Méhszájseb

Tisztelt Doktornő!
Nőgyógyászati problémával, méhszájsebbel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. 27 éves vagyok, méhszájsebem először 19 évesen volt, amikor kötelező úszásórán kellett részt vennem derékig érő gyerekmedencében. Onnan indultak különböző fertőzések, amelyekből hol kikecmeregtem, hol vissza, de az azt követő 3 évben elég sok problémám volt. A párommal a szexuális életünk is akkor kezdett romlani, az állandó kezelések, folyások, viszketések következtében.

Idén pár hete rákszűrésre készültem, de enyhe folyás okozott panaszt, amiből, mire az orvoshoz értem, erős vérzés lett. Kismedencei gyulladást és méhszájsebet talált, Dalacint kaptam 16 szemet, 4*4-es adagolásban és 10 szem Klion D 100-at. Az antibiotikum szedésétől kezdve gyakran van hasmenésem, gondolom, ez egy mellékhatása.

Tegnap visszamentem, hogy a rákszűréshez is le tudják venni a kenetet. A doktornő nagyon-nagyon rendes, 9 éve hozzá járok, mindig meg voltam vele elégedve, és mindig nagyon óvatosan dolgozott. Tegnap, amikor vette a kenetet, bármilyen óvatos is volt, a kefe véres lett, annyira érzékeny volt az a terület, hogy azonnal vérezni kellett. Szex után is van folyásos-vérzéses panaszom, és az idők folyamán az együttléteink egyre ritkulnak.

A doktornő azt mondta, hogy várjuk meg a rákszűrés eredményét, és utána lézerrel meg kellene szabadulni a méhszájsebtől. Teljesen kétségbeestem, még értelmesen kérdezni sem tudtam a doktornőtől. Annyit mondott, hogy ez egy rövidke műtét, amelyben elégetik a sebet, és jó lesz túlesni rajta, mert enyhén ugyan, de a fogamzóképességet is befolyásolhatja a seb.

Az lenne a kérdésem, hogy létezik-e hatékony gyógyszeres kezelés, esetleg diéta (?), és elkerülhető-e valahogy ez a beavatkozás. Az interneten kerestem rá a témára tegnap, ott olvastam fagyasztásról, plasztikáról, késes megoldásról, hurokról, és persze a lézerről is, egyikről sincs fogalmam sem, hogy mit jelent. Eddig igazából tudatában sem voltam annak, hogy esetleg nem mindig különálló problémáim voltak, hanem egy seb kiújulása okozhatta a panaszokat.

Van-e a műtétnek kockázata? Meddig tart? Benn kell-e maradni a kórházban? Meddig tart a gyógyulás, hegesedés? Kell-e utána pihenni? (augusztusban 2-3 hétre külföldre megyek dolgozni, hogyan időzítsem ezt az egészet?). Hogy néz ki maga a műtét? (Alkatilag elég szűk vagyok, és a vizsgálathoz is a legkisebb eszközöket használták).

27 évesen az normális, hogy egy nőnek ilyen műtéten kelljen átesnie?? 2-3 év múlva szeretnénk bébit, rontja-e ez az esélyeket? Hogyan hat a műtét a szexre? Lehet-e, hogy a Klion D felhelyezése okozta a dolgot, az sértett meg valamit?

Elnézést kérek, ha olyat kérdeztem, amit tudni illene. Nagyon várom válaszát, akár emailben, akár a weblapon.

Köszönettel

| Az Orvos válaszol - Dr. Gyovai Gabriella   InforMed | Gyovai, G.
A méhszájseb nem igazi seb. A méhszáj felületén laphám van, míg befelé haladva, a nyakcsatorna területén hengerhám. A hengerhám hormonális hatásra vagy folyás, savasság-változás hatására a méhszáj felületére is kiterjed a nyakcsatornából. Ha ez a "nem odavaló" hám még be is gyullad, nagyon könnyen vérezni kezd szexuális aktus közben. Egyszerűbb hüvelyi folyások is könnyebben ártanak neki, mint a normálisan ott levő laphámnak. A kezelés egyrészt a folyások megszüntetéséből áll (pl. Dalacin, KlionD), másrészt a hám regenerálódását elősegítő helyi kezelésekből (Fibrolan krém, Gynoflor hüvelytabletta).

A "nem odavaló" hámot szeretjük onnan eltávolítani, hogy a méhszájnak ezt a részét ismét a normális hám fedje. Ezt néha úgynevezett ecseteléssel végzik. Ennek is az a lényege, hogy szövetet roncsoló anyaggal vagy kriosebészeti (fagyasztásos) úton a gyulladt hengerhámot eltávolítják. Ezt járóbeteg rendelőben is végzik. Máskor műtéti körülmények között, esetleg lézerrel. Tapasztalatom szerint ez a megoldás nem rontja a teherbeesés lehetőségét, sőt az sem ritka, hogy a krónikus gyulladás megszűntével inkább javul az esély.

Nagyon kicsi, felületi hámeltávolításról van szó, ami 2 hónap múlva már nem látszik a hüvelyi feltárás közben. Természetesen utána is vigyázni kell arra, hogy ne legyenek folyások és felfázások. A hüvely savas PH-jának fenntartása (pl. Gynoflor kúp) megelőzheti a folyások kialakulását. Ha helyi kezelésre nem javul a hám, valóban érdemes a műtétet elvégezni. Kicsi beavatkozás és sokkal kellemesebb a mindennapi élet és a szexualitás is.

Üdvözlettel dr. Gy.G
|
2004-05-20 11:42:37


Bérnővérek a kórházakban

Egyre több kórház kényszerül bérnővérek, -műtősnők, -műtősfiúk foglalkoztatására, főként a fővárosban, továbbra sem enyhül ugyanis az ápolóhiány - írta a ...


Tervező és navigációs rendszer, implantátumok

A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszert, valamint ortopédiai implantátumokat fejlesztett...


Anatóliából migráltak Britanniába

A Földközi-tenger medencéjéből, a mai Görögország és Törökország vidékéről 6 ezer éve érkeztek meg a Stonehenge építőinek ősei Nagy-Britanniába - ezt állapí...


Meningococcus: ismerni életmentő, oltani ajánlott

Fontos felismerni az először influenzára emlékeztető tünetekkel jelentkező betegséget, mert lefolyása nagyon gyors lehet. Helyes döntés a veszélyeztetett gyerekek, serd...


Emberi gén majomba

Az emberi intelligencia kutatása céljából az emberi agy fejlődésében szerepet játszó gént ültettek majomgenomba kínai kutatók.


hirdetés