Hepatitis C: „nonreszponder” vagyok, mi lesz velem?

A krónikus C-hepatitis jelenleg elérhető peginterferon-ribavirin kombinációs kezelésére a kezelt betegek 50-60%-a válik tartósan vírusmentessé, azaz jól reagál, "reszponder". Ezeknél a folyamat megáll, a máj regenerálódik. A nem reagáló, "nonreszponder" betegek egy részénél a vírus továbbra is jelen van, de a májgyulladást jelző laboratóriumi leletek (GOT, GPT) tartósan normálisak, a többieknél a gyulladás és hegesedés tovább zajlik, és hosszú távon májcirrhosis, májrák kialakulása fenyeget. Előfordul, hogy átmeneti siker (a vírus eltűnése) után újra kimutatható a vírus és a labor leletek is kórosak, a beteg visszaesik, "relapszer" lesz. Mi várható az eredménytelen kezelés után?

hepatitis C, vírus, májgyulladás, kezelés, vírus | InforMed Hírek10   InforMed | Telegdy, L.
Sok ezer beteg hosszú távú, évtizedes nyomonkövetése során kiderült, hogy a nem kezeltek 15%-ánál májcirrhosis, és a cirrhosisos betegek 15%-ánál májrák alakul ki az idők során. A betegség előrehaladásának üteme nem a vírus-számtól függ, több tényező is befolyásolja. Genetikai adottság (hajlam a hegesedésre), életkor (50 év felett), nem (férfi), a vírus genotípusa (G1 vagy G4), rontják a kilátásokat, ezeken nem tudunk változtatni. Befolyásolható tényezők: alkoholfogyasztás mértéke, túlsúly, ezek leküzdésével javítható a prognózis.

A megfelelő dózisú és előírt ideig végigvitt kezelés után nyomonkövetett betegek megfigyelése során átlag 10 év megfigyelés alatt nem fordult elő cirrhosis, és májrák sem a tartósan vírus negatív és normális májfunkciókkal rendelkező "tartós reszponder" betegek között, ezek tehát gyógyultak. Ha a vírushordozás nem szűnt meg, de a GPT tartósan normális maradt, a betegség aktivitása csökkent, "részleges válasz" esetén a cirrhosis előfordulása 10 év után csak 0,1%, a májráké 0% volt, míg a teljesen hatástalan kezelés ("null-reszponder") sajnos ugyanannyi cirrhosis és májrák jelentkezett, mint a nem kezeltek esetében. A visszaesőknél ("relapszerek") a betegség tovább zajlott, de cirrhosis csak 1%-ban, májrák csak 5%-ban alakult ki.

Mi lesz a nem gyógyulókkal?

Új, rendkívül hatásos gyógyszerek (a direkt hatású antivirális szerek) állnak bevezetés előtt, akik tehát jól viselték az interferon – ribavirin kezelést, az új hármas kombinációtól (pegionterferon + ribavirin + új gyógyszer) akkor is eredményt várhatnak, ha "null-reszponderek" voltak. Addig is mit tehetünk?

Fontos a rendszeres szakorvosi kontroll, hiszen a betegség sok évig tünetmentesen halad előre, a progressziót a májenzimek tartós emelkedése, a májbetegség stádiumát felmérő nem-invazív vizsgálatok (a máj hegszövet-tartalmát mérő Fibroscan), legpontosabban a májbiopszia mutatja, bár ez utóbbira egyre ritkábban van szükség.

Fontos az előző kezelés során megszokott életmód-változtatás folytatása, az alkoholfogyasztás kerülése, súlycsökkentés, egészséges (nem sanyargató diétás) táplálkozás. Például a fűszerek – a közhiedelemmel ellentétben – nem májkárosítók, sőt javítják az emésztést és feszívódást.

Az alternatív, "májvédő" szerek és táplálék-kiegészítőkkel már óvatosság javasolt: ezek közül tudományosan megalapozott, széleskörű klinikai vizsgálatok csak kevés esetben történnek, forgalomba hozásukhoz sem hatásossági, sem toxicitási vizsgálat nem szükséges.

Egy pozitív példa: a sylimarin készítmények igazoltan gátolják a hegesedési folyamatot a májban, védik a májsejtek falát a toxikus hatásoktól, semlegesítik a sejtroncsolást okozó szabad-gyököket, klinikai kísérletek során a szokásos dózis sokszorosát adva a hepatitis C-vírus szaporodását is gátolják, mellékhatás nélkül. Ezek közül a megbízható, garantáltan tiszta gyári készítményeket érdemes választani, ahol a hatóanyag dózisa fel van tüntetve. Egy negatív példa: néhány külföldi "májvédő" szerről, teáról kiderült, hogy szennyezettek növényvédő szerrel, nehézfémekkel, dioxinnal (rákkeltő), sőt néhányat mesterségesen szennyeznek (!) antibiotikummal, non-szteroidokkal, szteroidokkal. Egy ősi indiai, Ayurvéda szerről (LIV52) placebó-kontrollált vizsgálat során kiderült, hogy az alkoholos cirrhosisban szenvedők 81%-a meghalt 2 év "kezelés" során, míg a placebót szedők csak 52%-a. A szert több országban betiltották, Magyarországon nem.

A nem kezelhető, vagy eredménytelenül kezelt betegek egy része cirrhosisba megy át, ezeknek súlyos szövődmények fellépte esetén egyetlen túlélési lehetősége a májátültetés. Az alkalmasságot és a transzplantáció idejének megállapítását szintén a rendszeres szakorvosi vizsgálat állapítja meg. Hazánkban a legtöbb májátültetést C-vírus okozta cirrhosis miatt végzik, az eredmények igen jók, megegyeznek a világszínvonallal. A szinte 100 %-ban bekövetkező új C-vírus fertőzés jól reagál a vírusellenes kezelésre.

A legtöbb "nonreszponder" és "relapszer" tehát nem szenvedett hiába a hosszú kezelés során: a folyamat progressziója lelassult, életkilátásai javultak. A "null-reszponderek" reménykedhetnek a hamarosan nálunk is elérhetővé váló új gyógyszerekben. A kezelés ellenjavallata, vagy eredménytelensége esetén megfelelő életmóddal, májkárosító hatások kerülésével, egyéb betegségek (pl. cukorbetegség, obesitas) karbantartásával lehet javítani az életminőséget. Figyelembe kell venni, hogy a betegség előrehaladása igen lassú, évtizedekben mérhető, nem okoz egészségkárosodást, ha akár egy-két évet is várunk a kezelés optimális idejének kiválasztására (pl. családtervezés, testsúly-csökkentés, cukorbaj és pajzsmirigy-betegségek stabilizálása, stb.)

Dr. Telegdy László
Főv. Szt. István – Szt.László Kórház, Budapest
| hepatitis C, vírus, májgyulladás, kezelés
2012-10-29 00:57:58

Web Design & Development Prowebshop