A vakbélgyulladás

A féregnyúlvány, az appendix a vakbélhez kapcsolódik. A helyette meghonosodott vakbél szó tulajdonképpen nem helyes. Az appendix funkcióját még mindig nem ismerjük pontosan. Valószínűleg a mandulákhoz hasonlóan a szervezet védekezőrendszerében játszik szerepet. A mandulához hasonlóan az immunrendszer nagyon sok sejtjét tartalmazza. Nélküle azonban még remekül elboldogulhatunk.

| Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Bárdosi, E.
BECSAPÓS TÜNETEK

Minden ötödik vakbélgyulladásos esetnél előfordul, hogy a sebészek semmilyen gyulladásra utaló jelet nem találnak. Ennek ellenére az érintettek a beavatkozást követően ismét egészségesnek érzik magukat. Mi lehet ennek az oka?

A nyugati világban a férfiak körülbelül 9 százalékánál és a nők körülbelül 8 százalékánál fordul elő a féregnyúlvány gyulladása, az appendicitisz az élet során. Ennek ellenére a férfiak 12 százaléka, a nők 23 százaléka kerül kés alá appendicitisz miatt. Ez azt jelenti, hogy szinte minden második esetben téves a diagnózis?

Biztos, hogy újra és újra sor kerül téves diagnosztizálásra, aminek elsősorban a nőknél nagyobb a kockázata. Az appendicitisztől eltekintve a férfiak esetében viszonylag kevés egyéb oka lehet a hasüreg jobb alsó részén jelentkező fájdalomnak. A nők ellenben nagyon gyakran mennek olyan tünetekkel a klinikákra, melyek appendicitiszre utalnak. A legfontosabb gyanús jelek ­ az altesti fájdalmak, a láz és a fehérvértestek nagy száma ­ sok nőgyógyászati betegség tüneteivel teljesen azonosak. Sajnos ezeket olykor nem lehet százszázalékosan elkülöníteni. Ezért a nőket körülbelül kétszer gyakrabban műtik appendicitisz gyanúja miatt, mint a férfiakat. Kétes esetekben pedig a sebész inkább vállalja azt a kockázatot, hogy egy appendixet túl korán, mintsem túl későn távolítson el.

A gyulladt appendix kilyukadhat, és hashártyagyulladást idézhet elő, melybe az érintett akár belehalhat még napjainkban is. Az appendicitisszel szemben felvett védekező stratégiának az az ára, hogy néha gyulladás nélküli betegek is kés alá kerülnek. De még mindig jobb, ha eggyel több műtétre kerül sor, mint eggyel kevesebbre.

ROSTDÚS ÉTRENDDEL MEGELŐZHETŐ

Az okok elsősorban a helytelen táplálkozás terén keresendők. A fejlődő országokban lényegesen ritkább az appendicitisz, mint a nyugati világban, mert ott az étel gyakran nagyon rostgazdag. Ezzel szemben az iparosodott országokban ma már túlnyomórészt könnyen emészthető szénhidrátokat tartalmazó gyorsételeken élünk. Tehát a rostdús étkezés segít a vakbélgyulladás megelőzésében.

A vastagbélnek leegyszerűsítve az a feladata, hogy a táplálékból elvonja a vizet, besűrítse és székletet képezzen. Manapság a nyugati világ lakosainál a széklet mennyisége rendkívül kevés, átlagban maximum 200 gramm naponta. Afrika egyes területein az ott élők széklettömege viszont naponta akár az 1 kilogrammot is elérheti. Minden bizonnyal sokkal egészségesebb, ha a vastagbelet bőven ellátjuk, "átmossuk", "kisöpörjük" rostokkal.

HOGYAN JÖN LÉTRE A GYULLADÁS?

Előfordulhat, hogy a sűrű széklet egy része kis gombócok formájában a féregnyúlvány kijáratát eltömíti. Egy cseresznyemag is okozhatja ezt, melyet a gyerekek néha lenyelnek. Ezenkívül a féregnyúlvány a benne található nyirokszövetnek köszönhetően, éppúgy, mint a mandulák vagy a nyirokcsomók, a szervezetre általánosan kiterjedő gyulladás következtében, például vírusfertőzés esetén, megduzzadhat, begyulladhat.

Az akut appendicitisz eseteinek 15-25 százalékában azonban a műtétet követő mikroszkópos vizsgálattal a gyulladás legcsekélyebb jele sem mutatható ki. Ennek ellenére az ilyen betegek több mint 90 százaléka a műtét után szinte teljesen panaszmentessé válik. Eddig ez egy igazi rejtély volt. Nemrég egy kutatás során kiderült, hogy a vakbélben futó idegek elváltozásai okozhatják a gyulladáshoz hasonló tüneteket.

A bélben az idegek minden fajtája megtalálható. Különösen nagy számban fordulnak elő fájdalomérző idegek, melyek a fájdalomérzetért és ennek továbbításáért felelősek. Ezek az idegek közvetítik a hasi fájdalmakat az agyba. Az elmúlt tíz év során egyre többen számoltak be arról, hogy ezek az idegek elsősorban az immunrendszerrel állnak folyamatos kölcsönhatásban, vagyis neuroimmun interakcióról van szó. Az immunrendszer sejtjei, egyes fehérvérsejtek hatással lehetnek az idegekre, ezek pedig hírvivő anyagokon keresztül a gyulladásos sejtekre.

Hasonló jelenség főleg reumatikus megbetegedéskor fordul elő. Egy ízületben, annak krónikus gyulladása során hónapok vagy évek múlva nemcsak a gyulladásban levő sejtek gyarapodnak, hanem maguk az idegek is. Ugyanez a folyamat figyelhető meg a krónikus hasnyálmirigy-gyulladáskor. A kutatások során kiderült, hogy a fájdalom ingerületét vezető idegek erőteljesebben felszaporodnak, az appendicitisz bizonyos eseteiben is. Az idegekben ráadásul nagy mennyiségben találhatók speciális hírvivő anyagok, melyek a fájdalom közvetítésében fontos szerepet játszanak.

Ez a folyamat általában lassan fejlődik ki, majd egyszer csak annyira kifejezetté válik, hogy heves fájdalmak jelentkeznek. A betegek egyharmada állítja azt, hogy olykor a vakbéltájékon érzett már fájdalmakat.

AZ APPENDICITISZ HASONLÍT A REUMÁHOZ?

Ez egyelőre csak egy újonnan felállított hipotézis. Reuma esetén a szervezet természetellenes módon ellenanyagokat képez a saját építő elemei ellen, emiatt pedig krónikus gyulladás alakul ki. Feltételezhető, hogy hasonló folyamat a féregnyúlványban is lejátszódik. Azok az elváltozások, melyek az idegek esetében lezajlanak, egy olyan krónikus gyulladást kiváltó folyamat második vagy harmadik lépései lehetnek, melyet eddig közvetlenül még nem lehetett kimutatni. Itt ismét érdekes párhuzamot vonni a krónikus hasnyálmirigy-gyulladással, ami a túlzott alkoholfogyasztás következménye. A szervezet valószínűleg antitesteket (ellenanyagokat) termel az alkohol bomlástermékeivel szemben, ami a feldolgozás helyszínén gyulladást idéz elő. Hasonló folyamat az appendixben is lejátszódhat, például egyes ételekkel, bélsárrészekkel szemben, de ez még nem bizonyított.

Ilyen esetben valószínűleg még nem áll fenn az a veszély, hogy a féregnyúlvány kilyukadhat. Kezdetben esetleg gyulladáscsökkentő gyógyszerekkel érdemes végezni egy hoszszabb ideig tartó kezelést. Akiknek tehát rendszeresen vannak alhasi fájdalmai, melyek azonban néhány napos megfigyelés után újra normalizálódnak, erős a gyanúja annak, hogy neuroimmun appendicitiszről van szó.

MIT MOND A TÁVOL-KELETI GYÓGYÁSZAT?

 • A vakbél jin-jang szempontjából a többi bélszakaszhoz viszonyítva a leginkább jang, azaz kicsi, kemény és az altest jobb alsó részében foglal helyet.
 • Ezért a túl jang táplálékoktól, mint például a sós sült húsok, hamar jangizálódik. Érdekes, hogy a vegetáriánusok között ritka a vakbélgyulladás, mégis lehetséges, ha sok tojást és sajtot fogyasztanak, mert a táplálékok között ezek is inkább jangnak számítanak.
 • A tünetek fellépésénél fontos, hogy 3-4 napig koplaljunk, vagy csak egy kevés puhára főtt gabonát együnk, mindenekelőtt árpát.
 • Hashajtót ne használjunk, legfejjebb beöntést adhatunk, de ha fáj a has, akkor azt se erőltessük.
 • Külső kezelésként a fölösleges jangot hideggel semlegesíthetjük. A népi gyógyászatban szokásos volt a jegelés, de ennél jobb, ha növényi eredetű jin pakolást teszünk fel, készülhet például a reszelt krumpliból, tofuból, aprított zöld levelekből (klorofillpakolás). A pépet öszszekeverjük liszttel, így rögzítjük a pakolást.
 • Jó hatással van a moxa-terápia vagy az akupunktúra, csillapítja a lázat és a fájdalmat.
 • Néhány reszelt bojtorjángyökér kicsavart levét igyuk naponta 1-2-szer, és borogassuk a hasunkat a lébe mártott kendővel.
 • Az első tünetek jelentkezésétől 12-24 óra telik el a vakbél gennyes kipukkadásáig, a makrobio-tikus kezelési mód majdnem az összes folyamatot megfordíthatja.

JÓ TUDNI!

 • A féregnyúlvány akut gyulladásának (az appendicitisznek) tipikus jele a hirtelen, vagyis a történések színhelyén fellépő alhasi, vagy jobboldali felső hastájéki lüktető és szúró fájdalom, mely néhány óra leforgása alatt egyre erőteljesebbé válik. Rendszerint hamarosan láz jelentkezik, amihez gyakran rosszullét, vagy akár hányinger is társul. Az orvos a vérben keringő fehérvérsejtek számbeli gyarapodásából ismeri fel a gyulladást. Tovább erősíti gyanúját, ha az appendix helyére (valamint más típusos pontokra) gyakorolt nyomás akut fájdalmak sorozatát váltja ki.
 • A derült égből villámcsapásként jelentkező hasi fájdalmak miatt a betegnek néhány óra elteltével orvoshoz kell fordulnia. Az appendicitisz életveszélyes is lehet akkor, ha a gyulladt féregnyúlvány kireped. Főleg gyermekeknél és időseknél nagy ennek a veszélye. Nem ritka az enyhe tünetekkel járó idült gyulladás sem, amikor a felsorolt típusos tünetek elmaradnak. Ilyenkor a diagnózis felállítása különösen nehéz. Sajnos néha már csak a kirepedt appendix okozta szövődmények hívják fel a figyelmet.
EXTRA TIPPEK

A bél tisztítása, rendszeres karbantartása a vakbélgyulladás megelőzésében is sokat segít. Ezért:

 • együnk sok friss zöldséget, gyümölcsöt ­ főleg étkezések között
 • igyunk sok folyadékot: savanyúkáposzta- és aszaltszilva-levet, gyógyteákat (fehérmályva, édesgyökér, borsmenta, angelika), rostos gyümölcsleveket hígítva, keserű gyógyvizeket (csak alkalomszerűen, ne mindennap)
 • használjunk rostos béltisztítókat, de mindig sok folyadékkal együtt, pl. lenmagot, zab-, búzakorpát, útifűmagot, mustármagot
 • igyunk tejsavót, akár 6-8 hétig naponta 1 liternyit, mert serkenti a bélmozgást
 • végeztessünk intenzív bélmosást (kolon -hidroterápia) kúraszerűen, félévente-évente 4-5-ször
 • szedjünk kombuchagomba-kapszulát kúraszerűen, mert ez is serkenti a bélmozgást
 • együnk élőflórás joghurtot és kefirt rendszeresen
 • kezdjük a napot egy kiadós müzlivel
 • végeztessünk Mayr-féle hasi kezelést 10-12-szer, ha fáj a hasunk ­ segíti a bélműködést, gyorsítja a gyulladások megszűnését, ellazít
 • a talpmasszázs is nagyon jó emésztőrendszeri aktiváló és gyulladáscsökkentő.A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
2003-12-23 10:09:46
| vakbélgyulladás, appendicitisz
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop