Egy 'smart card' - és egyszerűbb az orvosi vizsgálat

Egy kicsi, hitelkártyához hasonló plasztiklapot mutattak be nemrégiben az Egyesült Államokban. Ezzel az orvosi smart carddal sokkal egyszerűbbé válhat az orvosi vizsgálat és a gyógyszerrendelés. Egy indianapolisi egészségbiztosítási ügyintéző cég, a RealMed fejlesztette ki az új kártyát, partnerei a Digital Equipment, a Microsoft, az MCI Telecommunications és a Gemplus voltak. A smart card egyszerűsíti az egészségbiztosítási rendszert is, bár eddig még egyetlen biztosítóval vagy orvossal sem kötöttek erről megállapodást. A RealMed azonban reméli, hogy hamarosan szerződések születhetnek a szféra képviselői és a cég között, így az új rendszer munkába állhat.

smart, card, orvosi, vizsgálat, költség, egészségbiztosítás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Kazakoff, L.

A smart cardban egy chip személyes és biztosítási adatokat tartalmaz. A tervek szerint a személyes kórtörténet nem kerülne be a chip memóriájába. A RealMed látná el az orvosokat a leolvasó-egységekkel és a szoftverrel, akik azután rácsatlakoznának a cég hálózatára, és továbbítanák a beteg kezeléseinek és gyógyszereinek adatait. A beteg azután hitelesítheti a költségeket, csekken vagy a hitelkártyájára terhelve. Ezzel együtt az orvosok is elektronikus úton intéznék a pénzügyeket a biztosítótársaságokkal. Az egész így öt perc alatt elintézhető, szemben a mostani helyzettel, amikor mindez heteket vesz igénybe, állítják a RealMednél.

A társaság reméli, hogy az új rendszer a töredékére csökkenti az egészségbiztosítási igények ügyintézésének költségeit. A RealMed által finanszírozott felmérések adatai szerint egy-egy biztosítási ügy elintézése átlagosan 7,60 és 19 dollár közötti költséggel jár. Ezzel szemben a smart carddal esetenként csupán 2,50 dollár költség keletkezik, és ebből készek 50 centet az orvosoknak juttatni, hogy ők is érdekeltek legyenek a rendszer bevezetésében. Az orvosok, gyógyszerészek és a kórházak havi 250 dollárért bérelhetik a komputereket és a kártyaleolvasót.

Az Egyesült Államokban idáig működő ügyintéző társaságok csak a biztosítók, az orvosok és a betegek között közvetítenek, a kifizetéseket nem ők intézik.

A francia Gemplus cég, amely a kártyákat gyártaná, a világ egyik legnagyobb smart card gyártója. A cég már Németországban is részt vett az egészségügyi rendszer hasonló átalakításában, és ott a költségek 35 százalékkal csökkentek.

Megjelent: The San Francisco Chronicle

| smart, card, orvosi, vizsgálat, költség, egészségbiztosítás
2002-07-31 19:11:55
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop