Gazdasági társaságok az egészségügyben - Erősödő szívhangok

A gyógyító-megelőző ellátásokra kifizetett társadalombiztosítási forintokból tavaly már minden harmadik olyan egészségügyi szolgáltatóhoz került, amelyik vállalkozási formában működik.

egészségügy, privatizáció | Sajtószemle   InforMed
Szocialista többségű önkormányzatoknál, mint Kazincbarcikán vagy Miskolcon, az ellenzék szerint lopakodó privatizáció, súlyosabb esetben – lásd Heves megye – egyenesen nemzetárulás a kórházak gazdasági társasággá alakítása, működtetésük magánkézbe adása. Ugyanez jobboldali többség mellett a tulajdonos előrelátó gondossága: így a veszprémi kórház minden hangoskodás nélkül alakult tavaly költségvetési intézményből részvénytársasággá, Debrecenben pedig a már 2007-ben kft-vé alakított megyei Kenézy-kórház és a városi egészségügyi szolgálat 2008-ban önkormányzati holding zrt-ben egyesült.

Eme általános „szabályok” alól azért volt kivétel is. Heves város polgármestere, Csáki Zsigmond és az egri pártszervezet elnöke, Magyar István együtt repült a Fideszből – mivel az előbbi az utóbbi cégének, az Agria Ügyelet Kft.-nek adta működtetésbe a város járóbeteg-szakrendelőjét, természetesen köztestületi döntés alapján.

Ha ezt a politikai hangzavart füldugóval kívül rekesztjük, világossá válnak a gazdasági tendenciák. E szerint mind több önkormányzat ismerte fel, hogy sem a hatékony és takarékos, átlátható gazdálkodásnak, sem pedig a hitelfelvételnek nem kedvez a költségvetési intézményi forma. Bár gazdasági társaságnak lenni sem fenékig tejfel, hiszen az utóbbi években a 13. havi fizetést – nem éppen versenysemleges módon – csak a közintézmények kapták meg a központi költségvetésből. Ugyanakkor a gazdálkodó szervezetek még 2 százalék iparűzési adó megfizetésére is kötelezettek – ráadásul úgy, hogy az adóalapot költségeik alig több mint 10 százalékával csökkenthetik –, holott éppen olyan közszolgáltatást nyújtanak, mint a költségvetési formában működők.

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) legfrissebb összesítéséből az olvasható ki, hogy félszáznál is több kórház már gazdasági társasággá alakult, a járóbeteg-szakellátóknak pedig a fele nem költségvetési intézmény.

Tovább >>
| egészségügy, privatizáció
2009-01-14 10:56:22

Magyarország csatlakozzon az európai egészségügyi unióhoz!

Csatlakozzon Magyarország az európai egészségügyi unióhoz, továbbá a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai szervezetekkel - sürgette Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő (MSZP) vasárnap tartott online sajtótájékoztatóján.


Kásler megint újragondolta

Alig egy hete, a május eleji hosszú hétvége előtt rendelte el a humántárca vezetője, hogy ugyan szigorú megkötésekkel, de újraindítható az ellátórendszer.


Ingyenes mentális segítség egészségügyi dolgozók számára

Ötven pszichológus, coach és terapeuta fogott össze, hogy felajánlják tudásukat és idejüket az egészségügyben dolgozók javára a korona vírus járvány alatt, mentális és érzelmi támogatást nyújtva az extrém stressz idején.


Januártól 14 százalékkal emelik az egészségügyi szakdolgozói alapbérét

Januártól 14 százalékkal emelkednek az egészségügyi szakdolgozói alapbérek és még idén novemberben várható egy újabb 20 százalékos béremelés.


Kásler szerint megkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása

Az ellátórendszer korszerűsítésével, a hozzáférhetőség javításával és az ezeket lekövető finanszírozás bevezetésével elkezdődött az egészségügyi struktúra átalakítása – közölte Kásler Miklós.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop