondosan kiválogatott, speciális gyógyteák keverékéből és szacharózból álló főzetből, élő élesztő és tejsavbaktériumkultúra segítségével készítik. Az élesztőés tejsavbaktériumok a gyógytea-szacharóz tápoldatból táplálkoznak. E szimbiózisban értékes anyagcseretermékeket, fehérje, zsír-és szénhidrátlebontó enzimeket hoznak létre, melyek gazdagítják az italt. Az igen szigorúan ellenőrzött fermentációs folyamat során a szacharóz fruktózzá és glukózzá bomlik.

A fogyasztásra alkalmas kombucha hatékonyságát a válogatott, természetes hatóanyagoknak és az értékes organikus savaknak köszönheti. Az italt enyhén pezsgő, friss íze miatt a gyerekek is kedvelik. Felnyitás után maximum öt napig tárolható a hűtőszekrényben. A kombuchaital és kapszula nem tartalmaz vegyi adalékokat és tartósítószereket. A napi adagot mindenkinek saját magának kell kikísérletezgetnie. Mellékhatásoktól nem kell tartani. Általában naponta egyhárom pohárnyi vagy kapszulányi a javasolt mennyiség. Rendszeres fogyasztását immunrendszerünk, bélflóránk és bőrünk biztosan meg fogja hálálni.

JÓ TUDNI!

A kapszula különös előnye, hogy akár a zsebünkben is elfér, így bárhova magunkkal vihetjük. Ráadásul a hatóanyagtartalom is garantált, és nem változik meg pár nap alatt vagy melegben. Ha valakinek érzékeny a savanykás, pezsgő italokra a gyomra, magasabb a cukra, esetleg gombás fertőzése van, tanácsosabb tea helyett a kapszulás forma használata.
A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
2002-07-25 15:58:34
| kombucha, teagomba, bélműködés
hirdetés