Perekkel kell szembenéznie a varróanyag gyártójának

SAN FRANCISCO - A világ legnagyobb sebészeti varróanyag-gyártója, az Ethicon ellen nyújtott be keresetet annak a három embernek a családja, akik rutinműtéteket követően fertőzések miatt haltak meg.

Ethicon, Infectio, fertőzés, varróanyag | The New York Times Health News Service   Medincorp | Williams, L.

A keresetekben a családok azt állítják, szeretteik halálát az okozta, hogy a sebészek tudatlanul olyan cérnát használtak, amelyek az Ethiconnál 1994-ben történt gyártási hiba miatt baktériummal fertőződtek meg.

Az áldozatok William Carpenter nyugdíjas tanár, Virginia McMillan háztartásbeli és Tom Schroeder farmer voltak; ügyüket az Alameda megyei bíróság kezeli.

A három keresetet további 52 operált beteg nevében is indították, akik szintén a fertőzött cérna miatt súlyos komplikációkat szenvedtek a műtétek során.

A bírósági jegyzőkönyvek szerint több mint 100-ra tehető azok száma, akik Kaliforniában és 15 más államban vádolják az Ethicont azzal, hogy az Ethicon egyik texasi gyárában nem megfelelően működött az új sterilizáló rendszer, és emiatt egészségügyi károsodás érte őket.

A Johnson & Johnson csoporthoz tartozó Ethicon tagadja, hogy az általa gyártott cérnától bárkinek bármi baja lett volna. A cég szóvivője, Susan Odenthal azt nyilatkozta, hogy eddig nem értesült az új perekről, ezért nem is kívánja kommentálni őket.

Az áldozatok javarésze, állította Odenthal, csak akkor kezdte el gyanúsítgatni a céget, amikor a San Fracisco Examiner tavaly beszámolt a sterilizáló rendszer meghibásodásáról.

1994 szeptemberében az FDA arra kötelezte az Ethicont, hogy rendeljen vissza 3,6 millió csomagot a Vicryl lebomló cérnából.

A kormányhivatal azonban úgy tudja, a készlet 70 százaléka nem érkezett vissza a gyárba. Miközben az ország minden részéből érkeznek keresetek az Ethicon ellen posztoperatív gyulladások miatt, ezek közül sokat staphylococcusok és tuberkulotikus baktériumok idéztek elő.

A keresetekre reagálva az Ethicon a kongresszusnak írott levelében állította, hogy bár valóban voltak problémák a sterilizáló egységgel, a forgalomba került termékek mind biztonságosak voltak.

Az eset óta a gyár 22 olyan beteggel kötött különmegállapodást, akik a gyárat okolták szövődményeikért.

A kereset szerint a három halálos esetben is Vicryl varróanyagot használtak.

- Carpenter (72) 1995 októberében halt meg egy billentyűműtétet követő Staphylococcusos fertőzésben.

- Schroeder (75) szívműtéten esett át Oklahoma City-ben 1994-ben. Négy nappal az operáció után a volt rodeósztár mellkasában súlyos staphylococcusos fertőzés lépett fel. Bár még négy évet élt, de szervezete állandóan ki volt téve mindenféle fertőzésnek, ezért sokat szenvedett, állítja az áldozat lánya, Carlene Culver. A férfi 1998 januárjában halt meg.

- McMillan (48) 1994 júniusában billentyűcserén esett át. Nála is súlyos fertőzést állapítottak mag, ami rövid időn belül a halálát okozta.

A cégnek pedig nem ez az egyetlen ilyen terméke, hiszen perben állnak további betegekkel is, akiket selyemfonallal, illetve a Prolene nevű szintetikus készítménnyel varrtak.

1994 februárjában az Ethicon önként visszarendelt 2.600 csomagot a selyem- és a Prolene varróanyagokból. Ekkor nyolc kaliforniai beteg perelte be a céget, ügyüket Wendy York képviseli.

Az ügyvéd szerint ezek a csomagok a Vicryllel ellentétben nem a sterilizálóban fertőződtek meg, hanem rosszul lettek csomagolva, így később kontaminálódtak.

Megjelent: The San Francisco Examiner

| Ethicon, Infectio, Fertőzés, varróanyag
2002-07-31 17:17:27
hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop