A fülkürt működése

A fülkürt az orrgaratot (az orr mögötti garatrészt) köti össze a dobüreggel. Feladata a dobűri légnyomás biztosítása. A dobűri nyomás ideális esetében a külső atmoszférás nyomással megegyező.

fülkürt, dobűri nyomás, Eustach-kürt, fülkürt, Eustach-kürt | Gyógy-ír   Kisalföld | Fücsek, M.
Ez azért fontos, mert a dobhártya és a vele kapcsolatos hallócsontok akkor tudják legjobban közvetíteni a hanghullámokat a belső fül felé, ha a dobhártya két oldalán (a dobüregben és a külső hallójáratban) a nyomás azonos.

A fülkürt nyugalomban passzívan zárt, a dobüreget gázkeverék tölti ki, amely összetételét a gázok diffúziója határozza meg. Az oxigén-felszívódás következtében a dobüregben csökken a nyomás, a dobhártya enyhén befelé nyomódik, megfeszül. Nyelésnél, ásításnál a fülkürt aktívan megnyílik, levegő áramlik a dobüregben a külső légnyomásnak megfelelő nyomást.

A jól működő fülkürt a külső légnyomás változásait is egyenlíteni képes. Jól ismert, hogy a repülőgép felszállásakor, mivel kívül gyorsabban csökken a nyomás, mint a dobüregben, a fülben teltségérzés, dugultság keletkezik, amely jó fülkürt-működés esetén nyeléssel kiegyenlíthető. Leszálláskor fordított a helyzet. Ezért adnak a repülőgép le és felszállásakor cukorkát, ami fokozza a nyálelválasztást, ezért gyakrabban nyelünk. Nyeléskor a fülkürt megnyílik, és a nyomás kiegyenlítődik. Gyengén működő fülkürt esetén a fül "eldugulása", tartós maradhat.

Ép körülmények között a dobüreg zárt a külvilág felé, csupán az orrgarat felé van összeköttetése, így az orr, orrgarat fertőzései a középfülre is ráterjedhetnek. A jó fülkürt-működés azonban ezt legtöbbször megakadályozza, védi a dobüreget a fertőzésektől.

Az Eustach kürt (fülkürt) feladata az is, hogy a dobüregben normálisan is képződő nyálkát az orrgarat felé továbbítsa, tisztítva ezáltal a dobüreget.

E három feladat teljesítése főként gyermekkorban nem mindig tökéletes. Tehát a fülkürtnek időnként ki kell nyílni, hogy levegő áramoljon a dobüregbe, jól kell zárni, hogy az orrgarati fertőzés ne terjedjen a középfülre, és a termelt nyák az orrgarat felé távozzon.

Gyermekkortól a felnőtt korig a fülkürt óriási fejlődésen megy át. Hossza például 17 milliméterről 37 milliméterre nő, közben alakja, lefutása is módosul. A koponyaalap egyenetlen növekedése következtében egyes részek gyorsabban, mások lassabban fejlődnek, ami átmeneti működészavart eredményezhet. Például: a fülkürt nyitó izom a koponyaalapon és a fülkürt szövetein ered, és a lány szájpadba sugárzik. Ha az izom működése nem megfelelő, zavart szenved a fülkürt megnyitása, ami egymagában is kóros folyamatot indít el. A fülkürt működése zavara tehát döntő fontosságú a gyulladásos fülbetegségek kialakulása, ismétlődése és lefolyása szempontjából.

2002-07-29 11:05:05
| fülkürt, dobűri nyomás, Eustach-kürt

Nyakunkon a tél: így védekezzünk a leggyakoribb betegségek ellen!

Bár a globális felmelegedés alaposan éreztette hatását az idei nyáron, azonban a kontinentális éghajlat sajátosságait még nem sikerült felülírnia.


hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop