Bill Gates rovata - Az Internet hatása a medicinára

K: Van-e valamilyen hatása az Internetnek az orvostudomány gyakorlati alkalmazására. Ha igen, mi ez?

internet, telemedicina, elektronikus, orvosi, karton, adatvédelem | The New York Times Health News Service   Medincorp | Gates, B.

V: Az Internet az életünk minden területén jelentős változásokat hozhat, és ez alól a gyógyászat sem lehet kivétel. Sok területen már ma is érezhető ez a hatás. Az Internet segítségével gyorsabban hozzáférhetők a gyakorlati és elméleti kutatási eredmények, így a szakemberek és a betegek is sokkal hamarabb értesülhetnek arról, hogy hol tart a tudományos fejlődés.

A web-hozzáféréssel rendelkezőknek van egy tipikus betegsége: rácsatlakoznak a hálózatra és megnézik, hogy mi újság. Én magam is sok-sok órát töltök azzal, hogy ide-oda böngészek, és a családomat vagy barátaimat érintő orvosi témákat olvasgatom.

Elképesztő mennyiségű és részletességű orvosi információ van fent a hálón - de ne feledjük, sok sarlatánság és hozzá nem értés van a hálózati világon kívül is, ezért nem vegyünk mindent készpénznek, amit olvasunk.

Az Internettel azok, akik valamilyen betegségben szenvednek, informálódhatnak a legújabb fejleményekről, naprakészek maradhatnak és kevésbé érzik magukat egyedül. A betegek a világ minden táján egymásra találhatnak, és kicserélhetik tapasztalataikat.

Ha például választanunk kell két veszélyes eljárás közül, könnyen felvehetjük a kapcsolatot olyanokkal, akik szintén hasonló döntés előtt állnak - vagy álltak - korábban.

Amikor Andy Grove, az Intel igazgatójának néhány évvel ezelőtt prosztatarákja lett, rákapcsolódott a hálózatra és mindent elolvasott, amit ebben a témában tudni lehetett. Napjainkban ráadásul sokkal több online orvosi információ hozzáférhető, mint mondjuk két-három évvel ezelőtt.

A legjobb hely, ahol elkezdhetjük internetes egészségügyi böngészésünket, az az Emory Egyetem által kiadott MedWeb site (https://www.gen.emory.edu/medweb/). Ide sorolnék még két amerikai kormányzati honlapot, az egyik a https://www.healthfinder.gov, a másik a https://www.gen.emory.edu/medweb/ címen érhető el.

Az évek múlásával az Internet hatása egyre jobban érzékelhető lesz a medicinában. Ha már szinte mindenki rendelkezik majd nagy sebességű adatátviteli techinkákkal és az emberek mind jobban hozzászoknak a web-életstílushoz, a távolsági orvosi konzultáció is egyre népszerűbbé válik majd.

A telemedicina már ma is sok helyen működik. Például röntgenképek és más leletek gyorsan és könnyedén továbbíthatók az Interneten keresztül, így a specialisták nagy távolságokból is összeülhetnek egy konzultációra.

Ma az orvosi kartonok még valóban kartonból vannak, a maguk fizikai valóságában. A papír lehetőségei elképesztően korlátozottak a számítógép nyújtotta lehetőségekhez képest, de ennek a korlátozottságnak megvannak az előnyei - a személyiségi jogok védelme. Ez pedig életbevágó és nagy hagyományokkal rendelkező kérdése az orvostudománynak. Az elektronikus adatoknál viszont fennáll az engedély nélküli másolás és terjesztés - ugyan egyre csökkenő - valószínűsége.

Szerencsére a kódolásnak és az adatvédelmi technikáknak köszönhetően - szigorú személyiségi jogi ellenőrzéssel párosítva - az elektronikus orvosi kartonok sokkal nagyobb biztonságot fognak nyújtani, mint papírből készült elődeik.

A kezelő szoftver ellenőrizheti, hogy ki nyerhet betekintést a kartonokba, és feljegyzi, hogy ki volt az, aki módosítást végzett rajta.

Minél közelebb jutunk a "papírmentes orvosi rendelő" valóságához, annál inkább itt lenne az ideje, hogy az ehhez szükséges lépéseket az egészségügy megtegye.

Olyan korszak határán állunk, amelyben az orvostudomány gyakorlása elképesztő változásokon fog keresztülmenni. Ennek nagy része a biotechnológiai ipar fejlődésének köszönhető, amelyben az egyik forradalom a másikat követi, de az Internet is kiveszi belőle a maga részét.

Bill Gateshez elektronikus úton juttathatják el kérdéseiket. A cím: askbill@microsoft.com. Az általános témájú kérdésekre adott válaszokat ebben a rovatban fogja megválaszolni.

Megjelent: B. Gates

| Internet, telemedicina, elektronikus, orvosi, karton, adatvédelem
2002-07-31 20:18:41
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop