A TENGER AJÁNDÉKA
Algák a salaktalanításban

Az ókori görög mitológia szerint a szépség és a szerelem istennője Aphrodité egyedülálló szépségét, csillogó haját és ragyogóan selymes bőrét a tengervíznek és a benne rejlő kincseknek: a tengeri sónak, az iszapnak és az algának köszönhette.

| Ideál - Reforméletmód magazin 2004 ;16(4):32-32   Celsus Kft. | Gálik, Á.
Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon.

Az óceán létfontosságú ásványok és elemek tárháza. Az ősi tengerparti kultúrákban a tenger más kincseit, mint a moszatokat, halakat, rákokat, kagylókat is gyakran fogyasztották, pl. a kék-zöld alga, a spirulina az aztékok csodaeledele volt.

A tengervíz iszapjában található sók, ásványi anyagok és fehérjék szervezetre gyakorolt jótékony hatása klinikailag bizonyított tény. Rendkívüli hatékonyságukat a tengervíz és az emberi vérplazma hasonló összetétele és ásványianyag-koncentrációja magyarázza, mivel a vérben oldott ásványi anyagok összetétele és aránya nagyon hasonló a tengervízben megtalálható anyagokéval.

Mérsékeli a rák kialakulási esélyét

Amerikai kutatók a japánok táplálkozási szokásaival, vagyis a tengeri táplálékok fogyasztásával hozzák kapcsolatba, hogy Japánban 66 százalékkal kevesebb tüdőrákos beteg van, mint Angliában vagy az USA-ban, bár egy japán professzor felmérései szerint a japánok ugyanannyit dohányoznak, mint az amerikaiak.

A tengerben fellelhető növényeket 2 csoportba lehet sorolni, úgymint a magasabb rendű növények, a tengeri füvek és az alacsonyabb rendbe tartozó algák. Ez utóbbi csoport tagjai közel 25 ezren vannak!

Az algákat beazonosítani csak tudományos módszerekkel lehet, ezért kialakult egy egyszerűbb módszer. Ennek lényege az alga színe alapján történő azonosítás. Így léteznek vörös-, zöld-, barnaalgák. Valamennyi alga kedvező tulajdonsággal rendelkezik.

• A több ezer cianobaktérium-algafajok közül kiemelkedő szerepet kapott a Föld legősibb élőlényei közé tartozó Spirulina Platensis. Fejlettségi szintjüket tekintve közelebb állnak a baktériumokhoz, mint a többi algához.

• Az Achophyllum nodosum (barnamoszat ) nagy szerepet kap egészségünk megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyulási folyamatok gyorsításában.

• A Carrageen Chondrus Crispus (vörösmoszat ) főleg magas vitamin- és nyomelem-koncentrációja, illetve rosttartalma miatt harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat, serkenti a pajzsmirigyműködést, és fokozza az ellenálló képességet. Asztmatikus, reumatikus, gyomor-bél rendszeri problémákban és fogyókúrában igen sokat segít.

A tengeri moszatok ma újra fontos táplálékká váltak. Magas fehérjetartalmuk miatt a Föld leggazdagabb fehérjeforrásának tartják. Megtalálható bennük valamennyi aminosav. Salátákba, levesekbe, zöldség- és gyümölcslevekbe tehetjük.

Milyen jótékony anyagokat tartalmaznak?

Magas a jódtartalmuk – a jód a tiroxinhormon alkotórésze, melyet a pajzsmirigy termel. Ez a hormon biztosítja a fiatalos külsőt, szabályozza az anyagcserét.

Magas az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamintartalmuk. A B 12 -vitamin ritka a növényi élelmiszerekben, az algában ezt is megkapjuk. A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejteket vitalizáló és immunerősítő hatása.

Béta-karotin-, klorofill- és szelén tartalmuk miatt szabadgyökfogóként fontos szerepet töltenek be az érelemeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenálló képességének megerősödésében és a rák megelőzésében.

• Olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely védi a szervezetet a nehézfémtartalmú mérgek (stroncium, kadmium, plutónium, bárium) felszívódásától.

Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: sok vas, foszfor-, kálium, kalcium, magnézium-, cink van bennük. Bórtartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium-anyagcsere szabályozásában.

• A bennük lévő zsírsavak csökkentik a vér zsírszintjét, mérséklik a vérlemezkék összecsapzódását, kismértékben növelik a védő koleszterint (HDL) és értágító hatásúak. Lassítják az érelmeszesedést, és csökkentik a vérnyomást.

Mivel táplálók, az algák a fogyókúra, a salaktalanítás idején táplálékkiegészítőként alkalmazhatók. Ha fél órával az étkezés előtt esszük, fehérjetartalmuk következtében az agy éhségközpontjába jelek érkeznek, jóllakottságérzet kerít hatalmába.

Jó tudni! A spirulina bázikus hatású, a savtúltengéses gyomorbetegségek esetében is ajánlott, gyorsan érezhető a hatása. Csökkenti a szervezet savasságát, így hatékony gyógyítószer a méregtelenítésben és sok betegségben, mivel a legtöbb kór esetén a szervezet elsavasodásáról van szó.

Enyhén vízhajtó hatását is tapasztalták, és mivel magas a rosttartalma, javítja az emésztést is.

dr. Gálik Ágnes

|
2004-04-11 16:17:01
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop