A többség számot vet a krízissel - Egyéni életstratégiák kialakítását tanácsolják a szakemberek

Már vannak érezhető tünetei a gazdasági válságnak a családokban. Zacher Gábor toxikológus főosztályán például ugrásszerűen növekedik azoknak a száma, akik képtelenek voltak megbirkózni munkahelyük elveszítésével vagy a kifizetetlen számlákkal.

válság, stressz, depresszió | Sajtószemle   InforMed
A gyógyszerforgalmi adatok alapján a magyarok még "bírják cérnával" a devizahitelek törlesztő- részleteinek emelkedését: a válság miatt ugyanis még nem fogyott több a nyugtatókból, az altatókból, a feszültségcsökkentő szerekből. A Hungaropharma gyógyszer-nagykereskedelmi vállalat adatai szerint a mostani válságnál az egészségügyi reform jóval nagyobb izgalmat váltott ki - akkor ugyanis erősen meglódult a feszültségcsökkentők piaci forgalma.

Pedig a MASMI Hungary Piackutató Intézet friss reprezentatív kutatásából kiderül, hogy senki nem dugta homokba a fejét, a többség tudja, hogy a kedvezőtlen folyamatok hatásai őt és családját is elérhetik. A vizsgálat adatai alapján lakosság háromnegyede számít arra, hogy a válság miatt romlik az anyagi helyzete, ugyanakkor csak minden ötödik megkérdezett mondta, hogy máris jelentősen lefaragta kiadásait. A költés mérséklése leginkább a nőkre, a nyugdíjasokra, valamint az alacsony jövedelműekre jellemző.

Ennek ellenére bizonyos, hogy az egyébként is nehéz helyzetben lévőket már most erősen sújtja a válság. Az egy évvel ezelőtti hasonló időszakhoz viszonyítva már jóval több életmentésre szorulót vitt az elmúlt hetekben a mentő a fővárosi "méregtelenítő" kórházba. Szakemberek állítják: őket a válság érte el, és képtelenek megbirkózni ennek sokkjával.

Zacher Gábor toxikológus főorvos osztályán az eddigi átlagos napi huszonötös betegszám harminchatra ugrott. Az egyéni sorsukba belebukók általában nyugtatókkal, altatókkal próbálnak véget vetni problémáiknak. Sokan az elveszített munkahelyük miatt kerülnek ide, sokan azért, mert belefúlnak a kifizetetlen számlákba, a mindent elborító csekkhalmazba. A hozzájuk kerülők közt akadt vállalati vezető is, aki azért akart meghalni, mert képtelen volt a rábízott átszervezést végigcsinálni. Nem bírta közölni személyes ismerőseivel, hogy vége, holnaptól már nem kell bejárniuk.

- A bajba kerülők a végletes megoldások helyett nem arra koncentrálnak, milyen egyéni stratégiájuk lehet az aktuális rossz körülményeket a javukra fordítani - mondja Zacher doktor. Külső segítséget nyújthatna a család, a baráti kör, ám - legalábbis ezen az osztályon végigtekintve ez a kép bontakozik ki - a bajba jutottak egyre magányosabbak.

Tovább >>
| válság, stressz, depresszió
2009-02-02 11:06:17

Web Design & Development Prowebshop