Megjelent az egyes egészségügyi ellátások új minimumfeltételeit tartalmazó rendelet

Megjelent az egészségügyi ellátás szakmai biztonságát célzó, az egyes szolgáltatások új minimumfeltételeit tartalmazó rendelet.

jogszabály, betegellátás, egészségügy | MTI Hírek 2012 ;9
Az új feltételrendszer legfontosabb eleme hogy "az eltérő egészségi állapotú betegek differenciált ellátását a fokozatosság elvén egymásra épülő, a szakmai tevékenységeknek a szakmai tapasztalat és a technikai feltételek alapján csoportosított progresszivitási szinteken működő ellátórendszer biztosítja" - olvasható a Magyar Közlöny legfrissebb legutóbbi számában közzétett rendeletben.

Az egészségügyi szolgáltatás gyakorlásának általános feltételeiről, valamint a működési engedélyezési eljárásról szóló miniszteri rendelet a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást, valamint a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatókra vonatkozóan tartalmazza az egészségügyi ellátáshoz szükséges szakmai és tárgyi minimumfeltételeket.

A jogszabály rendelkezik egyebek mellett arról, hogy minden 24 óránál hosszabb, folyamatos ellátást nyújtó egészségügyi szolgáltatónál biztosítani kell a beteg pihenését, éjszakai elhelyezését, étkezését, személyes tárgyainak elhelyezését, illetve tisztálkodási lehetőségeit biztosító helyiséget.

Ezen felül arra is kitér, hogy a hagyományos személyes találkozáson alapuló tevékenységek - így az orvos és a beteg, illetve az orvos és orvos közötti konzultáció - mellett az adott terület szakorvosa az egészségügyi adatok elektronikus rendszerben történő továbbítása révén személyes jelenlét nélkül is felállíthat diagnózist és telemedicina keretében terápiás javaslatot adhat.

Rögzíti továbbá, hogy a daganatos betegek többszakmás járó- és fekvőbeteg-szakellátására működési engedéllyel rendelkező egészségügyi szolgáltató úgynevezett onko-teamet köteles működtetni.

Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke pénteken az MTI-nek elmondta: a rendszer átalakításának keretében már meghatározták az egészségügyi ellátásban szükséges járó- és fekvőbeteg-szakellátás kapacitások minimumát, ehhez hozzárendelték a megfelelő progresszivitási szinteket, módosították a területi ellátási kötelezettségeket. Most a szakmai minimumfeltételek ismeretében az intézményeknek nyilatkozniuk kell arról, hogy intézményeikben milyen ellátásokat biztosítanak jelenleg, illetve milyen ellátás biztosítását tudják vállalni.

A jogszabály ezen kötelezettségek biztosításához több hónapos határidőt hagy. Ezek megvalósítását a fekvőbeteg-szakellátást nyújtó szolgáltatók esetében november elsejéig, míg a járóbeteg-szakellátást és diagnosztikai szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltatók esetében 2013. március elsejéig ellenőrzi a működési engedélyt kiadó hatóság, vagyis az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat.

Rácz Jenő elmondta: a jelenlegi jogszabály szerint érvényes minimumfeltételek 10 éves múltra tekintenek vissza, ennek megújítására 3 évvel ezelőtt volt kísérlet, de ha azokat a feltételeket betartották volna az ellátórendszerben működő szolgáltatók jelentős része elvesztette volna működési engedélyeit. A jelenlegi kormányzat ezért első intézkedései között megakadályozta ennek a feltételrendszernek az életbelépését.

A mostani, új feltételrendszer kétéves szakmai egyeztetés és megalapozott munka alapján született meg. Megvalósítása az intézményektől anyagi és emberi erőforrásokat igényel. Az anyagi ráfordítások nagy részét az intézmények által pályázati úton elnyert fejlesztési források fedezik. A feltételeknek való megfelelésnek viszont kritikus pontja lehet az emberi erőforrás, vagyis az elegendő szakemberek biztosítása. Ugyanis az egészségügyi rendszerben az elvándorlás továbbra is probléma, s számos területen van szakemberhiány - fejtette ki a kórházszövetség elnöke.
| egészségügy, betegellátás, jogszabály
2012-06-01 23:30:12
hírdetés
hirdetés