Nincs két egyforma ember, nincs két egyforma beteg

Kevés olyan gyógyszer létezik, amelyet nemre, korra tekintet nélkül bárki, ugyanazon dózisban szedhet. Minden gyógyszerre jellemző, hogy adagolását a beteg tulajdonságaihoz kell igazítani.

hepatitis C, májgyulladás, gyógyszer, kezelés | InforMed Hírek10   InforMed | Maszárovics, Z.
Gondoljunk csak bele, a gyermekek általában jóval kisebb adagot kapnak, ami nemcsak alacsonyabb testsúlyuknak, de szervezetük másképpen működő lebontó képességének is köszönhető. Az egyéni adagolás különösképpen igaz a hepatitis C virus ellenes kombinált, vagyis interferon plusz ribavirin kezelésre. Sajnos, továbbra sem rendelkezünk olyan csodálatos gyógyszerrel, amiből néhány szem bevételével megszabadulhatnának a betegek a vírustól. A jelenlegi kezelés időt és erőfeszítést igényel, nemcsak a kezelőorvostól vagy a kezelésben résztvevő egészségügyi személyzettől, de a betegektől is.

Már a kezelés megkezdése előtt fel kell készülni, tenni azért, hogy az alkalmazott terápia a lehető leghatékonyabb legyen. A vírus jelenléte és az alkoholfogyasztás együttesen jelentősen károsítja a májat, gyorsítja a májbetegség romlását, ami által a kezelés által elérhető vírusmentesség esélyét csökkenti. Ehhez hasonló, negatív hatást ér el a májban lerakódott zsír. Vannak, akiknek a mája már minimális túlsúly esetén is az elzsírosodás jeleit mutatja, de akik jelentősen nagyobb testtömeg indexszel rendelkeznek, azoknál szinte biztos, hogy a máj szövetében lerakódó zsír rontja a sejtek működőképességét.

A fentiek azt jelentik, hogy a kezelésre felkészülő betegnek igyekeznie kell az ideális testsúlyt megközelíteni és az alkoholt, illetve minden más májkárosító ártalmat kerülni.

A terápia hatásosságához elengedhetetlen, hogy a megfelelő dózisú gyógyszer, megfelelő ideig kerüljön be a szervezetbe. Az ilyen hosszú kezelések - mint a hepatitis C elleni kombinált terápia - során a beteg szoros együttműködése elengedhetetlen, a sikerhez nélkülözhetetlen, hiszen egy éven keresztül kell a gyógyszereket szedni, alkalmazni. Ez hosszú idő.

Sajnos, a gyógyszerek mellékhatásai a beteg együttműködő képességét ronthatják, aminek a szélsőséges esete, ha a beteg nem veszi be, vagy nem adja meg magának az előírt adagokat, abbahagyja a kezelést. Ezért fontos már a kezelés megkezdése előtt megismerkedni a várható, vagy ritkán, de előforduló mellékhatásokkal.

Ráadásul, nincs két egyforma ember, nincs két egyforma beteg, ami azt jelenti, hogy sokan, sokféleképpen reagálunk a gyógyszerekre. Van, aki az interferon kezeléssel járó, gyakran jelentkező lázas állapotokat észre sem veszi, míg másokat napokra lever, munkaképességüket csökkenti.

Hasonló problémát jelenthet a depresszió előfordulása. A korábban életvidám, a kezelést bátran vállaló beteget letöri, elkedvetleníti. De ez a mellékhatás is egyéni, mert van, aki szinte észre sem veszi az injekció ezen hatását. Mindenesetre a stabil lelki alkat, a lelkileg támogató otthoni környezet és háttér sokat segíthet ennek leküzdésében, és már a kezelés előtt fel lehet rá készülni. Aki pedig depresszióra egyébként is hajlamos, vagy az élete során korábban is előfordult, azoknál szükség lehet pszichiáter szakorvossal történő konzultációra a felkészüléshez, ami nem jelenti pszichiátriai betegség meglétét, de a megelőzés fontos.

A kezelés során bevett vírus ellenes kapszula a betegek egy részében jelentősen csökkentheti a vér oxigénszállítást végző összetevőjét, a hemoglobin mennyiségét. Mivel romlik az oxigén szállítása, az izmok nehezebben mozdulnak, hamarabb kifáradnak és a betegek így fáradékonyságra panaszkodnak. Ez egy természetes reakció, tünet, ami a hemoglobin csökkenésével jár. Hozzá kell szokni, hogy a kezelés idejére csökken a teherbírásunk és hamarabb kifáradunk. De azt is érdemes tudni, hogy ez a mellékhatás egyúttal a terápia hatékonyságát is mutatja és ha a vírus eltűnik, a terápia befejeződik, akkor ezek a panaszok is elmúlnak.

Összefoglalva a fentieket, ne felejtsük el, hogy a kezelés pontos beállítása a testsúlyhoz, veseműködéshez vagy éppen menet közben a vér hemoglobin szintjéhez, szükséges a hatékony terápia alkalmazásához. A kezelés során pedig a megfelelő dózisú, megfelelő ideig adott gyógyszerek elengedhetetlenek. Ezt nagyban segíti, ha a beteg testsúlya közelíti az optimálist, a terápia során pedig a mellékhatások miatt nem kell megszüntetni a folyamatot. Ehhez pedig a beteg testi és lelki felkészülése nagyon fontos.

Dr. Maszárovics Zoltán, Egri Markhot Ferenc Kórház
| hepatitis C, májgyulladás, gyógyszer, kezelés
2012-11-08 09:07:07
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop