ÚJ

A társbetegségek "karbantartása" a hepatitis C antivirális kezelése alatt

A krónikus C hepatitissel fertőzött betegek életkora fokozatosan emelkedik. A transzfúziók biztonságosak, új fertőzés elsősorban a kábítószer-élvezőkben alakul ki. A korábbi transzfúziós eredetű hepatitises betegek többnyire 50 éven felüliek. Ezeknek a személyeknek nem csak a hepatitis C az egyetlen betegsége.


Droghasználat és hepatitis C vírus fertőzés

A hepatitis C vírus (HCV) egyike a vérrel és testnedvekkel terjedő fertőző májgyulladás kórokozóinak. A veszélyes vírust 1989-ben azonosították és nevezték el HCV-ként. A betegség jelentőségét a gyakran tünetmentes fertőződést követően a gyulladás idült formába való átmenete adja, mivel ennek talaján évtizedek múlva májzsugor és májrák alakulhat ki.


Hepatitis C - a terápián túl

A krónikus C vírus hepatitises betegek számára a vírusellenes kezelés hozhat gyógyulást. Általános állapotukon azonban mind a kezelés előtt, mind alatta, mind a sajnálatosan előforduló sikertelen kezelés után lényegesen javíthat az egészséges életmód. Ennek fontos része a májkárosító szerek kerülése, a kiegyensúlyozott étrend és a pihenés és aktivitás megfelelő egyensúlya.


A hepatitisz C vírus fertőzés rizikófaktorai

A hepatitisz C fertőzés kórokozója egy vérrel terjedő vírus, aminek kimutatására 20 éve van lehetőség hazánkban. Magyarország a közepesen fertőzött országok közé tartozik, a fertőzöttek száma a becslések szerint 70 – 100 ezer lehet.


A hármasra várva

Állunk a megállóban és várjuk a hármast. A várakozás óriási: a híre évekkel megelőzte, szinte már mindent tudunk róla. A lámpa még piros, de a próbaút már megvolt - néhány szerencsésnek.


Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma beteg

Kevés olyan gyógyszer létezik, amelyet nemre, korra tekintet nélkül bárki, ugyanazon dózisban szedhet. Minden gyógyszerre jellemző, hogy adagolását a beteg tulajdonságaihoz kell igazítani.


Hepatitis C: „nonreszponder” vagyok, mi lesz velem?

A krónikus C-hepatitis jelenleg elérhető peginterferon-ribavirin kombinációs kezelésére a kezelt betegek 50-60%-a válik tartósan vírusmentessé, azaz jól reagál, "reszponder". Ezeknél a folyamat megáll, a máj regenerálódik. A nem reagáló, "nonreszponder" betegek egy részénél a vírus továbbra is jelen van, de a májgyulladást jelző laboratóriumi leletek (GOT, GPT) tartósan normálisak, a többieknél a gyulladás és hegesedés tovább zajlik, és hosszú távon májcirrhosis, májrák kialakulása fenyeget. Előfordul, hogy átmeneti siker (a vírus eltűnése) után újra kimutatható a vírus és a labor leletek is kórosak, a beteg visszaesik, "relapszer" lesz. Mi várható az eredménytelen kezelés után?


Hepatitis C: tévhitek és valóság

A Hepatitisz C vírus modellje

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legújabb felmérése szerint a hepatitisz vírusok által okozott májbetegségek elterjedtsége az utóbbi 15 évben nem csökkent, a védőoltások és hatásos gyógyszerek felfedezése és elterjedése ellenére sem: évente több, mint egymillió ember hal meg B- és C-hepatitisz által okozott májzsugorodás és májrák következtében.


data-full-width-responsive="true">
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop