Új gyógyszerfelírási szabályok - Nem vették be

Ismét teljesen új gyógyszerrendelési szabályokhoz kell igazodniuk az orvosoknak, akiket szabályszegő gyakorlat esetén kötelező tanfolyamra irányíthat az egészségbiztosító.

Különleges jogszabály a minőségi és hatékony gyógyszerrendelés ösztönzéséről szóló kormányrendelet: a kihirdetését követő két évben ötször módosult, anélkül hogy akár egyszer is hatályba lépett volna.

Az egykor korbácsrendeletként emlegetett receptírási regula mára olyan sokat finomodott, hogy szülőanyja sem ismerne rá, pedig az eredeti elgondolás – amely szerint a társadalombiztosító gyógyszerkiadásainak növekedését nem csak a gyártók árversenyével kellene visszafogni, hanem az orvosságot rendelők vényírási szokásainak a megváltoztatásával – nem változott. A megközelítés és a módszerek azonban alapvetően módosultak.

„Az orvosok többsége nem akar azzal foglalkozni, milyen költséggel jár az általa felírt recept a társadalombiztosítónak és a betegeknek. Arra törekszenek, hogy a saját pácienseik megkapjanak minden, szerintük szükséges medicinát, arra nincs gondjuk, mi jut a többi betegnek” – véli Molnár Márk, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ártámogatási főosztályának vezetője.

A véges gyógyszerár-támogatási lehetőség és a szinte végtelen igények közti ellentmondás feloldására született meg 2007 februárjában az első, rendkívül bonyolult és betarthatatlan kormányrendelet, amely kilátásba helyezte, hogy bizonyos összeget visszafizettetnek azokkal az orvosokkal, akik az átlagosnál nagyobb összegű támogatást utalványoznak. A csak kísérleti üzemmódban indult szisztéma máig tartó riadalmat váltott ki a háziorvosok körében: sokan közülük kampányszerűen próbálták meg betegeiket átállítani az olcsóbb patikaszerekre, még akkor is, ha az egymással helyettesíthető – azonos hatóanyagú – készítmények után azonos összegű, fix támogatást adott az OEP. Így sok esetben, kéretlenül, inkább a páciens, nem pedig a biztosító pénztárcáját kímélték meg.

A Szinapszis Kft. felmérése szerint átlagosan minden harmadik beteg korábbi gyógyszerét lecserélte az orvosa, a betegek 47 százaléka pedig elutasította a váltást. Az orvosok egy része – biztos, ami biztos alapon – még a krónikus betegeknek sem hajlandó a jogszabály által megengedett háromhavi gyógyszeradagot felírni, nehogy túl soknak találják az általa rendelt orvosságokat.

A HVG nem reprezentatív felmérése szerint a legtöbb családorvos már rég elvesztette a fonalat, s ha hallottak is a legutóbbi, tavaly decemberi kormányhatározatról, amelyhez ez év márciusától kell tartani magukat, nem tudják, voltaképpen mit vár el tőlük az OEP.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| gyógyszer, receptírás, korbácsrendelet, egészségpolitika
2009-01-19 12:22:19

Web Design & Development Prowebshop