A sokízületi gyulladás diagnosztikája és kezelése

Sokízületi gyulladásnak nevezzük azokat a kórképeket, amelyekben legalább három ízület betegszik meg. Hat héten belül megszűnő tünetek esetén heveny gyulladásról beszélünk, ezen túl krónikus kórfolyamat áll fenn. Két évet meg nem haladó sokízületi gyulladás esetén korai arthritist véleményezünk.

| Magyar Orvos 2005 ;13(9):20-23   Melánia Kiadó | Géher, P.
ETIOLÓGIA

Számos betegség okozhat heveny, illetve krónikus polyarthritist (1. táblázat). Az alapbetegség (psoriasis, colitis ulcerosa, SLE, hepatitis stb.) ismeretében a differenciáldiagnózis sok esetben egyszerű, az anamnézis és a klinikai megjelenési forma alapján akár laboratóriumi vagy képalkotó diagnosztika nélkül felállítható. E „másodlagos” polyarthritisek kezelése az alapbetegség gyógyítása mellett a polyarthritisek általános tüneti kezelésével egészül ki (lásd alább), ezért e kórképeket a továbbiakban nem részletezzük.

Az epidemiológiai felmérések szerint a polyarthritis az esetek 30-40%-ában spontán gyógyul, a krónikus, más betegséghez társuló polyarthritis 10-20%-ot tesz ki, míg a három hónapig fennálló polyarthritisek közel 70%-a rheumatoid arthritis (RA), ezért a közlemény elsősorban az utóbbival foglalkozik.

DIAGNOSZTIKA

Az RA diagnosztikáját kritériumrendszer segíti (2. táblázat). Jellegzetes klinikai kép - az első négy kritérium teljesülése - esetén a diagnózis korán felállítható, a nem típusos esetekben azonban az egyébként késői jelnek tekinthető radiológiai és klinikai jelek (rheumatoid csomó) megléte is szükséges, mely nagyban akadályozza a biztos korai kórismézést.

A rheumatoid faktor (RF) kimutatása - amennyiben az RF-pozitivitást okozó egyéb kórképeket sikerül kizárni - jelentősen segíti a diagnózis felállítását. Az RF kimutatásán kívül hozzájárul még ehhez az anti-filaggrin antitestek (anti-perinuklearis faktor, anti-keratin, anti-Sa, anti-ciklikus citrullin peptid) jelenlétének igazolása. A klinikai gyakorlatban az anti-citrullin peptid kimutatása terjedt el, melynek specificitása 90-95%-os, szenzitivitása 70%-os.

A korai diagnózist segíti a jellegzetes radiológiai elváltozás, az ízületi erózió kimutatása. A hagyományos radiológiai eljárásnál hamarabb ad diagnózist az ultrahangvizsgálat, míg az MR-vizsgálat ennél is korábbi szakban jelzi a betegséget (az erózió kialakulását megelőző csontvelői oedema kimutatása révén). A két utóbbi vizsgálat érzékenysége és fajlagossága még meghatározásra vár.

GYÓGYKEZELÉS

A rheumatoid arthritis terápiája a „nem gyógyszeres”, a gyógyszeres, valamint a műtéti és a pszichés gyógymódok kombinált alkalmazásából áll, melynek pontos menetét a beteg állapota szabja meg.

„NEM GYÓGYSZERES” KEZELÉS

A beteg felvilágosítása

Az etiológia ismeretének hiányában oki kezelésre nincs lehetőségünk. Mint minden krónikus betegség esetén, az első és legfontosabb teendőnk a beteg felvilágosítása. Kevésbé számíthatunk az olyan beteg nélkülözhetetlen együttműködésére, aki nem ismeri betegségét, annak lefolyását és várható kilátásait, a kezelés eszközeit és céljait. A személyre szabott felvilágosítás mellett a betegséget és annak újabb kezelési módjait (biológiai terápia, lásd alább) ismertető kiadványok segítik a cél elérését. Különösen fontos a gyulladásban lévő ízület védelmének, illetve a már deformált ízületek ergonómiailag helyes használatának megtanítása (ízületvédelmi oktatás).

Segédeszközök

A gyulladásban lévő ízületet - különösen a teherviselő ízületeket (boka, térd, csípő) - óvnunk kell a terheléstől. Ezt szolgálja a segédeszközök egy csoportja (botok, járóka, kerekes kocsi, „nyugtató” sín). A segédeszközök másik csoportja a már kialakult deformitások káros következményeit enyhíti (gyógycipő, térdtok), illetve a hétköznapi életet könnyíti (fürdőkád-kapaszkodó és -ülőke, WC-magasító; deformált kézzel is használható kés, kanál, kulcs, konzervnyitó stb.). A helyesen alkalmazott gyógyászati segédeszközökkel nagymértékben javítható a betegek ellátása és önellátása.

Fizioterápia

Az ízületek élettani funkciójának fenntartásához ép izomzat szükséges, ezért a fizioterápia legfontosabb eszköze a gyógytorna. Ehhez betegtájékoztató kiadványok, videó- és magnókazetták állnak rendelkezésre, a sokízületi gyulladás gyógytornájának beállítása mégis egyéni megítélést kíván. Az inaktivitásból adódó eltérések megelőzésére rendszeresen tornáztatni kell a megbetegedett ízületek izomzatát. A kialakult deformitások korrekcióját segíti a balneoterápia és az elektroterápia eszköztárának alkalmazása.

Gyógyszeres kezelés

Az elmúlt évtizedek során a betegség lefolyásának pontosabb megismerése jelentős szemléletbeli változást hozott a rheumatoid arthritis gyógyszeres kezelésében, és manapság több és hatékonyabb eszközzel rendelkezünk az új célok eléréséhez. A gyógyszeres kezelés célja a remisszió elérése (3. táblázat).

Klinikai követéses vizsgálatok alapján az RA nem tekinthető benignus betegségnek:

  • kétéves betegségtartam után a betegek 90%-ánál irreverzibilis strukturális károsodás (ízületi erózió) alakul ki, öt év múlva a betegek 16%-a szenved a legsúlyosabb funkcionális károsodástól, és az extraarticularis tünetek aránya 37%;
  • tízéves betegségtartam után a betegek fele tartósan munkaképtelen;
  • a betegség mintegy két-háromszorosára növeli a halálozási arányt (kardiovaszkuláris okok, infekciók, malignus betegségek).

Mindezek alapján indokolt a betegség minél korábban (a tünetek megjelenésétől számított 1-2 hónapon belül) elkezdett agresszív kezelése és a beteg szoros ellenőrzése, részben a mellékhatások időbeni felismerése, részben a kezelés hatékonyságának megítélése érdekében. Egyre több adat igazolja, hogy a szoros ellenőrzés mellett végzett erélyes kezelés, illetve a hatás ismeretében módosított terápia kedvezően befolyásolja a betegség lefolyását, és több betegnél érhető el remisszió.

A gyógyszeres kezelés a bázisterápia (betegség lefolyását módosító szerek) és a tüneti gyógymódok (gyulladásgátlók és analgetikumok) kombinált alkalmazását jelenti.

Tüneti kezelés

A tüneti kezelést alkalmazhatjuk orális, parenterális, rektális, lokális (kenőcs vagy iontoforézissel bevitt készítmény) és intraarticularis módon. A választást az adott készítmény mellékhatásai, a panaszok jellege és a hatás gyorsaságának elérési ideje szabja meg.

Tüneti kezelésre leginkább nem szteroid gyulladásgátlókat alkalmazunk. Nevükkel ellentétben a polyarthritis gyulladásos jelenségeit - önmagukban - nem képesek hatékonyan csökkenteni, a fájdalmat viszont enyhítik (4. táblázat). Tartós adagolás során jóval nagyobb eséllyel jelentkeznek mellékhatások, ezért a betegeket rendszeresen ellenőrizni szükséges (gasztrointesztinális vérzés, kardiovaszkuláris mellékhatások [magas vérnyomás, szívelégtelenség], máj- és vesekárosodás, vérképző szervi rendellenességek). A gyógyszerelés megállapításakor figyelembe kell venni, hogy egyes készítmények (ibuprofen, diclofenac) vény nélkül is kaphatók.

Fájdalomcsillapításra kiegészítő készítményként fájdalomcsillapítók (aminophenazon, paracetamol, tramadol) adhatók; opiát csak egészen kivételes esetben indokolt.

Az RA kezelésére 1949-ben alkalmaztak először kortikoszteroidokat. Azóta is vitatott, hogy e szerek - kétségtelen rövid távú hatékonyságuk mellett - képesek-e (s ha igen, milyen dózisban) befolyásolni a betegség lefolyását. A kortikoszteroid-készítményeket az ízületi gyulladás fellobbanásakor a folyamat gyors gátlására (lökésterápiaként 40-80 mg prednisolon, folyamatosan csökkenő dózisban), illetve a bázisterápiás készítmények adagolásának kezdetén alkalmazzuk (napi 5-15 mg prednisolon a bázisterápiás szer hatásának jelentkezéséig). Intraarticularis adásra egy-egy ízület makacs gyulladása esetében kerül sor, aszeptikus körülmények közt, s nem kellő eredményesség esetén fél éven belül legfeljebb három alkalommal.

Betegségmódosító kezelés

A kezelés célja az ízületi destrukció kialakulásának meggátlása. A betegségmódosító kezelések az esetek egy részében (55-75%) lassítják a progressziót, a remisszió aránya azonban alig 15-18% (5. táblázat). Az eredményes kezelési taktika eszközei:

  • a lehető legkorábbi kezelésbe vétel;
  • a kezelés szoros (havonkénti-kéthavonkénti) monitorizálása, hatástalanság esetén a kezelés módosítása;
  • a bázisterápiás szerek nagyobb dózisban való alkalmazása (methotre xat esetében az eddigi heti 7,5 mg helyett 25 mg);
  • a bázisterápiás szerek kombinált adagolása.

A bázisterápiás kezelést tartósan - még a remisszió elérését követően is - folytatni kell, mivel tartósan fennállhat szubklinikus synovitis. Életet veszélyeztető mellékhatás jelentkezése esetén a készítmény adását azonnal fel kell függeszteni, míg egyes szerek alkalmazását a műtéti beavatkozás időszakára szüneteltetni kell. A mellékhatások kimutatása érdekében a betegek rendszeres laboratóriumi és radiológiai ellenőrzésre szorulnak, melynek pontos menetét az alkalmazott készítmények típusa szabja meg. Az egyes bázisterápiás szerek nem egységesek abban, hogy mennyi idő múlva szükséges a kezelés abbahagyása mellékhatások vagy hatástalanság miatt (6. táblázat).

Biológiai terápia

Biológiai terápiának nevezzük az olyan, géntechnológiai úton előállított készítmények alkalmazását, amelyek a gyulladásos folyamatokban kulcsszerepet játszó citokinekre (IL-1, TNF-oc), illetve a sejtfelszíni és a keringő receptorokra (IL-1) hatnak. Az orvostudomány más területein (onkológia, neurológia) sem ismeretlen biológiai terápia reumatológiai alkalmazása az 1990-es évekre tekint vissza, s rendkívüli hatékonysága miatt világszerte elterjedt. Költségessége és mellékhatásai (infekció) miatt módszertani irányelvek írják elő az alkalmazás feltételeit és a kezelés során elvégzendő kontrollvizsgálatokat, valamint a hatékonyság kritériumait.

A rheumatoid arthritis biológiai terápiája indokolt, ha a legalább három hónapja, megfelelő dózisban alkalmazott bázisterápia (methotrexat vagy leflunomid) ellenére aktív betegség áll fenn, és a kezelés nem ellenjavallt (demielinizációs betegség, III—IV. NY-HA-stádiumú kardiális dekompenzáció, bármilyen infekció [különösen látens tuberkulózis], SLE, graviditás) (7. táblázat).

A kezelés - Európa legtöbb országához hasonlóan - Magyarországon is csak kijelölt centrumokban végezhető (8. táblázat). A kezelés folytatásának feltétele, hogy - amennyiben mellékhatás nem észlelhető - a kezelés 3. hónapjában jelentős és objektív javulás mutatkozzon. Ennek aránya akár 75-80% is lehet, mely jóval meghaladja a hagyományos bázisterápiás szerekkel elérhető szintet. A klinikailag észlelhető javulás (és akár remisszió) mellett a radiológiai progresszió lassul, sőt a betegek jelentős részénél (30%) leáll, tehát valóban sikerül módosítani a betegség lefolyását.

MÛTÉTI KEZELÉS

Elsősorban a kialakult deformitások esetében kerül sor korrekciós műtétre. Egyetlen ízület makacs synovitise esetében synovectomia javasolt. Az ízületi felszínpótlás és teljes ízületpótlás a nagy ízületek, illetve a kéz kis ízületei esetében jön szóba.

Valamennyi műtét akkor lesz hatékony, ha a betegség komplex kezelésébe illeszkedik. Ez a műtét időpontjának és típusának megfelelő kiválasztását jelenti, mely az ortopédsebész feladata. A műtéti előkészítés, azaz a társbetegségek kezelése, az alapbetegség aktivitásának lehető legalacsonyabb szinten tartása, az ízület előkészítése a háziorvos, a belgyógyász és a reumatológus együttműködését igényli. A műtét sikerének fontos eleme a megfelelő utókezelés.

Géher Pál
Semmelweis Egyetem, ÁOK, III. Belgyógyászati Klinika

2005-11-28 11:53:44
|
Vissza a tartalomjegyzékhez
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop