A megváltozott munkaképességűek ellátásáról egyeztettet a Nefmi és a Magyar Szociális Fórum

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásáról szóló december 29-ei törvény visszavonásáról, illetve az "új komplex minősítő vizsgálatok" felfüggesztéséről egyeztetett szerdán Dávid István, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának foglalkoztatási rehabilitációs főosztályának vezetője a Magyar Szociális Fórum (MSZF) képviselőivel. Az érdekvédelmi szervezetek képviselői ismertették álláspontjukat és azt írásban átadták a főosztálynak - tájékoztatta a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkársága az MTI-t.

egészségügy, jog | MTI Hírek 2012 ;9
A közlemény szerint az MSZF tagjai "megismerték a komplex minősítésre vonatkozó szabályozás lényegét, pozitív véleményüknek adtak hangot, ugyanakkor az átfogó gazdaságpolitikai szabályozással kapcsolatos fenntartásaikat továbbra is hangoztatták".

Az MSZF Szociális Kerekaszatalának az MTI-hez eljutatott közleményében eredménytelennek nevezte a Magyar Szociális Fórum és az Összefogás a korhatár alatti rokkantak emberi jogaiért csoport képviselőinek tárgyalását a kormány megbízottjával.

Mint írták: a rokkantakat képviselő Demeter Évának, és Güthné György Katalinnak, valamint Simó Endrének, az MSZF szervezőjének nem sikerült elérnie a törvény visszavonását, az új komplex minősítő vizsgálati rendszer végrehajtásának felfüggesztését, sem pedig ígéretet kapniuk az emberiességi normákat leginkább sértő rendelkezések megváltoztatására.

Hangsúlyozták: képviselőik átnyújtották "Bűnös vagy áldozat a rokkant?" című 13 pontos dokumentumukat, amelyben a legsúlyosabb következménynek a rokkantévek nyugdíjjogosító idejének elvesztését jelölték meg mind visszamenőlegesen, mind 2012-től. A rokkantévek nem számítanak be az öregségi nyugdíjba, így a fiatalabb korban megrokkant személy sohasem lesz jogosult öregségi nyugdíjra. Ezért a nyugdíjjogosultsági rokkantévek beszámításának visszaállítását sürgetik.
| egészségügy, jog
2012-05-03 01:13:40
hírdetés
hirdetés