A számítógépek csökkenthetik a gyógyszeres kezelés tévedéseit

CHICAGO, USA - Egy újabban megjelent tanulmány szerint az, ha az orvosok a kórházban ápolt betegek számára számítógépen rendelik meg a gyógyszereket, drámai módon csökkenti a súlyos tévedéseket, mint pl. az adagolási problémák, a szerek egymásra való hatása és az adminisztrációs hibák.

számítógépek, rendszer, gyógyszeres, kezelés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Cortez, M. F.

Egy 6 711 beteggel 15 hónapon át végzett felmérés szerint a komputerizált rendszer 55 százalékkal csökkentette a gyógyszerezésben előfordult tévedések számát, és 84 százalékkal csökkent az orvosok híresen olvashatatlan kézírásának átírása során előforduló hibák száma.

A kutatók, akik a bostoni Brigham and Women's klinikán végeztek felméréseket a gyógyszerelést illetően, módosították a kórház belső információs rendszerét a kutatás céljainak megfelelően.

A számítógépes gyógyszerrendelő rendszert a kansasi székhelyű Cerner Corp., az atlantai székhelyű HBO + Co., a san Diegó-i Daou Systems Inc. és más cégek tervezték.

A kutatók szerint a kórházi rendszer mintegy 1,9 millió dollárba kerül és évi 5-10 millió dolláros megtakarítással jár. A receptre fölírt gyógyszerek okozta problémák a kórházi ápoltakat ért sérelmek mintegy 19 százalékáért felelősek, és az Egyesült Államokban mintegy évi 2 milliárd dolláros kárt okozhatnak évente, a kártérítéseken kívül, állítják a kutatók.

A tanulmányban résztvevő orvosoknak be kellett táplálniuk a gépbe az adagolást, azt, hogyan kell alkalmazni a készítményt, pl. szájon át vagy injekció formájában és azt is, hogy milyen gyakran. A számítógépes rendszer 19 százalékkal csökkentette a rendelés hibáit, 68 százalékkal a diszpenzációs tévedéseket, 59 százalékkal az adminisztrációs hibákat és 23 százalékkal a téves adagolások számát.

Elkerülhetők voltak továbbá az egyszerű gyógyszerérzékenység és a gyógyszerek kölcsönhatása miatt fölmerült problémák.

A tanulmányt a Journal of the American Medical Association c. folyóirat közölte.

Egy másik tanulmányban a kutatók egy a Cerner cég által forgalmazott rendszert módosítottak olyan hibák korrigálására, amelyek ellentétes gyógyszerreakciókat válthattak ki. A hat hónapos tanulmányozás során a rendszer 1 116 alkalommal jelzett, és 596 figyelmeztetés valóban segített az orvosoknak, hogy elkerüljék a lehetséges káros reakciókat.

A kutatók szerint a számítógép által jelzett potenciális problémáknak majdnem a felét nem fedezték föl az orvosok a rendszer bevezetése előtt.

Megjelent: Bloomberg Business News

| számítógépek, rendszer, gyógyszeres, kezelés
2002-07-31 22:10:34

Web Design & Development Prowebshop