Hirdetés

Az Internet felgyorsította az orvosok információhoz jutását

Az Internet egyebek mellett az orvosi információk és a kapcsolódó kommunikációk új csatornájává is vált. Világszerte betegek ezrei használják a hálót egészségügyi információk szerzésére, és ezek ismeretében konzultálnak orvosukkal.

orvos, információ, web, internet, honlap |

The New York Times Health News Service   Medincorp | Sison, A.

Az Internet terjedése elsősorban az orvos-beteg viszonyban hozott változásokat. Ugyanakkor a világháló arra is szolgál, hogy a orvosok és egészségügyi szakemberek véleményt és eszmét cseréljenek.

Azáltal, hogy területük más szakértőivel folyamatosan és gyorsan cserélnek véleményt, egyeztetnek adatokat és kutatási eredményeket, az orvosok egyre jobb döntéseket hozhatnak, állapították meg egy jelentés készítői. A dokumentum a Canadian Medical Association Journal (www.cma.ca/cmaj).

Az ontariói McMaster University professzora, dr. Alejandro Jadad vezette csoport elsősorban azt vizsgálta, milyen hatással van az Internet a bizonyítékokkal alátámasztott kérdésekben a döntéshozatalra. "Az Internet a kutatási adatok és bizonyítékok alkotásának, szintézisének és terjesztésének hatékony eszköze" - fogalmaztak a szerzők.

Ha az orvosok korábbi kutatások, tanulmányok eredményeit használják fel döntéseik meghozatalában, fontos, hogy széleskörű és jól hozzáférhető adatbázisuk legyen. A szerzők megállapítása szerint az Internet optimálisan használva betöltheti ezt a funkciót.

"Az Internet olcsó, gyors és hatékony hozzáférést biztosít a legfrissebb, értékes és fontos információkhoz, ezáltal segíti a bizonyítékokon nyugvó döntéshozatalt" - olvasható a jelentésben.

Ugyanakkor az Interneten is van jónéhány megoldásra váró probléma. Mivel a hozzáférhető adathalmaz óriási, egyes kérdésekre csak nehezen és hosszú időn át tartó keresgéléssel kaphatunk választ. Az Internet konfliktusok forrása is lehet, ha két orvos egymásnak ellentmondó adatokra lel, ami előfordulhat. Másrészt ha csak erre hagyatkozik az orvos, akkor információhiány esetén nagyobb lehet az esélye egy rossz döntésnek.

A szerzők említést tettek a Cochrane Collaboration elnevezésű nemzetközi szervezetről, amely friss szemlékkel és elemzésekkel szolgál a különféle orvosi módszerek rizikóiról és előnyeiről. Ez, más internetes fórumok mellett abban nyújt segítséget orvosoknak és betegeknek, hogy miként lehet a legjobban használni az internet információit.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

orvos, információ, web, internet, honlap

2002-07-31 17:10:35

Hirdetés

Legfrissebb

AZ ORVOS VÁLASZOL

Szakorvosaink válaszai olvasói kérdésekre

Mielőtt kérdez, keressen orvosaink korábbi válaszai között!

Hirdetés
Hirdetés

Web Design & Development Prowebshop