MSZP: igazságtalan a cukorbetegekkel egy új jogszabály

Igazságtalan, diszkriminatív és szegényellenes az a jogszabály, amellyel az MSZP szerint a Fidesz szó szerint megnyomorítja a cukorbetegeket, ha csak a rosszabb minőségű inzulint kaphatják meg térítésmentesen.

inzulin, jogszabály, diabétesz, cukorbetegség | MTI Hírek 2012 ;9
Nemény András szocialista országgyűlési képviselő szombati közleménye ismertette, hogy Magyarországon nyolcszázezer regisztrált cukorbeteg van, és további nyolcszázezer, aki még nem tud róla. Ezt a csoportot érinti hátrányosan az Orbán-kormány által meghozott jogszabály, amely az inzulinra szoruló cukorbetegek esetében meghatároz egy vércukor értéket (8-as vércukorszint), amit ha átlagban túlhalad a beteg, csak a rosszabb minőségű inzulint kapja térítésmentesen, a jobbért fizetni kell akár havi több tízezer forintot.

Ennél a betegségnél nem elég a kezelési szabályok betartása, a diéta vagy a mozgás. Az időjárástól, a lelkiállapottól kezdve számtalan olyan tényező befolyásolja az értékeket, amiről nem tehetnek az érintettek. A rosszabb típusú inzulin olyan kötöttséget jelent (szigorúan ugyanabban az időpontban történő étkezés, azt félórával megelőző inzulinadás), hogy általában a munkahely elvesztésével jár. Különösen igaz ez a rossz anyagi helyzetű betegekre, akik ezek után a drága inzulint nem tudják megvenni, az olcsóbbal pedig nem tudnak például szalagon dolgozni - írta Nemény András.

Szerinte ez a döntés "szegényellenes és költségvetési szempontból is ostobaság", mert a sokkal drágábban kezelhető szövődmények (vakság, végtagvesztés, veseelégtelenség) kialakulásához vezet. Ezen túlmenően diszkriminatív, hiszen a jogszabály kizárólag a cukorbetegek esetében ír elő ellenőrzést, más életmóddal is szorosan összefüggő betegségek esetében nem.

"Persze ha az a célja a Fidesznek, hogy a cukorbetegek már ne terheljék a nyugdíjkasszát, akkor a döntésük eléri a célt, azonban akkor ezt kell az érintettek szemébe mondani. Már ha van merszük felvállalni az újabb nemzetrombolást" - fogalmazott a képviselő.
| cukorbetegség, diabétesz, inzulin, jogszabály
2012-06-11 06:03:39
hírdetés
hirdetés