Az AMA egészség-tippjei az új évezredre

Az American Medical Association (https://www.ama-assn.org) közzétette az új évezredre vonatkozó egészség-tippjeinek listáját. Eszerint a legtöbb figyelmet a helyes táplálkozásra, az elhízás elkerülésére, a dohányzás abbahagyására és a kézifegyverekkel való óvatos bánásmódra kell fektetni.

AMA, dohányzás, egészségügy, elhízás, táplálkozás | The New York Times Health News Service   Medincorp | Jerman, R.

Az AMA azt jósolja, hogy az elhízás 2000-ben egyre súlyosabb problémája lesz az amerikaiaknak, és azt is leszögezi, hogy "a dohányzás marad a vezető megelőzhető halálok az Egyesült Államokban."

Dr. Richard F. Corlin, az AMA Küldöttgyűlésének szóvivője, Santa Monica-i gasztroenterológus kijelentette, hogy a jövő század egyik legfontosabb tennivalója lebeszélni az amerikaiakat a dohányzásról. A másik a kézifegyverek biztonságos tárolása, különösen olyan háztartásokban, ahol gyerekeket is nevelnek.

A szülőknek biztonságos környezetet kell biztosítaniuk a gyerekek és a serdülőkorúak számára, tanácsolja az orvoscsoport. A következőket ajánlják: kerüljük a gyermekek jelenlétében való dohányzást, zárjuk el a lőfegyvereket a gyerekek elől, tartsuk a gyerekek számára elérhetetlen helyen a mérgező anyagokat, fektessük hátukra az alvó csecsemőket a hirtelen csecsemőhalál (SIDS - sudden infant death syndrome) megelőzése érdekében, és ellenőrizzük a gépkocsi biztonságosságát. Az AMA szintén javasolja, hogy kezdeményezzünk a gyerekekkel beszélgetést a dohányzás, ivás és a drogok kerüléséről.

A felnőtteket arra is figyelmeztették, hogy vigyázzanak, amikor az interneten keresnek egészségügyi felvilágosítást. Dr. Corlin kijelentette, hogy míg igen bíztatónak találja, hogy a betegek egyre jobban képzik magukat egészségügyi kérdésekben, felhívta a figyelmet, hogy az interneten található információk nagy része "nem érvényes. Legyünk óvatosak a honlapokkal, és azzal, honnan szerezzük az információt. Győződjünk meg róla, hogy kizárólag tudományos forrásokból merítünk" - tette hozzá.

Az időseknek azt tanácsolják, hogy mozogjanak, megfelelő étrenddel és gyógyszerekkel tartsák karban a koleszterinszintjüket és az anyagcseréjüket, fogyasszanak magas rosttartalmú valamint zsír- és cukorszegény ételeket, továbbá, ha szükséges, ismerjék fel a depressziót és keressenek rá megfelelő kezelést.

Az idősebbek és gondozóik előzzék meg a veszélyes eséseket, rögzítsék a kisebb szőnyegeket és tegyék szabaddá a lépcsőket a lakásban. Figyeljenek a szív terhelésére, előzzék meg a leforrázásokat azzal, hogy a forró vizes csapokat megkülönböztető színnel látják el és azok könnyen működnek. A gondozóknak fel kell ismerniük az időseknél az abúzus jeleit és amennyiben szükséges, jelentsék a hatóságoknak.

Az AMA kezdeményezéseinek zöme a megelőzésre vonatkozik. "A megelőzés azért lényegbevágó, mert a legtöbb olyan betegségnek, amelyet most kezelünk, lényeges aszimptomatikus arculata van, még mielőtt bármi problémát okozna" - mondja dr. Corlin. Ide tartozik a magas vérnyomás, a megemelkedett koleszterinszint és a diabétesz. "Az, hogy valaki jól érzi magát, még nem jelenti, hogy nincsenek egészségi problémái" - tette hozzá.

"Az egyes emberek akkor törődhetnek a legjobban egészségükkel a 2000. évben és az után is, ha jó kapcsolatot alakítanak ki az orvosukkal, hogy együtt vigyázzanak az egészségre" - hangzik az AMA felszólítása.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| AMA, dohányzás, egészségügy, elhízás, táplálkozás
2002-08-01 00:50:08
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop