Szívszorító félelem

Könnyen ráfogjuk minden bajunkat a stresszre. Holott van "jó" stressz, amely az élet nélkülözhetetlen hajtóereje, védője és szervezője. És van "rossz" stressz is, amikor a feldolgozhatatlan frusztráció rongálja a szervezetet.

stressz, stresszhormon, infarktus | Sajtószemle   InforMed
A legveszélyesebb a félelem generálta stressz és nehéz pontosan mérni. Egy Yinong Young-Xu nevű orvos mégis megpróbálta objektivizálni, és az érdekes eredményeket az Amerikai Szívgyógyász Társaság kongresszusán ismertette.

Az Amerikában élő sanghaji orvos 516 koszorúérbeteget, pszichiáterek által megszerkesztett, igen részletes kérdőíves módszerrel három - alacsony, közepes és magas "szinten" - szorongó, félő csoportra osztott. Aztán három és fél évig szorosan nyomon követte a páciensek sorsát. Ezen időszak alatt több mint 10 százalékuk, összesen 63 beteg esett át infarktuson, és 19-en bele is haltak a szívbetegségbe. Azt is tudják, miért: náluk az ún. stresszhormonok fokozott termelődése hajlamosított a koszorúér-elzáródásra. A részletes elemzésekből egyértelműen kiderült, hogy az alig szorongóknál 60 százalékkal kevesebb volt az szívinfarktus, mint a nagyon rettegőknél. A végzetes szívbaj kockázata tovább csökkent, ha a páciensek szembenéztek a félelmeikkel, és aktívan felvették ellenük a harcot.

Mert a félelem ugyan árt, de leküzdhető - nem muszáj belehalni.

Dr. Nemes János

Forrás: Népszabadság
| stressz, stresszhormon, infarktus
2009-02-04 12:04:18
hirdetés
^