Benyújtotta a jövedéki adóemelésre vonatkozó törvényjavaslatot a kormány

Benyújtotta a kormány kedden az egészségügy többletforráshoz juttatása érdekében szükséges törvényjavaslatokat, ezen belül emelik egyes termékek jövedéki adóját, a 98 százalékos és a 90 százalékos társadalombiztosítási támogatást élvező gyógyászati segédeszközök áfáját azonban 5 százalékra csökkentik.

Az adómérték-emelés olyan termékekhez kötődik, amelyek fogyasztása fokozott egészségkockázatot jelent, így a törvényjavaslat amellett, hogy többletforrást teremt az egészségügy számára a növekvő árak miatti fogyasztáscsökkenés révén enyhítheti az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét - áll a javaslat indoklásában.

A törvényjavaslat az alkoholok, a dohánygyártmányok és az LPG (autógáz) üzemanyag adómértékének emelését irányozza elő.

Az LPG adómértékét 2013. január 1-től 50 százalékkal, majd 2013. május 1-jétől újabb 50 százalékkal növelnék.

A törvényjavaslat értelmében 15 százalékkal emelkedne az alkoholtermékek jövedéki adómértéke, az indoklás szerint e termékek magasabb alkoholtartalomból adódó nagyobb mértékű egészségügyi kockázatára.

A sör jövedéki adómértékét 10 százalékkal, a pezsgőét és a köztes alkoholtermékekét szintén 10 százalékkal emelnék.

Két lépcsőben, 2013. január 1-jétől és 2013. május 1-jétől emelkedne a cigaretta és a fogyasztási dohány minimumadója, valamint a cigaretta tételes adója. (A százalékos mérték nem változik). A törvényjavaslat a cigaretta minimumadójának 3,5-3,5 forint/szál mértékű, tételes adójának 1,8-1,8 forint/szál mértékű emelését irányozza elő. A fogyasztási dohány minimumadója 2013. január 1-jétől kilogrammonként 14.650 forintra, május 1-től kilogrammonként 18.150 forintra emelkedik.

Felhívja a kormány a figyelmet arra, hogy az energiaitalokat gyártó cégek az adófizetés elkerülése érdekében a receptúra változtatásával az energiaitalból elhagyták a taurint, és több új gyártmány esetén megnövelték a termék koffein-tartalmát. A túlzott energiaital-fogyasztás épp a fiatal nemzedék számára jár káros hatással, megnövekedett a koffein-mérgezéses tünetekkel orvosi ellátásra szoruló fiatalok száma - fogalmaznak. Ezért a törvényjavaslat azt irányozza elő, hogy az az ital is energiaital legyen, amely ugyan nem tartalmaz taurint, de metil-xantin tartalma viszonylag magas.

A javaslat a készpénzforgalmat alacsonyabb összegben korlátozná. Ez a 1,5 milli forintos összeghatár a javaslat indoklása szerint még kellőképp magasnak bizonyul ahhoz, hogy a feketegazdaság visszaszorítását szolgálja, és a vállalkozások gazdálkodási tevékenységét ne lehetetlenítse el.
| egészségügy, finanszírozás, jövedéki adó, gyógyászati segédeszköz, támogatás
2012-07-10 22:35:52