Hirdetés

Rekordösszegű kártérítés egy súlyos kórházi hibáért Csehországban

Rekordnagyságú, 3,5 millió koronás (mintegy 40 millió forint) kártérítést kell fizetnie egy dél-morvaországi kórháznak azért, hogy orvosai gondatlansága következtében szülés után meghalt náluk egy fiatalasszony.

műhiba, kártérítés |

MTI Hírek 2012 ;9

A brünni regionális bíróság pénteken ismertetett döntése szerint az orvosok gondatlansága és figyelmetlensége következtében a fiatalasszony a szülés után elvérzett, holott az időbeni beavatkozás megmenthette volna az életét.

"Az orvosok egyszerűen nem törődtek vele, hagyták, hogy elvérezzen. Több órával a szülés után az ágyában feküdt, és állapota egyre rosszabbodott. Az orvosok semmit sem tettek annak érdekében, hogy megmentsék" - indokolta a döntést Dagmar Bastlová, a bírói testület elnöke.

A kórház először tagadta, hogy a 36 éves asszony esetében orvosai gondatlanul jártak volna el, de később elismerte a hibát, és sajnálatát fejezte ki a történtek miatt.

Az elhunyt asszony három gyermeke egy-egymillió koronát, míg a férje félmillió koronát kap a kórháztól.

A tragikus eset 2006 novemberében a dél-morvaországi Trebíc város kórházában történt. Arról a kórházról van szó, amely egy más alkalommal, korábban már fizetett 3,2 millió koronás kártérítést a sértetteknek, mert ápolónői szülés után tévedésből vagy gondatlanságból kicseréltek két újszülöttet.

A gyermekcserére csak hónapokkal később jöttek rá, majd a DNS-vizsgálatok elvégzése után az érintett családok orvosi és pszichoterápiai felügyelet alatt kicserélték a kislányokat.

Az újszülöttek cseréje 2006 októberében történt, s a kártérítésről 2010-ben született döntés.
műhiba, kártérítés

2012-09-03 03:28:54