Csökkenhet-e az egészségügyi kiadás a válság miatt?

Sokan attól tartanak, hogy a növekvő munkanélküliség miatt kieső járulékalap és a tb-járulék tervezett csökkentése veszélyeztetheti az egészségbiztosító tervezett bevételét. Pedig a válság következtében növekvő számú fizikai és lelki megbetegedések újabb terhet rónak az évek óta eladósodott, munkaerőhiánnyal küzdő kórházakra. Prioritási sorrendet kell felállítani a gyógyításban, ám a kieső pénzt pótolni szükséges.

Ari Lajos, Az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének elnöke:
Tehernövekedés

„Csökkenteni nem lehet, de észszerűsíteni kell az egészségügyi kiadásokat. Társadalmi konszenzussal politikai ciklusokon átívelő változásokat szükséges végrehajtani az intézményrendszerben. Ám úgy vélem, hogy a jelenleginél költséghatékonyabban működő ellátórendszer kialakítása, az orvosok mobilitása beruházásokat igényel. S az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a kórházak – a munkaerőt kivéve – világpiaci áron szerzik be a működéshez szükséges eszközöket, ezért a rossz finanszírozás miatt eladósodtak. A terhek pedig nőnek, hiszen a munkanélküliség és a válság okozta bizonytalanság növeli a fizikai és lelki megbetegedések számát, s az emberek egészségét vissza kell állítani, különben romlik az ország versenyképessége. Ördögi kör.”

Hankó Zoltán, A Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke:
Diszharmónia

„Véleményem szerint erősödő szociális problémákkal, frusztrációval kell számolni a közeljövőben. Emiatt a pszichoszomatikus megbetegedések számának növekedése várható. Várhatóan csökken a fogyasztóképes kereslet a patikákban, miközben a funkcionális igények nőnek, ez többletterheket és empátiás feladatokat ró a gyógyszerészekre. Mindeközben a két évvel ezelőtti forráskivonás és az erőltetett liberalizáció miatt a saját túlélésükért küzdő, szakmai és morális problémákkal terhelt gyógyszerészek látják el a betegeket. Ahhoz, hogy a patikák a megváltozott feladatra alkalmassá váljanak, sürgősen stabilizáló intézkedésekre van szükség. Ezek pedig az erőforrások bővítését, racionális átcsoportosítását és költséghatékony felhasználását igénylik.”

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| finanszírozás, egészségbiztosítás, egészségpolitika
2009-02-06 13:04:09

Web Design & Development Prowebshop