Leletbeküldés az interneten

Az alacsony jövedelmű, városi asztmás betegek akik nem rendelkeznek számítógépes ismeretekkel, egy internetes computer-rendszer segítségével küldték el tüdőfunkció-vizsgálatuk eredményét az orvosi rendelőbe.

lelet, teszt, vizsgálat, web, internet, honlap | The New York Times Health News Service   Medincorp | Solomon, L.

Mintegy 31 beteg sikeresen továbbította így a spirométer, egy tüdőfunkciós vizsgálóeszköz eredményeit. A dr. Joseph Finkelstein, a New York-i Columbia University orvosi informatikusa vezette tanulmány eredményei az American College of Chest Patients Chest című folyóiratának (https://www.chestjournal.com) januári számában jelentek meg.

"Tanulmányozni akartuk az asztmabetegek saját maguk által otthon készített tesztjeinek érvényességét, mivel ezt még rendszeresen nem elemezték " mondja dr. Finkelstein. " Fel akartuk mérni azt is, hogyan fogadják a gyakorlattal nem rendelkező betegek az internetes otthoni asztma-telemonitoring rendszert."

A tanulmányban részt vevő 32 beteg egy palmtop számítógéphez csatlakoztatott hordozható spirométert használt. A tüdőfunkció-tesztnél a beteg erőteljes kilégzést végez egy szopókába. Az általában szakképzett orvostechnikusok által elvégzett teszttel mérik az egy másodperc alatt kilégzett, valamint az összes kilélegzett levegő térfogatát. Mindkét teszt az asztma súlyosságának megállapítására szolgál.

A betegek, akik egy 40 perces tréningen vettek részt, napi két alkalommal tesztelték magukat. Pontozniuk kellett a tüneteiket, majd bevinni az adatokat a számítógépbe, azután elvégezni a spirométeres tesztet. A szoftver ellenőrizte a tesztek minőségét és ha szükséges volt, megkérte a beteget a vizsgálat megismétlésére. Ezután a beteg csak megnyomta a print-gombot, ezzel elküldte az eredményt a klinikára, hogy ott az orvos ellenőrizni tudja.

A háromhetes tanulmány végén a résztvevők egy egészségügyi szakember jelenlétében végezték el a tesztet. A kutatók azt állapították meg, hogy az öntesztelés adatai egyeztek voltak a felügyelet alatt elvégezett vizsgálatok adataival.

A vizsgált személyek háromnegyede mondta, hogy a tesztelés egyáltalán nem bonyolult. Akik nehéznek találták az eljárást, ott a nyelvi korlátok okozták a problémát.

"Majdnem minden beteg nagy érdeklődést mutatott a berendezés jövőbeli használatát illetően " mondta dr. Finkelstein. " A legtöbben azt említették, hogy a figyelés alatt biztonságban érzik magukat."

A társadalom technikai fejlődésével egyre több ehhez hasonló újítás kerül majd bevezetésre, de azt majd az idő mondja meg, milyen hatékonyak ezek" " jelentette ki dr. Barbara West, a houstoni Baylor College of Medicine mellett működő Children's Asthma Center és a Texas Children's Hospital gyermekgyógyász-professzora. Eleinte csak a súlyosabb eseteknél akarjuk felhasználni a berendezést."

A professzorasszony elmondta, hogy vegyesek a tapasztalatai a témát illetően. További tréning lenne szükséges, különösen a gyermekek számára, tette hozzá.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| lelet, teszt, vizsgálat, web, internet, honlap
2002-07-31 17:06:33
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop