Internet és egészségügy

Ma már szinte elképzelhetetlen lenne az egészségügy különféle elektronikai berendezések használata nélkül ­ hiszen a legegyszerűbb vérvizsgálatokhoz is modern elektromos készülékek szükségesek. Nem is beszélve azokról a ­ sokszor életet mentő ­ berendezésekről, mint a szív működését szabályozó pacemaker, vagy a nemrég kifejlesztett, szembe épített mikrochip, amely visszaadhatja a vakok látását. Ezzel szemben az Internet elterjedtsége és használatának gyakorisága még gyerekcipőben jár a gyógyítás területén.

web, internet, honlap, Glanz János Dr., egészségügy, Pro Patiente | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Miskei, O.
Az Internet széles körű elterjedése, a világháló vérkeringésébe való bekapcsolódás nemcsak az orvos-beteg kapcsolat alakulásában, az egészségügy fejlődésében is új fejezetet nyithat. Ma már a Pulzus magazin is elérhető az Interneten, stratégiai partnere, a Pro Patiente honlapjain.

A World Wide Web, a "világháló" használata 1995 elején, az első grafikus felületű böngészők megjelenésekor terjedt el szélesebb körben ­ tudtuk meg Dr. Glanz Jánostól, a Pro Patiente egészségügyi internetes tartalomszolgáltató ügyvezetőjétől. A számítógépes hálózatok kezdeti alkalmazása, hadiipari felhasználása óta a fejlett világ országaiban a háló mindennapos munkaeszközzé vált.

Az internetes világban szinte semmi sem elérhetetlen: a hálón akár másodpercek alatt kapcsolatot teremthetünk a világ különböző részein élő emberekkel. Az ismerkedés, a kalandozások mellett azonban egyre nagyobb igény van a tudományosabb weboldalak kialakítására is.

Az Internet így elsődleges ­ információközlő ­ funkcióján túl újabb területeket hódíthat meg. Az e-business révén például több ezren vásárolnak a világhálón keresztül, de ma már otthon ülve orvosunkat is "felkereshetjük" ügyes-bajos dolgainkkal. "Ennek ellenére az orvos-beteg ilyen jellegű kapcsolata még mindig igen behatárolt, hiszen a beteg vizsgálata nélkül csak lehetőségeket szabad felvetni" ­mondja Dr. Glanz János. Az internetes fórumok tehát az orvosi vizsgálaton való személyes megjelenést nem helyettesíthetik.

Magyarország legnagyobb, egészséggel és az életmóddal foglalkozó, magyar nyelvű webhelye, a Pro Patiente is az információszolgáltatást tartja elsődleges céljának. A kezdetben akadémiai hálózatról működtetett egészségügyi oldal még 1995-ben kezdte meg működését. Ma már nemcsak az egészségüggyel hivatásszerűen foglalkozók, hanem minden érdeklődő számára hozzáférhető. Tudományosabb, orvosoknak szóló része regisztráció után érhető el, felvilágosító, főleg életmódra vonatkozó oldalait azonban bárki elolvashatja.

A Pro Patiente segítségével egy helyen találhatjuk meg a magyar nyelven megjelenő, egészséggel, életmóddal foglalkozó cikkeket, könyvjegyzékeket, kongresszusi adatbázisokat, vezető magyar orvosi folyóiratok összefoglalóit, illetve azok teljes
szövegét, elektronikus folyóiratok, társaságok, szervezetek és cégek idevonatkozó oldalait. Az orvostudomány és az egészségügy területének legfrissebb hírei mellett a gyógyszerészet és a természetgyógyászat legújabb fejleményeiről is tájékozódhatunk. Az Orvos válaszol rovatuk szakszerű tanácsadása mellett lektorált cikkeik is eligazítanak az egészségügyi kérdésekben. "Oldalainkon olyan információk átadására törekszünk, amelyet az emberek mindennapi életükben fel tudnak használni" ­ mondja Dr. Glanz János.

Az Internetnek számos más felhasználási módja van még az egészségügyben ­ kiemelkedő jelentőségű például az adatok, medicinák és sürgősségi továbbítások területén. A jövő egyértelműen az Internet, illetve a benne rejlő lehetőségek felhasználásának kora lesz. Glanz doktor szerint a mobiltelefónia kiteljesedése is új utakat nyithat meg. A Wap-rendszerrel (internethasználat mobiltelefonon) már most kezd körvonalazódni az Internet jövőbeli felhasználási módja. Ennek kibontakozása azonban még a következő évek, pontosabban az új évezred titka.

Internet címünk: www.pro-patiente.hu/pp/pulzus/

| web, internet, honlap, Glanz János Dr., egészségügy, Pro Patiente
2002-08-02 16:00:40


data-full-width-responsive="true">