- InforMed

Az Ön által kiválasztott kulcsszó az alábbi 308 cikkekben szerepel:

1. Zabáljuk a pizzát
(2018-08-30)
Az elmúlt egy évben 18 millió fagyasztott pizza fogyott Magyarországon. 2017 júliusa és 2018 júniusa között 18 millió, csaknem 6 e...

2. Fog– és szájápolás a terhesség alatt
(2018-06-21)
A megfelelő táplálkozás és a gondos szájápolás terhesség alatt megelőzi a későbbi bajokat.

3. Az egészséges táplálkozás megvéd az időskori halláscsökkenéstől
(2018-06-02)
Azoknál a nőknél, akik egészségesen táplálkoznak, ritkábban alakul ki időskori halláscsökkenés egy prospektív megfigyeléses ta...

4. Alultápláltság
(2018-05-09)
Az alultápláltság fogalma nincs még egyértelműen meghatározva, és nem is osztályozták még. A lakosság 10-15 százalékát érint...

5. Dietetikus: a böjtre is fel kell készülni
(2018-02-17)
A böjtre is fel kell készülni, testileg és lelkileg is - emelte ki Antal Emese dietetikus.

6. Alma, banán és paradicsom javítja a tüdőfunkciót a dohányzást elhagyóknál
(2018-01-05)
Egészséges táplálkozással lehet a tüdőműködés korfüggő gyengülését lassítani. Legfontosabb az alma, a banán és a paradicso...

7. Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége - Új táplálkozási ajánlás gyerekek számára
(2017-11-07)
Új hazai táplálkozási ajánlást adott ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége a 6-17 éves korosztály számára.

8. Mi tegyünk az uzsonnás dobozba?
(2017-09-08)
Indul az új tanév. Gyerekek tízezrei veszik a táskájukat és mennek az iskolába, ahol napi 5-8 órát tanulnak, majd indulnak tovább ...

9. Egészséges táplálkozás: a halálozás kockázata csökken
(2017-07-23)
Az egészséges táplálkozásra áttérni sohasem késő. Két prospektív megfigyeléses tanulmány szerint már pár év után is jelentk...

10. Rétvári: kevesebb cukros üdítőt és több vizet isznak a gyerekek
(2017-06-14)
Az elmúlt években egyértelműen nőtt a gyermekek tudása az egészséges életmódról, jelentősen csökkent a cukros üdítőitalok é...

11. Zöldségek: ügyes marketing
(2017-06-14)
Az izgalmas elnevezés vonzóbbá teszi a zöldségeket: ha a menzán olyan érdekes fantázianevet adnak nekik, mint "sistergő bab", "dina...

12. Ínyencségek kemény tojásból
(2017-04-12)
A tojás a legújabb kutatások szerint nem árt az egészségnek, kiváló tápanyagforrás, ezért bátran fogyaszthatjuk. Nemcsak húsvé...

13. A vegetáriánus és vegán étrendről
(2017-03-26)
A vegetáriánus étrend egyszerűen azt jelenti, hogy valaki nem fogyaszt húst, halat sem szárnyast, az étkezési szokások azonban nagy...

14. Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Ficsak és az Emmi
(2017-03-02)
Az iskolai büfék kínálatának egészségesebbé tételét szorgalmazza a Fiatal Családosok Klubja (Ficsak), a kezdeményezést támogat...

15. Okos gyerekeknek
(2017-02-19)
Ha azt akarja, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, kezdje az étrendnél! Bizonyos ételek serkentik az agy fejlődését, jav...

16. Brit fogorvosok a "munkahelyi sütizés" veszélyeire figyelmeztettek
(2017-01-03)
Brit fogorvosok a munkahelyi sütizés egészségügyi kockázataira hívták fel a figyelmet és a rossz szokás megváltoztatását sürge...

17. Miért ajánlatos sok rostot fogyasztani?
(2016-12-29)
A legtöbb embernek fogalmuk sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyaszt. Mégis sokaknál az adag duplájára...

18. A dió fogyasztása kivédi a szív-érrendszeri betegségeket és a rákot
(2016-12-19)
Már naponta egy maroknyi dió elfogyasztása is csökkenti a szív-érrendszeri betegségek és a rák kialakulását 20 prospektív, csopo...

19. A világnépesség felének egészségét veszélyezteti a helytelen táplálkozás
(2016-09-26)
A világnépesség felének egészségére jelent fenyegetést a nem megfelelő étrend - figyelmeztet egy táplálkozási és mezőgazdasá...

20. Mit egyen és mit ne a terhes nő?
(2016-09-20)
Nagyon sok legenda kering arról, mit ehetnek és mit nem a várandósok. Az alábbiakban öt igent és öt nemet adunk közre ezzel kapcsol...

21. Mit egyen a gyerek?
(2016-09-12)
Elkezdődött a tanév és vele a fejtörés is, hogy mit, hol, hogyan egyen a gyerek, miként tudja a szülő ellenőrizni a táplálkozás...

22. Többet esznek, mint amennyit bevallanak
(2016-08-09)
Kevesebb kalóriát vallanak be a britek, mint amennyit valóban elfogyasztanak, ezzel félrevezethetik a szakembereket, akik az elhízás m...

23. Megint a vörös húsok…
(2016-08-04)
A növényi eredetű fehérjék nagy mennyiségű fogyasztása csökkentheti, míg az állati fehérjék, különösen a vörös húsok fogy...

24. Pénzkidobás a terhesvitamin?
(2016-07-13)
A legtöbb várandósnak pénzkidobás a terhesvitamin, mert nincs rá szükség egy új kutatás szerint, mely a Drug and Therapeutics Bull...

25. Mit egyen a gyerek a szünidőben?
(2016-06-20)
Nyáron is oda kell figyelni arra, hogy ne boruljon fel és ne váljon rendszertelenné a vakációzó gyerekek élete. Erre ad pár hasznos...

26. Életmód a várandósság alatt
(2016-05-26)
A kismamáknak a terhesség idején különös figyelmet kell fordítaniuk a testükre, mert abban egy új élet is fejlődik. A kiegyensúl...

27. Elhízott anya, kövér gyerek
(2016-05-23)
A várandósság alatti túlzott súlygyarapodás és a terhességi diabétesz összefügg a gyerekkori túlsúly kockázatával - mutatta k...

28. Kevesebb hússal a világ egészségesebb, hűvösebb és gazdagabb lenne egy tanulmány szerint
(2016-03-22)
Kevesebb hús, több gyümölcs és zöldség fogyasztásával emberek millióinak idő előtti halálát lehetne megelőzni évente a száz...

29. Jól érzi magát az ausztrál, aki egy évig csak krumplin akar élni
(2016-02-23)
Jól érzi magát egy ausztrál férfi, aki két hónapja fogott bele egy különleges étrendbe: kizárólag burgonyát eszik.

30. Vitamin-túladagolás és margarin
(2016-02-15)
2014 őszén A-vitamin túladagolásom volt. Azóta kerülök mindent, ami ezzel kapcsolatos.Most azonban vettem egy margarint, ami tartalma...

31. Különadót vetnének ki a brit kórházakban árult cukrozott ételekre és italokra
(2016-01-18)
A brit közegészségügyi szolgálat (NHS) a következő öt évben különadó kivetését tervezi a kórházak kávézóiban és automat...

32. Sikertelen újévi fogadalmak
(2016-01-02)
Mostanára már minden bizonnyal kiderült, hogy néhány, a helyes életmódot vagy a fogyást érintő újévi fogadalma bizony kudarcba f...

33. Kalciumforrások, ha valaki nem fogyaszthat tejterméket
(2015-10-26)
A kalcium fontos eleme az egészséges táplálkozásnak, egy felnőttnek naponta legalább 1000 mg-ra van szüksége belőle. Egyesek azonb...

34. Megröntgenezték Pompeji megkövült lakóit: jól táplálkoztak, fogazatuk ép volt
(2015-09-30)
Rendkívüli radiológiai vizsgálatot végeztek a vulkánkitörésben elpusztult Pompeji városának egykori lakosain. A forró hamutól me...

35. Hadat üzentek a sónak a New York-i éttermekben
(2015-09-10)
Egy sószóró ábrájával hívják fel a figyelmet a magas sótartalmú ételekre a New York-i étteremláncokban a város Közegészség...

36. Egészséges diéta terhességben, egészséges baba
(2015-08-26)
A terhesek étrendje összefügg a szívfejlődési rendellenességek kockázatával - derült ki egy nagy létszámú amerikai vizsgálatb...

37. Javultak az amerikaiak táplálkozási szokásai, megállt a túlsúlyosak arányának növekedése
(2015-07-27)
Évtizedekig tartó romló tendencia után javulni kezdtek a táplálkozási szokások az Egyesült Államokban, megállt a túlsúlyosak r...

38. Az egészséges táplálkozás az agyat is védi
(2015-07-09)
Az egészséges táplálkozás időseknél csökkenteni képes a kognitív beszűkülés és a demencia kockázatát is, közölték Andrew ...

39. Száműzik a transzzsírsavakat az amerikai élelmiszerekből
(2015-06-17)
Három év alatt teljesen száműzik az amerikai élelmiszerekből a transzzsírsavak fő forrását jelentő, részlegesen hidrogénezett n...

40. Pusztulnak a bélbaktériumok
(2015-05-11)
A gyorséttermi ételeken alapuló egyhangú táplálkozás megöli az elhízás, a szívbetegségek, a cukorbetegség és a rák ellen véd...

41. Életet menthet a teljes értékű gabona fogyasztása
(2015-03-24)
Napi egy tál teljes értékű gabonaféle életet menthet a Harvard Egyetem nagy léptékű, hosszú távú kutatásának eredményei szeri...

42. Változtak a gyerekek helyes étrendjének irányelvei Amerikában
(2015-02-23)
A korábbiaknál jóval praktikusabb irányelveket fogalmazott meg a gyerekek helyes iskolai és otthoni étkeztetéséről az Amerikai Gyer...

43. Köznevelési államtitkár: már az óvodásokat egészséges táplálkozáshoz kell szoktatni
(2014-11-29)
Fontos, hogy már óvodás és kisiskolás korban tudatosan hozzászokjanak a gyerekek az egészséges, természetes, helyi alapanyagokra é...

44. Az éhezés és az elhízás is szerepelt a FAO táplálkozási világkonferenciájának témái között
(2014-11-19)
Az elégséges és az egészséges táplálkozás biztosításáról fogadott el nyilatkozatot, valamint közös cselekvési tervet a világ...

45. A zöldség- és gyümölcsevés boldogabbá tesz
(2014-10-26)
A zöldség- és gyümölcsevés boldogabbá teheti az embert - számoltak be kutatásuk eredményéről ausztrál tudósok szerdán. ...

46. A húsmentes étrend károsíthatja a férfiak termékenységét
(2014-10-20)
A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám húsmentes étrend károsíthatja a férfiak nemzőképességét - derült ki a kalifornia...

47. Aggasztóan sok sót fogyasztanak az amerikai gyerekek
(2014-09-10)
Aggasztóan sok sót fogyasztanak az amerikai gyerekek, ezzel nő az esélye, hogy később magas lesz a vérnyomásuk és szívbetegek lesz...

48. Több mint 1,6 millió ember hal meg évente a túlzott sófogyasztástól
(2014-08-17)
Több mint 1,6 millió ember halálát okozza világszerte évente a túlzott sófogyasztás - állapították meg egy nemzetközi kutatócs...

49. Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek
(2014-08-12)
Sült szirti galambot is ettek a neandervölgyi emberek 67 ezer évvel ezelőtt, vagyis a madarak jóval hamarabb váltak az emberi étrend ...

50. Fogyókúra - Az éhség/jóllakottság érzet
(2014-07-30)
Mindenki eszik, de vajon mit, mennyit és miért? Az étkezés az egyik legfontosabb életfunkció az ember életében. A csecsemőtől az ...

51. Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül
(2014-07-21)
Új ábra jelzi a francia éttermeken, ha az étel helyben készül, hogy megkülönböztessék azoktól, amelyek csak felmelegítik az elő...

52. Sok növényt evett a kőkori ember már a földművelés kezdete előtt
(2014-07-18)
Sok növényt evett a kőkori ember már a földművelés kezdete előtt - erről árulkodik a több ezer éves sírokban feltárt csontváz...

53. Szuperbanán javíthat milliók egészségén Afrikában
(2014-06-16)
Szuperbanán, azaz genetikailag módosított, alfa- és béta karotinnal gazdagított gyümölcs javíthat az afrikai népesség egészség...

54. A vörös hús gyakori fogyasztása összefügghet a mellrákkal
(2014-06-14)
A vörös hús fogyasztása összefügghet a mellrákkal: azoknál a nőknél, akik gyakran esznek hamburgert, steaket és más hasonló f...

55. Mik azok az álgabonák (pszeudocereáliák)?
(2014-06-04)
Az álgabonák (pszeudocereáliák) botanikailag nem tartoznak a gabonafélék családjába, azért említjük őket mégis a gabonafélé...

56. Nemzetközi programban vizsgálták a magyar gyerekek egészségi állapotát
(2014-06-02)
A magyar gyerekek túl sok cukros italt fogyasztanak, kevés friss gyümölcsöt és zöldséget esznek, nem mozognak és nem alszanak elege...

57. Kétséges a vörösbor és az étcsokoládé egészségvédő hatása
(2014-05-13)
Kételkednek a kutatók a vörösbor rezveratrol nevű, antioxidáns hatású összetevőjének egészségvédő hatásában, miután egy it...

58. Múmiák szénatomjai alapján kiderítették, mit ettek az ókori Egyiptomban
(2014-05-10)
Múmiák szénatomjai alapján francia tudósok kiderítették, mit ettek az ókori Egyiptomban több mint négyezer éven keresztül.

59. A termények tápértékét is veszélyezteti a növekvő légköri szén-dioxid
(2014-05-08)
A mezőgazdasági termények tápértékét is veszélyezteti a légkör szén-dioxid-tartalmának növekedése egy új nemzetközi kutatás...

60. Eredményes a túlzott sófogyasztás ellen indított háború
(2014-04-15)
A sófogyasztás visszafogása fontos szerepet játszik abban, hogy "zuhan" a szívbetegség miatti elhalálozások száma Nagy-Britanniába...

61. ÁNTSZ: több az egészséges étel az óvodai közétkeztetésben
(2014-04-14)
Az intézmények háromnegyede egészséges ételekkel bővítette az étlapot az elmúlt években; több a zöldség, a gyümölcs és a ha...

62. Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye
(2014-03-26)
Talán már az anyaméhben befolyásolható az Alzheimer-kór esélye: azok az anyák, akik a terhesség alatt sok zsíros ételt esznek, le...

63. Rákmegelőzés a kamrából
(2014-03-26)
Sokszor nem is kell messzebbre menni, mint a hűtő vagy az éléskamra, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát. Számos vi...

64. Távozik a Fehér Ház főcukrásza, egészséges táplálkozást fog tanítani
(2014-03-19)
Távozik a Fehér Ház főcukrásza, a 60 éves Bill Yosses, aki Michelle Obama szövetségese volt az egészséges étkezést népszerűsí...

65. Életbe lépett a transzzsírsav rendelet
(2014-02-18)
Keddtől hatályos az a rendelkezés, amely az élelmiszerekben található transzzsírsav mennyiségére vonatkozik.

66. Négy újabb önkormányzat csatlakozott a Mintamenza programhoz
(2014-01-30)
Négy újabb önkormányzat - Köröstarcsa, Csabacsűd, Kaszaper és Battonya - csatlakozott a Mintamenza programhoz, a megállapodásokat ...

67. Idén is folytatódik a mintamenza program
(2014-01-23)
Idén is folytatódik a mintamenza program, amelyben fontos célkitűzés egyebek mellett, hogy a hal, a vadhús és a marhahús is megjelen...

68. A rostokban gazdag táplálkozás enyhítheti az asztmát
(2014-01-06)
A rostokban gazdag táplálkozás enyhíti az asztmát, mivel befolyásolja az immunsejtek fejlődését - derült ki svájci kutatók eger...

69. OÉTI: a közétkeztetésben az egészségügyi szempontoké az elsőbbség
(2013-12-02)
A közétkeztetés átalakításánál elsősorban az egészségügyi érdekeket kell figyelembe venni, hiszen a betegségek kialakulása sz...

70. 50 felett ajánljuk
(2013-10-31)
Az alábbi ételeket mindenkinek javasoljuk, de az ötödik X után különösen ajánlott a fogyasztásuk.

71. Immunrendszerünk erősítése: zöldség- és gyümölcsválasztás
(2013-10-29)
Ne mindig ugyanarról a helyről vásároljunk zöldséget-gyümölcsöt, főleg az őszi-téli időszakban fontos ez immunrendszerünk erő...

72. Áfonyával csökkenthető a cukorbetegség kockázata
(2013-08-30)
Több gyümölcs, különösen áfonya, alma és szőlő fogyasztása csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kockázatát, ám a gyümöl...

73. A túl sok vas növelheti az Alzheimer-kór kockázatát
(2013-08-26)
A túl sok vörös hús fogyasztása fokozhatja az Alzheimer-kór kockázatát, mivel növeli a vas mennyiségét az agyban - derült ki egy...

74. Már hatezer éve is fűszerezték az ételt az európaiak
(2013-08-22)
Az Európában élők már hatezer évvel ezelőtt is fűszerezték az ételeiket - derült ki egy tudományos kutatásból.

75. Nem hízik a gyerek
(2013-08-19)
Kisfiam 2,5 éves 3,05 kilóval született. Nehezen eszik, minden falattal megküzdünk, egész nap el van egy turórudival, sok folyadékot...

76. Kevesebb tésztát esznek az olaszok
(2013-08-08)
Több mint tíz kilóval csökkent az olasz családok éves tésztafogyasztása az utóbbi majdnem tizenöt év alatt - derült ki egy tész...

77. Táplálási eljárások a morbiditás és a mortalitás csökkentésére HIV-fertőzött embereknél
(2013-07-18)
A megfelelő táplálkozás fontos az optimális immun- és anyagcsere-működéshez. Ugyanígy a diétás támogatás javítani képes HIV-...

78. A csodálatos cékla
(2013-07-17)
Már a külleme is megnyerő: a sötétlila gömbölyű vagy hosszúkás gumó nagyszerűen mutat saláta formájában, de gyönyörű szín...

79. Háborús időkre jellemző betegségeket okoz a helytelen táplálkozás a brit gyerekeknél
(2013-07-08)
A rossz táplálkozási szokások nyomán az utóbbi években olyan háborús betegségek szaporodtak el a brit gyerekek körében, mint a s...

80. Miért ajánlják az omega-3-at a sportolóknak
(2013-06-27)
Élsportolók - biciklisták, birkózók, focisták és karatésok - részvételével végzett kísérletek eredményei szerint a megfelel...

81. Mit együnk-igyunk, hogy egészséges legyen a bőrünk?
(2013-06-27)
A bőrt elsősorban belülről kell ápolni, az egészséges, fiatalos bőr kulcsa a megfelelő táplálkozás. Lássuk, mit fogyasszunk a s...

82. A szénsavas üdítők túlzott fogyasztása szívbajhoz vezethet
(2013-06-25)
Egy 31 éves nő ájulásainak és szívproblémáinak köze lehetett ahhoz, hogy élete több mint felén át kizárólag szénsavas üdít...

83. Kevesebbet kalóriát fogyasztanak a britek, mégis híznak
(2013-06-18)
Hatszáz kalóriával kevesebbet fogyaszt az átlag brit, mint 30 éve, mégis 14 kilóval többet nyom - áll a brit Pénzügyi Tanulmányo...

84. Tanulmány: növényi zsírok fogyasztásával tovább élhetnek a prosztatarákosok
(2013-06-11)
A prosztatarákban szenvedő férfiak életét meghosszabbíthatja, ha állati zsírok vagy szénhidrátok helyett növényi zsiradékot fog...

85. Az elhízás okozta egészségügyi problémák egy generációt átugorva öröklődhetnek
(2013-06-05)
Az elhízással kapcsolatos egészségügyi problémák - mint a szívbetegség vagy a cukorbetegség - egy generációt átugorva öröklő...

86. Az egészséges étel fontosabb a jó párkapcsolatnál
(2013-06-05)
Fontosabbnak tartja az egészséges táplálkozást a szerelemnél, a jó párkapcsolatnál az amerikai nők 61 százaléka - derült ki egy...

87. A sok tévézés nagyobb mértékű cukrosüdítő-fogyasztással jár együtt a gyerekeknél
(2013-06-04)
A tévékészülék előtt töltött hosszabb idő és a tévéreklámoknak való fokozottabb kitettség növelheti a cukros üdítőitalok ...

88. Éhesen nem bölcs dolog élelmiszert vásárolni
(2013-05-09)
Éhesen nem okos dolog élelmiszereket vásárolni, mert egyrészt minden kívánatosabbnak tűnik, másrészt erősebb a hajlam a kalóriá...

89. Mindent a csíráztatásról
(2013-05-02)
A csíráztatott magvak, hüvelyesek, az áztatott dió-, mogyoró-, és mandulafélék népszerű élelmiszereknek számítanak az egészs...

90. Felmérés a fiatalok étkezési szokásairól
(2013-04-10)
A 15-25 évesek 82 százaléka szerint kiadósnak, tartalmasnak kell lennie a reggelinek, de csupán 23 százalékuk kezdi mindig ezzel a na...

91. Egészségtelenül táplálkoznak az egyetemisták
(2013-04-08)
Több zsírt, konyhasót és kevesebb rostot fogyasztanak, továbbá rendszertelenül esznek az egyetemisták, és ugyanazokat a táplálkoz...

92. Tejivás
(2013-03-25)
Lehet gyerekeimnek baja, ha minden nap este megisznak 3 dl 1,5%-os uht nyers tejet? A gyerekek 4, 9 és 11 évesek!Köszönöm válaszát!

93. A túl sok só 2,3 millió ember halálát okozta 2010-ben
(2013-03-22)
A túl sok só az étkezésben 2,3 millió ember halálát okozta világszerte 2010-ben szívroham, más szívbetegség és agyvérzés elő...

94. Már a kőkorszakban is fogyaszthattak bálnahúst az emberek
(2013-03-04)
Kizárólag bálnák bőrén élő kagylók maradványait fedezték fel kutatók a spanyolországi Nerja közelében található barlangokn...

95. A sófogyasztás csökkentése több százezer életet menthetne meg
(2013-02-18)
Legkevesebb félmillió ember életét lehetne megmenteni a következő évtizedben, ha az amerikaiak az országos ajánlásnak megfelelő ...

96. A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás jótékonyan hat a fiatalok közérzetére
(2013-01-27)
A fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztástól a fiatalok nyugodtabbnak, boldogabbnak és energiával telibbnek érezhetik magukat a ...

97. Hogyan csökkentsük étrendünkben a nátriumot?
(2013-01-21)
A kanadai orvosszövetség vizsgálata szerint az Egyesült Államokban és Kanadában a gyorséttermek kínálata gyakran sósabb, mint má...

98. Számos amerikai városban csökkent a gyermekkori elhízás mértéke
(2012-12-12)
A gyermekkori elhízás mértékének több évtizedes, szinte folyamatos növekedését követően számos amerikai város most először s...

99. Téli vitaminhiány veszélyei – immunerősítő ételek
(2012-12-05)
Az őszi, téli időszakban kimerül a szervezetünk, fáradékonyabbak vagyunk és fogékonyabbak a fertőzésekre, betegségekre is. Pedig...

100. Mire jó még az avokádó?
(2012-11-19)
Ismert, hogy az avokádó jót tesz a szívnek, megkönnyíti a fogyást, és tele van fontos tápanyagokkal, mint a kálium és a B-vitamin...

101. A korai halfogyasztás védhet az asztma ellen
(2012-11-15)
Azok között a gyerekek között, akik féléves és egyéves koruk között kezdtek el halat fogyasztani, kevesebb asztmaszerű megbetege...

102. A barlanglakók a feltételezettnél kevesebb húst fogyasztottak
(2012-10-29)
A kőkorszak embere jóval kevesebb húst és több növényi táplálékot fogyasztott, mint eddig feltételezték - derítették ki a Camb...

103. Reggelizés után jobb a kutyák szimata
(2012-10-11)
Reggelizés után jobb a kutyák szimata, mint üres gyomorral - fedezték fel amerikai kutatók.

104. CDC: túl sok sót esznek az amerikai gyerekek
(2012-09-19)
Az amerikai gyerekek annyi sót esznek, mint a felnőttek, naponta 1000 milligrammal többet az ajánlottnál - állapították meg szövets...

105. A váltakozó böjtölések előnyei - A mérsékleten van a lényeg
(2012-08-31)
"A böjtölésről mindig azt feltételeztem, hogy kellemetlen dolog, és korántsem látni, hogy milyen haszna lehet hosszabb távon. Így ...

106. Soha nem látott méretű kutatás készült a szív- és érrendszeri betegségek okairól
(2012-08-30)
A helytelen táplálkozás és az egészségtelen életmód a fő okai a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának - derült ki a...

107. Csökkenti a gyerekkori allergia kockázatát, ha dióféléket eszik a várandós anya
(2012-08-30)
A mogyorót, diót evő várandós nők gyerekeinél egyharmaddal ritkábban jelentkezik hétéves korukra asztma vagy allergia azokhoz a gy...

108. A magas vérnyomást csökkentheti az alacsony zsírtartalmú tej vagy tejtermék
(2012-08-20)
Vizsgálatok igazolták, hogy a sovány tej és származékai hatékonyan segíthetik, szerencsés esetben helyettesíthetik a vérnyom...

109. A tojás csaknem annyira káros, mint a dohányzás?
(2012-08-19)
A tojás sárgája a táplálkozásban csaknem annyira káros az érrendszerre, mint a dohányzás - állítják kanadai kutatók.

110. Hány kalóriára van szüksége egy sportolónak?
(2012-08-06)
Majdnem mindenkinek mást jelent az étel, az étkezés. Az olimpiai játékokon részt vevő sportolóknak az étel az üzemanyag ahhoz, ho...

111. A gyermek fogainak épsége érdekében egyen sok sajtot a várandós asszony
(2012-07-31)
Terhesség idején a táplálkozás alapvetően befolyásolja a baba fejlődését és különböző későbbi tulajdonságait is. Egy új j...

112. Átalakul a táplálkozás Jamie Oliver hazájában - Változnak az étkezési szokások, teret nyer az egészségtelen étrend Nagy-Britanniában
(2012-07-27)
A britek rajonganak a főzőműsorokért. Márciusban a tévénézők negyede követte a Masterchef valóságshow döntőjét. Az ország na...

113. A sajt csökkentheti a cukorbaj veszélyét?
(2012-07-25)
A rendszeres sajtevés 12 százalékkal csökkentheti a kettes típusú, felnőttkorban kialakuló cukorbaj veszélyét - állítják amerik...

114. A hőség és az egészséges étkezés
(2012-07-02)
Nyáron mindenki igyekszik a szabadba, friss levegőre vágyik. Sokak számára örömteli és várva várt esemény. A nyári örömök, a...

115. Tanácsok a grillezéshez, hogy kevesebb rákkeltő anyag keletkezzen
(2012-06-18)
Néhány egyszerű változtatással megoldható, hogy a nyári esték grillpartijain elkészített és elfogyasztott ételek kevesebb olyan ...

116. EU-szegénység: olcsó, jó ételt az éhezőknek
(2012-04-27)
A legújabb európai uniós statisztikák szerint az EU országaiban mintegy 81 millió ember olyan szegény, hogy éhezik: ez nemcsak azt j...

117. Sokszínű rossz táplálkozás - Három milliárdan vagy túl keveset, vagy túl egészségtelenül, vagy túl sokat esznek
(2012-03-21)
Eldoradóban, Sao Paulo egyik legszegényebb és legmegtévesztőbb nevű favelájában néhány gyerek vidáman űzi a labdát. Bár makkeg...

118. A transzzsírsavak növelik a szélütés kockázatát idősebb nőknél
(2012-03-05)
Nagyobb a szélütés kockázata azoknál az idősebb nőknél, akik étrendjében sok olyan étel szerepel, amely transzzsírokkal készü...

119. Manióka, az afrikai éhezők megváltója
(2012-03-05)
Az éghajlatváltozás, az esős évszakok mind gyakoribb elmaradása következtében egyre több afrikai ország lakosságát fenyegeti...

120. Mit együnk a nagy hidegben?
(2012-02-16)
Ha a nagy hidegben lehűl a szervezetünk, a kórokozók könnyebben ledöntenek minket a lábunkról. Ilyenkor fokozottan oda kell figyeln...

121. A gyermekkórházi koszt is legtöbbször egészségtelen
(2011-12-11)
Szakértők vizsgálata szerint az amerikai gyermekkórházakban a kis betegek ritkán ehetnek egészséges ételeket és aligha tanulhatn...

122. Bélbaktériumaink érzékenyek arra, mit eszünk
(2011-09-05)
Az étrendi szokásaink jelentősen befolyásolják bélbaktériumaink "jólétét" - közölték csütörtökön amerikai kutatók a Scienc...

123. Új és az eddigieknél hatásosabb antioxidáns a paradicsom növényben
(2011-08-02)
Spanyol kutatók új antioxidánst találtak a paradicsomban, amely minden eddig ismert vegyületnél erőteljesebb hatású, ezért valósz...

124. Az olivaolaj megelőzheti a stroke-ot
(2011-07-07)
Az olivaolaj intenzív felhasználása a konyhában csökkentheti az idős emberek stroke-kockázatát. Ez derül ki a Neurologia c folyóir...

125. Együnk ötször naponta, keveset!
(2011-05-26)
A nyugati kultúrákban általában a napi háromszori étkezés a megszokott, szakemberek szerint azonban sokkal egészségesebb, ha napont...

126. Együnk ötször naponta, keveset!
(2011-05-26)
A nyugati kultúrákban általában a napi háromszori étkezés a megszokott, szakemberek szerint azonban sokkal egészségesebb, ha napont...

127. A B-vitaminban gazdag ételek csökkentik a premenstruációs szindróma kockázatát
(2011-03-15)
A B-vitaminban gazdag étrendet követő nők esetében kisebb a valószínűsége a premenstruációs szindróma kialakulásának - hívtá...

128. A kiegyensúlyozatlan étrend a géneken keresztül árthat a magzat egészségének
(2011-03-10)
Olyan mechanizmusra bukkantak cambridge-i kutatók, amely megmagyarázhatja, miért növeli az anya kiegyensúlyozatlan étrendje az utódn...

129. Étkezési problémák 7 éves gyermeknél
(2011-03-09)
7 éves kisfiam nagyon keveset eszik, csak a neki jól bevált ételeket hajlandó. Rövid a lista, minden reggel és este egy pohár kakaó...

130. Tápláló ételek várandósoknak
(2011-02-24)
Ha az nem igaz is, hogy a kismamának kettő helyett kell ennie, tápanyagban gazdag ételekre mindenképpen szüksége van, a második trim...

131. Depresszió ételektől?
(2011-02-21)
Egy Spanyolországban lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy a transz-zsírokban és telített zsírokban gazdag étrend növelheti ...

132. Depresszió ételektől?
(2011-02-21)
Egy Spanyolországban lefolytatott vizsgálatból az derül ki, hogy a transz-zsírokban és telített zsírokban gazdag étrend növelheti ...

133. A helytelen táplálkozás depresszióhoz vezet
(2011-01-31)
A transz- és telített zsírokban gazdag ételek növelik a depresszió kialakulásának kockázatát - figyelmeztettek spanyol kutatók, m...

134. Táplálkozás, életmód időskorban - kockázati tényezők és ajánlások
(2011-01-18)
A demográfiai adatok az időskorúak számának és arányának növekedését mutatják világszerte. A szerzők röviden összefoglalták...

135. A sok vörös hús növeli a nők kockázatát a szélütésre
(2011-01-04)
Nagyobb a szélütés kockázata azoknál a nőknél, akik sok vörös húst esznek - állapították meg egy tíz évig tartó, több tíze...

136. Étel-ital nem függ össze a szívritmuszavarral
(2011-01-03)
A leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvar-fibrilláció általában szervi szívbetegség következménye, de már régóta voltak ellentmon...

137. Cukorbaj ellen együnk sajtot
(2011-01-02)
A tejtermékekben olyan zsírsav található, amely csökkenti a felnőttkori cukorbetegség kifejlődésének kockázatát. Amerikai kutat...

138. Gyermeknek diéta - Honnan?
(2010-12-01)
A közelmúltban állapították meg az unokámnál (8,5 éves kislány), hogy magas a koleszterin és a trigicerid szintje, valamint **-os ...

139. Felszívódási zavar gyermekemnél
(2010-11-22)
Kislányom 8 éves, pici korától a fejlődése vontatott, jelenlegi súlya 17 kg, eléggé rossz evő, étvágytalan, a tanulásban is pro...

140. A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja
(2010-11-19)
A gyümölcsökben, zöldségekben gazdag étrend a csontokat is megóvhatja, így az egészséges táplálkozás nem csupán a testsúly, ...

141. Rákmegelőzés a kamrából
(2010-11-15)
Sokszor nem is kell messzebbre menni, mint a hűtő vagy az éléskamra, hogy csökkentsük a rák kialakulásának kockázatát. Számos vi...

142. Az amerikai gyorséttermek a gyerekeket veszik célba
(2010-11-10)
A gyorséttermek erőfeszítései arra irányulnak, hogy a gyerekeket már kétéves koruktól megnyerjék reklámjaikkal, honlapjaikkal ...

143. Ételkombinációk: egészséges vagy ártalmas?
(2010-11-08)
Egyes ételpárosítások jó hatásúak, mások pedig gyengítik egymás hatását. Íme, néhány ételkombináció, amit érdemes ismerni...

144. Helyes táplálkozás edzés előtt és után
(2010-10-18)
A fogyás legfontosabb eleme a helyes táplálkozás, és elengedhetetlen az edzés során elért teljesítmény növeléséhez is. A tápl...

145. Gyorskajával oldjuk a stresszt?
(2010-09-05)
Egy friss nemzetközi felmérés eredményei azt sugallják, sokan vannak, akik kevés figyelmet fordítanak testsúlyukra. Az emberek jelen...

146. Kemoterápia
(2010-07-07)
Mit egyek, hogy a kemoterápia alatt jó laboreredményeim legyenek? Ne romoljon a vérképem?Köszönöm!

147. Húsfogyasztás
(2010-06-21)
Cikkeit szeretettel olvassuk. Sokat hallunk a vas jelentőségéről, de számunkra nem világos, hogy mennyit kell ebből fogyasztani napon...

148. A hamburger fokozza az asztma kockázatát a gyerekeknél
(2010-06-04)
Heti három vagy annál több hamburger fokozhatja az asztma és a zihálás veszélyét a gyerekeknél, a gyümölcsökben és halakban ga...

149. Az agyat tápláló ételek – okos gyerekeknek
(2010-05-20)
Ha azt akarja, hogy gyermeke jobban teljesítsen az iskolában, kezdje az étrendnél! Bizonyos ételek serkentik az agy fejlődését, jav...

150. Egyelőre nem derült fény a hetven éve koplaló jógi titkára
(2010-05-11)
Továbbra sem tudják megfejteni az orvosok annak a 83 éves indiai jóginak a titkát, aki állítása szerint hetven éve nem vett mag...

151. Kihagyják a reggelit a britek
(2010-04-29)
Egy frissen közzétett brit felmérés szerint a brit fogyasztók jelentős része kihagyja a nap legfontosabbnak tekintett étkezését. A...

152. Orvosok vizsgálják a hét évtizede koplaló jógit
(2010-04-29)
Katonai orvosok próbálják megfejteni egy 83 éves indiai jógi titkát, aki azt állítja, hogy több mint hét évtizede nem vett magá...

153. Amit az édesítőszerekről tudni kell
(2010-04-26)
Számos betegségben, vagy a kialakulásukhoz vezető túlsúly elkerülése végett kell vagy érdemes kerülni a cukor fogyasztását. Az ...

154. Amit az édesítőszerekről tudni kell
(2010-04-26)
Számos betegségben, vagy a kialakulásukhoz vezető túlsúly elkerülése végett kell vagy érdemes kerülni a cukor fogyasztását. Az ...

155. Kisebb kalóriabevitellel kitolható az egészséges élettartam
(2010-04-26)
Genetikusok szerint 120-130 évig élhetnénk, de alig vannak emberek, akik századik születésnapjukat is megünnepelhetik. A cél egyébk...

156. A táplálkozástudomány és az orvosképzés
(2010-04-01)
Szakemberek szerint minden egészségügyben dolgozó szakembernek megfelelő táplálkozástudományi képzést kellene kapnia.

157. Mit együnk csontjaink védelme érdekében?
(2010-03-28)
A középkorú embereknek, különösen a nőknek, lassan ritkulni kezdenek a csontjai, és a menopauza után felgyorsul ez a folyamat. A fo...

158. Árthat a babának, ha a kismama "kettő helyett eszik"
(2010-03-20)
Gyakran hallani, hogy a várandós kismamának kettő helyett kell ennie. Jó tudni azonban, hogy a kalóriadús táplálkozás befolyásolh...

159. Tíz tipp az időskori étvágytalanság ellen
(2010-03-04)
Hasonlóan az élet más területeihez, idős korban az étkezés is jelenthet kihívást. A kor előrehaladtával az ízlelőbimbók érzé...

160. Miből készül a hamburger?
(2010-02-08)
Aggasztó képet tárt fel a különböző brit vidéki régiókban élő gyerekek élelmiszerekkel kapcsolatos tudásáról egy nemrég kö...

161. Egészséges táplálkozás - együtt a gyerekekkel
(2009-12-10)
Nem könnyű elterjeszteni az egészséges táplálkozás alapelveit a mai világban. A gyerekeknél pedig szinte lehetetlen. Szerencsére v...

162. Terhesség - Vitaminok diabétesz idején
(2009-12-02)
Lányom második babáját várja január végére. Terhességi cukor miatt naponta háromszor inzulinon van szigorú diéta mellett. Érdek...

163. Rossz étvágy - Nagymama kérdezi
(2009-12-02)
2,5 éves unokám nem akarja elfogadni az étkezési szokásokat. Pici korában mindig megette a főzelékek, húsfélék egyes változatait...

164. Keveset eszik gyermekem
(2009-11-30)
Van egy 3 éves kisfiam, aki eléggé hadilábon áll az evéssel. Testalkatából nem látszik, vékony, de orvosunk szerint korának megfe...

165. Miért jó, ha a sok rostot fogyasztunk?
(2009-11-05)
A legtöbbünknek fogalmunk sincs, hogy mennyi rostot tartalmaznak azok az ételek, amiket elfogyasztunk. Mégis sokan vannak azok, akiknél...

166. Olívaolaj - Spanyolország folyékony aranya
(2009-09-16)
Spanyolországról szinte mindenkinek, a jó foci, a bikaviadalok, a vérforraló flamenco és a tüzes borok jutnak az eszébe. Egyre több...

167. Újabb adalék a halfogyasztás előnyeihez
(2009-08-18)
Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szelle...

168. 21 hónapos kisfiú - Túl kövér?
(2009-07-02)
Van egy 21 hónapos kisfiam. 4000 grammal született, és most jelenleg 14,5 kg, kb. 85-90 cm. Nagyon aktív gyerek, sokat van levegőn, és...

169. Myeloid leukémia - Étrend
(2009-06-26)
Krónikus myeloid leukémiás vagyok 2,5 éve. Szeretném megtudni, mit ehetek, és mit nem?

170. Fehérje- és energiapótlás alultáplált idős embereknél
(2009-06-22)
Az idős emberek számára ajánlott fehérje és energia tartalmú táplálékkiegészítők hatékonyságának bizonyítékai hiányosak. ...

171. Székrekedés rendezése
(2009-06-18)
Megváltozott a székelési szokásom amióta dolgozom. Mivel minden reggel 4:30-kor kelek, és későn érek haza, és sok a munkahelyen a ...

172. Pocakosodom és zavar
(2009-05-07)
Jelenleg 27 éves vagyok, egyre inkább lassul az anyagcsere is - így tudom. Gyerekkorom óta focizok (16 éven keresztül). Sajnos 2 éve ...

173. A táplálkozás és a táplálás jelentősége gyulladásos bélbetegségekben
(2009-04-21)
A gyulladásos bélbetegségek patogenezise komplex, minden valószínűség szerint soktényezős folyamat. Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a...

174. Étvágytalanság - 4 éves kisfiú
(2009-04-14)
4 éves fiú unokám rettenetesen étvágytalan. Hetente eszik főtt ételt legalább kétszer azon kívül csak csipeget. Semmi gyümölcs...

175. Gamma GT és LDL koleszterin
(2009-04-03)
Voltam éves vérvételen, a következő eltérések adódtak (1-2 éve a fehérje és az LDL koleszterin, thrombocyta mindig picit magasabb...

176. 19 hónapos keresztlányom táplálkozása
(2009-02-23)
19 hónapos a keresztlányom. 7 kg és 73 cm. Minimális mennyiségű ételt fogyaszt, etetés alatt megfeszül a teste, ellenkezik, legink...

177. Óvatosan a bőséges reggelivel!
(2008-11-23)
Bizonyára hallotta már, hogy azok, akik reggeliznek, soványabbak, mint a többi ember? Nos, a hír igaz, de csak bizonyos kikötésekkel....

178. A rostdús táplálkozás csökkenti a terhességi szövődmények kockázatát
(2008-07-23)
Csökken a preeklampszia kockázata, ha a terhesség első három hónapjában a szokásosnál több rostot fogyaszt a várandós nő. Az es...

179. Ön szereti a csigát?
(2008-07-20)
Ön hazudna az egészséges táplálkozás érdekében? Lehet, hogy jobban teszi, ha igen – állítja Elizabeth Loftus, egy híres kal...

180. Az onkológiai betegségek túlélőit egészséges étkezésre és rendszeres testmozgásra biztatják
(2008-05-07)
A rákos betegséget túlélők között sokan túlsúlyosak és keveset mozognak, ezáltal további betegségek, így a rák kiújulás fo...

181. Kik lesznek fiús mamák?
(2008-04-25)
A nő étrendje a fogamzás körüli időben befolyásolhatja a baba nemét, állítja egy új vizsgálat. Eszerint a kalóriadús táplálk...

182. Ne a tablettában, hanem a tányérunkban keressük az egészséget
(2007-09-10)
Európában ellenérzéssel fogadták az Európai Unió döntését, mely korlátozza a vény nélkül kapható vitaminkészítmények szám...

183. Egészséges táplálkozás terhességben
(2007-09-10)
A helyesen táplálkozó, súlyára odafigyelő és aktív életet élő kismama növelheti születendő gyermek esélyét az egészséges f...

184. A várandósság és a szoptatás alatt ajánlatos kerülni a gyorséttermek kínálatát
(2007-08-21)
Ha az anya a terhesség és a szoptatás alatt hizlaló, de nem tápláló, a gyorséttermi választéknak megfelelő étrenden él, az hozz...

185. Vegetáriánus család - Nehézségek a mindennapokban...
(2007-05-29)
Richard Dawkins ateista evolúcióbiológus szerint a vallás kártékony vírus, amelytől meg kell szabadítani az emberiséget. Úgy gond...

186. Miért nem étkezünk egészségesebben?
(2007-05-23)
Egy amerikai felmérés szerint eltérések vannak a legtöbb ember étkezéssel kapcsolatos elméletei és a gyakorlat között: az emberek...

187. Vegetáriánus-túlkapások
(2007-04-15)
A vegetáriánusokat, különösen a kisgyermekes vegetáriánus családokat, sokszor éri kritika az „egyoldalú” táplálkozá...

188. Csíraételek - Fiatalodás és gyógyulás az Anyatermészet segítségével
(2007-04-15)
Az egészség olyannyira az életmód, a táplálkozás és a gondolkodás függvénye, hogy az ezen területek bármelyikén bekövetkező ...

189. Mi jót egyek böjt után?
(2007-04-15)
A böjt során az ételről való tudatos lemondás alapvető fordulópontot jelent az érintett megszokott életvitelében és ritmusában....

190. A kínai éttermi kínálat kritikája
(2007-03-23)
Egy amerikai fogyasztóvédelmi csoport szerint a jellegzetes kínai menü szinte csak tilos ételekből áll. Egy csirkés tál például 4...

191. Országos reprezentatív felmérés indul a gyermekek egészséges táplálkozásáról
(2007-01-25)
A korábbi tapasztalatok alapján a gyermekek többsége nem étkezik helyesen. Mivel gyakran nem is reggeliznek, így nem jutnak kellő vit...

192. Reggelivel induljon a nap!
(2007-01-19)
Amikor a nap első órái az idegeskedést, munkába vagy iskolába rohanást jelentik, gyakran elfelejtünk reggelizni - pedig a korai étk...

193. Részrehajlók a támogatott kutatások
(2007-01-10)
A tej valóban csökkenti a vérnyomást? És a gyümölcslével megelőzhető a szívbetegség? Egy tanulmány szerint az italokról szól...

194. Szabad gyökök - Oxidánsok - Antioxidánsok
(2006-12-31)
A sejtek aktuális redoxállapota az anyagcsere folyamatában keletkező oxidánsok és az ezekkel szembeni többtényezős, egymásra épü...

195. A orvostudomány tíz legfontosabb híre 2006-ban
(2006-12-26)
Jelentős előrelépés történt 2006-ban az orvostudományban, főleg a védőoltások, táplálkozási ajánlások, a HIV szűrés és a ...

196. Érvédő OPC - A legújabb antioxidáns hatóanyag
(2006-09-02)
Mára már közhely, hogy a helyes étkezési szokások védik egészségünket. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a szabad gyökök károsa...

197. Táplálkozás és a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálozás
(2006-08-06)
A világon évente közel 17 millió ember hal meg cardiovascularis megbetegedés következtében. Ennek tekintélyes része megelőzhető a...

198. Egyél-igyál és okosodj! - A táplálkozás hatása a szellemi teljesítményre
(2006-07-16)
A gombamód szaporodó sportstadionok és fitneszcentrumok rendszeres látogatása közben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mana...

199. „Alultáplált” elhízottak - Betegségmegelőző tápanyagpótlás
(2006-06-23)
A súlyos betegségben - például a gyomor-bél rendszert érintő daganatos megbetegedésekben - szenvedők nagyon gyakran rosszul táplá...

200. A helytelen táplálkozás ugyanolyan káros, mint a dohányzás
(2006-05-31)
Holland kutatók egy a közelmúltban megjelent tanulmányából kiderül, hogy a hal, a gyümölcs és a zöldségfélék elégtelen mennyi...

201. A böjt nem fogyókúra
(2006-03-31)
A napjainkban is divatos böjtölés nem fogyaszt, viszont károsítja a szervezetet állítják a józanul mérlegelő táplálkozási sz...

202. Az ételed az életed – vagy mégsem?
(2006-02-19)
A történelem során végigkísért és mind a mai napig él az a felfogás, hogy azzal, amit elfogyasztunk, befolyásolni tudjuk egészsé...

203. Nem a zsíros ételek okozzák a pattanásokat
(2006-02-16)
A kamaszok ugyan gyakran étkeznek egészségtelenül, és gyakran pattanásosak, még nem jelenti azt, hogy az előbbi okozza az utóbbit.

204. Táplálkozás, egészség
(2006-01-02)
Az egészséges életvitel keretében a táplálkozásnak, mozgásnak és a lelki egyensúlynak nagy jelentősége van. A kiegyensúlyozott ...

205. Időskorúak táplálkozás-egészségügyi vizsgálatának családorvosi vonatkozásai
(2005-12-30)
Az összefoglaló tanulmány szerzője elemzi a Föld lakossága világszintű elöregedésének orvosi vonatkozásait. Foglalkozik az idős...

206. A rostok fogyasztása nem véd meg a vastagbélráktól
(2005-12-15)
Annak, hogy sok növényi rostot fogyasszunk, számos jó oka van, de ezek között nem szerepel a vastag- és végbélrák kockázatának c...

207. Gyermekeiknek ártanak az „egészséges” étkezés megszállottjai
(2005-10-18)
Azok a szülők, akik szinte kényszerítik gyermekeiket, hogy csak a „legegészségesebb” ételeket fogyasszák, súlyosan vesz...

208. Időskorúak táplálkozásának és életmódjának hazai vizsgálata
(2005-07-24)
A szerző 250 idős magyar férfi és nő életmódját, táplálkozási szokásait elemző keresztmetszeti vizsgálatot végzett háziorvos...

209. Egészségesen a nyaralás alatt is
(2005-07-04)
A nyaralni készülőknek ajánljuk a következő hasznos tippeket. Tervezzük meg az utazást étkezési szempontból is, gondoljunk arra ...

210. A táplálkozás hatása a kardiovaszkuláris rizikófaktorokra és a becsült kardiovaszkuláris veszélyeztetettségre
(2004-03-01)
Célkitűzés: Felnőtt, 18-60 éves lakosság körében vizsgálták a táplálkozás egészséges, illetve egészségtelen voltának össz...

211. A rozskenyér előnyös a hasnyálmirigy szempontjából
(2004-02-06)
A nagy szénhidráttartalmú étel inzulintermelésre ösztönzi a hasnyálmirigyet. Ha ez gyakran történik, ismételt inzulin-elválaszt...

212. Sosem késő elkezdeni az egészséges táplálkozást
(2003-09-22)
Brit kutatók állatkísérletekkel bebizonyították, hogy a kalóriaszegény étrenden levő gyümölcslegyek kétszer annyi ideig élnek,...

213. Hazai reprezentatív felmérés a középiskolás fiatalok táplálkozási és életmódbeli szokásairól
(2003-08-17)
Bevezetés: Középiskolás fiatalok (életkor 15-18 év) országos reprezentatív táplálkozás-egészségügyi felmérésére 1997-2000 k...

214. Halak mindenekfelett...
(2003-07-25)
... így kezdődik egy neves német szakácskönyv, amely röpke betekintést ad az édesvízi és tengeri halak páratlanul sokszínű v...

215. A rögösebb út vezet a célba - Az vagy, amit eszel
(2003-05-31)
A világ táplálkozási és egészségügyi helyzete ijesztő. Az egyensúly egyre több szinten felborul. Míg egyes területeken az éhez...

216. Az egészséges bőr és a táplálkozás
(2003-03-11)
ZEIST, HOLLANDIA. A bőr egészségvédelme belülről kezdődik, ám arra nézve kevés az információnk, vajon a táplálkozás milyen...

217. Az egészséges táplálkozás és a daganatos betegségek megelőzése
(2003-03-02)
Számos daganatos betegség kockázati tényezője felismerhető a magyar lakosság táplálkozásában, illetve ezek jelenlétére követke...

218. Táplálkozás időskorban
(2003-02-08)
Az élő szervezetek tápanyagfelvétele és felhasználása szükségszerű, célszerű és fajra jellemzően genetikailag programozott....

219. Táplálkozási tanácsok szívinfarktus után
(2003-01-18)
A szívinfarktus évi 80 000 halálesettel első helyen áll Németországban a halálozási okok között. Epidemiológiai vizsgálatokkal ...

220. A Vesekövesek kezelési lehetőségei dietetikával és az antropozófus orvoslás eszközeivel
(2003-00-00)
A vesekövesség az emberiség történelmével azonos korú. A különféle kőalkotó ásványok minősége és mennyisége a történelmi...

221. A latens metabolikus acidózis szerepe reumatológiai kórképekben
(2003-00-00)
Napjaink emberének megváltozott táplálkozási szokásai krónikus, latens, szisztémás metabolikus acidózishoz vezetnek. Számos epide...

222. Életmód terhességben
(2002-11-12)
Táplálkozás A terhesek táplálkozása nem különbözik a terhesség előtt megszokott étrendtől. Téves az a nézet, hogy a terhesne...

223. A zabkása előnyei
(2002-11-11)
FORT COLLINS, USA. A koleszterinszint valamint a szívbetegségek kockázatának csökkentésére gyakran ajánlják a zsírszegény és...

224. Tápanyagszükséglet
(2002-06-04)
A helyes táplálkozás szempontjából az ideális testfelépítés elérése és fenntartása a cél, mely nagy mértékű fizikai é...

225. A növényi alapú táplálkozás és a gyógynövények szerepe a szervezet redox homeosztázisában
(2002-00-00)
A zöldség- és gyümölcsfogyasztás, valamint a fűszer- és gyógynövények nélkülözhetetlenek számunkra, mert ezen élelmi anyagok...

226. Természetes eredetű készítmények szerepe az onkológiában
A táplálkozás szerepe a daganatos beteg élete során
(2002-00-00)
Az onkológiai betegségek kialakulásában s a kezelések alatt igen nagy jelentosége van a táplálkozásnak, táplálékkiegészítoknek...

227. Küzdelem a felesleges kilókkal
(2001-09-11)
Míg a világ egyik fele ma is éhezik, a civilizált országokban népbetegséggé vált az elhízás (obesitas). Magyarországon a feln...

228. Kismamamenü
(2001-06-00)
A mama szervezete pontosan tudja, mire van szüksége a babának: a fogantatástól a szoptatásig minden tápanyagot rendelkezésre boc...

229. Természetes vízhajtás
(2001-05-00)
A káliumban gazdag zöldségek és gyümölcsök kihajtják a szervezetből a vizet. A vitaminok és ásványi anyagok serkentik az an...

230. Nem mindegy, mikor, mit és mennyit eszünk!
(2001-04-18)
Az életmód kérdései közül a magyar ember számára talán az étkezés a legkínosabb. Azért, mert szeretünk "jókat enni". Ami a...

231. Szabályozás várható a biotech élelmiszerek körében
(2001-03-14)
Az FDA a nyilvánosságot erősen foglalkoztató ügyben foglalt állást, amikor nemrégiben kijelentette, szigorít a biotech termékek...

232. A rostok szerepe és jelentősége
(2001-03-10)
A rost- vagy ballasztanyagok az élelmiszereknek azon alkotórészei, amelyek nem alakulnak át energiává. Ez nem jelenti azt, hogy nin...

233. Öt könnyű módszer a fogyásra
(2001-01-22)
DAYTON, USA - Szóval valóban hízott két és fél kilót az ünnepek alatt. Minden délután burgonyachipset és édességet falatozot...

234. Fitten 6 hét alatt
(2001-01-01)
Dr. Weil, aki a híres Harvard Egyetemen diplomázott, programjában azt tartja a legfontosabbnak, hogy szervezetünk saját energi...

235. Táplálkozás szklerózis multiplexben
(2001-01-00)
A szklerózis multiplex ismeretlen eredetű velőhüvely-sorvadással járó gyulladásos betegség, amely a myelinhüvely gócszerűen ...

236. Vitaminok terítéken I.
(2001-01-00)
Mennyi vitaminra van szükségünk valójában? Melyik élelmiszerben mely vitamin rejtőzik? Mikor ajánlatos étrendkiegészítőnek v...

237. Az élelmiszerek és a táplálkozás közegészségügyi hatása
(2001-00-00)
A biztonságos és egészséges táplálkozáshoz való jog alapvető emberi jog, amint ezt Rómában a Nemzetközi Táplálkozási Konferen...

238. Háború, migráció, táplálkozás, tápláltsági állapot a volt Jugoszlávia területén a 20. század kilencvenes éveiben
(2001-00-00)
A szerzők irodalmi adatok alapján elemzik a korábbi Jugoszlávia területén a 20. század kilencvenes éveiben zajló háborúk egy rés...

239. Sorskérdés a táplálkozás ritmusa
(2000-10-06)
A fővárosban magasabb az életszínvonal, sokan tisztában vannak a rendszeres és egészséges táplálkozás fontosságával. Ennek ellenére sokan lényegében hamburgeren és szendvicsen élnek és alig mozognak. ...

240. Dr. Koop a hálón a diétázóknak
(2000-10-06)
WASHINGTON. Dr. C. Everett Koop, az Egyesült Államok volt tisztifőorvosa az elmúlt kedden honlapot adott ki, hogy segítsen a túlsú...

241. A főzelékfélék kalcium tartalma
(2000-10-06)
K: Ha a reggeli müzlimhez csak egy kis tejet öntök, megkaphatom-e a további szükséges kalciumot a zöldségfélékből?

242. Gyorsan változnak a világ egészségügyi gondjai
(2000-10-06)
A szív és érrendszer megbetegedései, a stroke és a rák lett a vezető halálok világszerte, felváltva a fertőző betegségeket ...

243. Kalóriamegszorítással fékentartható a rák
(2000-10-06)
WASHINGTON - Az a felfedezés, amely megmagyarázza, miért lassítja a daganatnövekedést egerekben a kalóriabevitel megszorítása, ...

244. "Egészséges" baktérium a fagyasztott joghurtban?
(2000-10-06)
Kérdés: A fagyasztott joghurtban ugyanazok az egészséges baktériumok találhatók, mint a szokásosban?

245. Táplálkozási kérdések
(2000-10-06)
KÉRDÉS: Hogyan lehet elkerülni, hogy felesleges kilókat szedjünk fel, amikor leszokunk a dohányzásról?

246. Táplálkozási kérdezz-felelek
(2000-10-06)
K: A cink tényleg használ a megfázás ellen?

247. Az elhízottak általában kihagyják a reggelit
(2000-10-06)
Sok amerikai sportoló buzdította arra honfitársait, hogy sok hagyományos zabpelyhet egyen reggelire. De sok amerikai, aki az újév a...

248. A cukormentes diéta sem tesz csodát
(2000-10-06)
Russell Fessának oda kell figyelnie a súlyára, de félti olasz gyökereit, és sajnálja, hogy ezen túl nem ehet finom fehérkenyeret...

249. Viták kereszttüzében a fogyókúra
(2000-10-06)
Az amerikaiak fogyókúra-mániája már nyugtalanító méreteket öltött, ezért a The New England Journal of Medicine szerkesztői é...

250. Táplálkozástudományi kérdezz- felelek
(2000-10-06)
K: Milyen ételek tartalmaznak E-vitamint? Megoldást jelent-e a megfelelő táplálkozás, önmagában?

251. Táplálkozástudomány: mennyi szelénre van szükségünk? (9/10)
(2000-10-06)
K: Mennyi szelénre van szüksége a szervezetünknek, és melyik táplálék tartalmazza?

252. Az étrend szerepe a mellrák kockázatának csökkentésében
(2000-10-06)
Dr. Bob Arnot, az NBC News egészségügyi osztályának vezetője, orvos-riporter, "hírszerző"-nek titulálja magát, olyan valakinek,...

253. Megkérdeztük: Ártalmas lehet-e a túl sok rost fogyasztása?
(2000-10-06)
K: A minap azt mondta a gasztroenterológusom, hogy a túl sok rost túlterhelte a szervezetemet. Mi a napi rostfogyasztás ajánlott men...

254. Milyen gyorsan lehet lefogyni?
(2000-10-06)
K: Milyen gyorsan lehet lefogyni?

255. Táplálkozástudományi kérdezz-felelek: Fogyni testmozgás nélkül?
(2000-10-06)
K: Ha elég alacsonyan tartom a kalóriáim szintjét, fogyhatok-e úgy is, ha nem végzek testedzést? Született tohonya vagyok!

256. Befolyásolja-e a tej a tea felszívódását?
(2000-10-06)
K: Ha tejet adunk a teához, az meggátolja-e a tea egészséges összetevőinek felszívódását?

258. Táplálkozástudományi kérdezz-felelek: Zsír és kalóriák a cappuccinóban?
(2000-10-06)
K: Tartalmaz-e a kávéautomatáknál kapható cappuccino zsírt és kalóriákat?

259. Website-ok kalóriaszámlálóknak és fogyókúrázóknak
(2000-10-06)
Ezen a héten a Medical Tribune News Service olyan weboldalakat válogatott össze, amelyekből a fogyókúrázók sokat tanulhatnak. Sz...

260. A hagyma megelőzheti a csontritkulást?
(2000-10-06)
Svájci kutatók jelentették, hogy bizonyos zöldségek laboratóriumi patkányoknál megváltoztathatják a csont anyagcseréjét.

261. Táplálkozástudományi kérdezz-felelek: Valóban tele van az alma vitaminnal?
(2000-10-06)
K.: Az almáról mindenki tudja, hogy egészséges, de valóban olyan sok benne a vitamin?

262. A nők szívbetegségének rizikója jelentősen csökkenthető
(2000-10-06)
ATLANTA - Már számtalan vizsgálat kimutatta, hogy egyes módszerekkel, így alacsony zsírtartalmú diétával, a dohányzás mellőz...

263. Az AMA egészség-tippjei az új évezredre
(2000-10-06)
Az American Medical Association (https://www.ama-assn.org) közzétette az új évezredre vonatkozó egészség-tippjeinek listáját. Es...

264. A télutó légúti betegségei
(2000-10-06)
Szaporodnak a vírusok által előidézett légúti betegségek, valamint minden télen visszatérő gond, lesz-e influenza járvány, é...

265. Reformétkek
(2000-10-00)
Ízletes szendvics otthon is készíthető, sőt fogyni is lehet tőle. A következőkben kevés kalóriát tartalmazó szendvicseket aján...

266. Több erőt tél előtt: vitaminok
(2000-10-00)
A buszon mindenki tüsszög és köhög, a kollégák kivörösödött orral járkálnak, s minden sarkon vírusok leselkednek. Nehéz f...

267. Testkontroll
(2000-08-13)
Tisztelt Doktornő!  Az elmúlt napokban olvastam az Agykontroll Kft. fordításában megjelent Testkontroll című könyvet. Számomra, aki szereti az ételeket az ízük miatt, döbbenete...

268. Fájdalomcsillapító étkek
(2000-04-01)
Itt fáj, ott bök, amott meg zsibbad? Ne hagyja el magát! A tudatos és egészséges táplálkozás sokat segíthet abban, hogy átvé...

269. Vitaminpótlás kora tavasszal
(2000-02-17)
A tavaszi fáradékonyság legfőbb oka a vitaminhiány. A vitaminok jelenléte az élet szempontjából nélkülözhetetlen, erre utal az elnevezésük is, a szóösszetétel előtagja, a "vita" szó latinul életet jel...

270. Ételeink okozta bőrreakciók
(2000-02-07)
A nagy ünnepek a pénztárcánk mellett leginkább az emésztőrendszerünket veszik igénybe. Ez ránk, magyarokra különösen vonatk...

271. Egészséges-e a tej? A vita nem zárult le
(2000-02-01)
Az ember végigszáguld kocsijával a bevásárlóközponton, és szinte automatikusan nyúl a tejesdoboz után. Hiszen a természet ajá...

272. Kemoterápiában részesülő betegek étkezése
(2000-01-13)
A megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele a beteg ellenálló képességét, általános kondícióját biztosítja....

273. A táplálkozás aktuális kérdései terhességben
(1999-11-07)
A terhes nők táplálkozása az utód egészségi állapotára egy életen keresztül kihat. A referátum részletesen foglalkozik a kiegye...

274. A kalciumszükségletről - diétás tanácsok
(1999-10-18)
A csontok minőségét, szerkezetét, teherbírását a fiatalkor táplálkozása döntően meghatározza. Ha ebben az időszakban megfe...

275. Étkezési javaslatok a forró napokra
(1999-08-02)
Nyáron mindenki igyekszik a szabadba, friss levegőre vágyik. Számunkra ez örömteli és várva várt esemény. A nyári örömök: a...

276. Az egészséges táplálkozás és a magyaros vendéglátás
(1999-06-14)
A magyar lakosság étkezési gyakorlatában az otthoni táplálkozás van első helyen, vendéglőbe, étterembe vagy csak ünnepi alkal...

277. A méz szerepe táplálkozásunkban
(1999-06-14)
A méz emberemlékezet óta nagyrabecsült élelem volt. A neolitkorban élő emberek barlangrajzain is fellelhető a méz begyűjtésér...

278. Nem mindegy, hogy mit eszünk !
(1999-06-07)
A fogyasztó lakosság számára számos forrásból áramlik az információ és ajánlás, hogy a táplálkozási szokásainkat változ...

279. Mit tanácsol a dietetikus? - Táplálkozás a tavaszi hónapokban
(1999-05-17)
A hosszú, hideg téli napok után újult erővel kezdődik az élet. Hosszabbak lesznek a napok, tisztábban ragyog az ég, hangulatunk ...

280. Praktikus diétás tanácsok nagyszülőknek
(1999-05-10)
A következő tanács így hangzik: rendszeresen fogyasszunk állati és növényi eredetű fehérjéket, hetente pedig többször is te...

281. Pancreas Klub a MÁV Kórházban
(1999-04-07)
Évente hatszor tartanak foglalkozást a hasnyálmirigy-betegségben szenvedőknek a MÁV Kórházban. Céljuk irányt mutatni a helyes táplálkozáshoz. Az egészségügyi programokon szakemberek és orvosok közösen...

282. A bioláz: nemcsak múló divathóbort
(1999-04-07)
Aligha van divatosabb és jobban eladható két, jelzővé rövidült szócska, mint az, hogy bio és öko. Annyit mindenki tud, hogy a Föld, a környezet megóvásáról és egészségünk védelméről van szó. Csakhogy ...

283. Egészséges táplálkozás: betegségmegelőzés
(1999-03-10)
Akár örömmel falatozunk, akár mély lelkiismeret-furdalással, már réges-rég elfelejtkeztünk Hippokratész bölcsességéről: "Az ételed legyen az orvosságod!" Pedig az ókori orvostudomány megalapítója igaz...

284. Jóból is megárt a sok!
(1999-03-00)
"Ez a kacsasült pompás látványt nyújt" ­ vélekedett egy vendég, amikor a pincér elétette a zsíros lakomát. Azonban ke...

285. Menekülés az egészségbe
(1999-01-31)
Mintha a világ valamennyi gyógyszergyártója - kicsik, nagyobbak és a multik - az egészségünk megőrzéséért versengene. Az ember csak kapkodja a fejét, és - ha telik rá neki - a tablettákat, a cseppeket...

286. Édesség-mánia
(1999-01-01)
Igaz, ami igaz, van, aki nem szereti az édességet. Azonban az emberek nagy többsége imád nassolni: tömi magába az édességeket, ...

287. Emésztőszervi daganatok okozta halálozás Borsod megyében (27 év adatainak elemzése)
(1999-00-00)
A szerző Borsod-Abaúj-Zemplén megye 312 településén vizsgálta az emésztőszervi rosszindulatú daganatok okozta halálozást. A tanu...

288. Elhízás
(1998-12-01)
Fogyókúrák, jojó-jelenség, farkaséhség, bulimia, állandó harc a fölösleges kilók ellen ­ sokak számára ezek nem elvon...

289. Az egészségvédők veszélyei - vitaminok
(1998-11-10)
A nagy alkimistának (mellesleg a tudományos gyógyszertan megalapítójának), Paracelsusnak a nevéhez fűződik a fontos alapelv, mely...

290. Egészség az étlapon
(1998-10-01)
Zsuzsa ebédre nyers zöldségekből készült salátát eszik sült pulykamellel, desszertnek pedig gyümölcssalátát választ. Zolt...

291. Élel-mixer
(1998-09-01)
Párolt hús, édesített ételek, kecsketej, sok friss tojás, kevés sült ­ ezek nem egy fogyókúrás diéta hozzávalói, hanem eg...

292. Táplálkozás - Alapanyagcsere
(1998-06-08)
A táplálkozással szervezetünk energiaforgalmának egyensúlyát biztosítjuk. A táplálkozás során felvett tápanyagok részint en...

293. Csoki vagy spenót
(1998-03-01)
Megtiltsuk-e gyermekeinknek az édességet, a zsíros kolbászokat és a sült krumplit? Ne! a legcélravezetőbb, ha okosan tápláljuk...

294. A megelőzés lobbyharcok áldozata lett
(1998-02-26)
Az egészségügyi intézményrendszer, a nemzetközi tapasztalatok szerint, csupán 15-20 százalék erejéig felelős az emberek egészségi állapotáért. Az átlagéletkort egy-egy országban tehát döntően külső té...

295. A táplálkozás gazdasági összefüggései
(1997-12-28)
A táplálkozást, amely természetesen a priori biológiai kategória, az élelmezésen keresztül jelentősen befolyásolják a gazdasági...

296. Alultáplált gyermekek a nagy családokban
(1997-07-15)
A nagy családban felnövő gyermekek jó része alultáplált, sokan szinte egész évben alig esznek tejterméket, gyümölcsöt. A szülőknek már az iskolai kiadások is megfizethetetlenek, és az is gyakor...

297. Szívbarát program kétmillió dollárért
(1997-06-13)
Kétmillió dolláros világbanki hitelből finanszírozza a Népjóléti Minisztérium a lakosság táplálkozási szokásainak megváltoztatásáért indított Szívbarát programot, amely csökkentheti a vezető halál...

298. Elhízás - táplálkozási szokások
(1997-05-05)
A Táplálkozási Fórum szervezésében Magyarországon 300 családorvos körzetében 2368 elhízott ember bevonásával felmérést vé...

299. Christiaan Eijkman és Frederick Gowland Hopkins
(1997-02-24)
A természettudósok, írók és az emberiség békéjéért harcolók legmagasabb kitüntetése a Nobel-díj, melyet minden év december...

300. Útmutató piramis az egészséges táplálkozáshoz
(1996-03-18)
Mi jellemzi jelenlegi táplálkozásunkat?Jelenlegi táplálkozásunkat a következők jellemzik: túlzott energiafogyasztás; túlzott hús- és zsírfogyasztás; ...

301. Fekélybetegek diétája a panaszmentes időszakban (III.)
(1996-03-11)
A következő állati eredetű fehérjeforrás a tojás, amelyből az étrendbe naponta 1 db az ajánlott mennyiség. Alapvetően font...

302. A hús fontos, a csoki nem
(0099-07-28)
Egész életünk során nem eszünk olyan sokat naponta, mint csecsemőkorban (testsúlykilogrammonként átlagban 150 grammot). Éppen ezért rendkívül fontos odafigyelnünk arra, miből mennyit adunk gyermekünkn...

303. Az egészséges táplálkozással kapcsolatos attitűdök feltárása kérdőíves megkérdezés alapján
(0000-00-00)
Bevezetés: Napjainkban a civilizációs betegségekben szenvedők száma folyamatosan nő, de ezen betegségek előfordulásának kockázat...

304. Diabetesesek dietoterápiájának és önmenedzselésének támogatása mobil applikációk használatával
(0000-00-00)
A diabetes több pilléren nyugvó terápiájának sikerességéhez a gyógyszeres, illetve az inzulinterápián, esetenként a kórházi ke...

305. Orvosok egészség-magatartása
(0000-00-00)
Bevezetés: Az egészség-magatartás az egészség fenntartását, javítását és helyreállítását eredményező tevékenység.

306. Az egészségvédő élelmiszerekkel kapcsolatos fogyasztói magatartás. A hiteles tájékoztatás szerepe
(0000-00-00)
Napjainkban a fejlett társadalmak egészségtudatosságának látványos fejlődésének vagyunk tanúi.

307. Ősszel is fitten
()
A kórokozók ellen védelmi rendszerünk egész hadsereget mozgósít, miközben hormonjaink, idegrendszerünk és pszichés állapotunk...

308. Egészséges táplálkozás
()
Az egészség az örökletes adottságokon kívül a környezeti tényezőktől, köztük igen jelentős mértékben a táplálkozástól f...

hirdetés