Megkezdődött a cukorbetegek felülvizsgálata

Megkezdődött a cukorbetegek negyedévenkénti felülvizsgálata: akinek a vércukorszintje a két utolsó mérésnél meghaladja a 8-as értéket, annak októbertől 100 helyett csak 50 százalékos tb-támogatással jár a korszerűbbnek tartott analóg inzulin - írja a Magyar Nemzet.

Zajlanak a vizsgálatok, de adatok egyelőre nincsenek arról, hogy a 2-es típusú diabéteszesek hány százaléka lépi túl a 8-as vércukorszintet - számolt be a lap csütörtöki számában Bidló Judit, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főosztályvezetője. Annyit jeleztek csak az orvosok, hogy a legtöbb betegnél 7 és 8 közötti értéket mérnek.

A lap emlékeztet arra: egy jogszabály-módosítás értelmében a cukorbetegek egyes drága gyógyszereinek tb-támogatását a terápia eredményessége alapján határozzák meg. Az érintetteknek negyedévente ellenőriztetniük kell vércukorszintjüket, amelynek során egy teszt segítségével megbecsülik, hogy megelőző hét-tíz hétben betartották-e diétájukat, illetve megfelelően használták-e inzulinjukat. Aki nem éri el a meghatározott célértéket, az nem kaphat kiemelt tb-támogatással a korszerűbbnek tartott analóg inzulinból.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy egészségen étkezni jóval többe kerül, mint egészségtelenül, ezért különösen a szegényebb állampolgárokat sújtja majd a rendelkezés - írja a Magyar Nemzet.
| cukorbetegség, analóg inzulin, felülvizsgálat, jogszabály
2012-06-07 23:18:30
hirdetés