Antibiotikumot csak az orvos előírása szerint szabad szedni

Antibiotikumok aranyszabály elnevezésű felvilágosító kampányt indít a lakosság és az orvosok számára az Országos Alapellátási Intézet, mert szeretné világossá tenni az antibiotikus kezelés alapelveit.

antibiotikum, gyógyszer, baktérium | Sajtószemle   InforMed
Az antibiotikumok olyan gyógyszerek, amelyek a szervezetben megtelepedett baktériumokat elpusztítják vagy szaporodásukat gátolják. Kutatásuk szakadatlanul folyik, mivel a baktériumok egy idő után átalakulnak, és ellenállóvá válnak. Óriási a veszély, hogy csökken a megjelenő új készítmények száma. Míg 1930 és 1970 között az antibiotikumok tucatnyi új családja jelent meg, azóta csupán két csoport került a piacra.

Még mindig túl sok esetben írnak fel antibiotikumot az orvosok, és elterjedt az antibiotikummal történő öngyógyítás is. Pedig a rezisztencia kifejlődésén kívül komoly veszély, hogy néhányan túlérzékenyek ezekkel a gyógyszerekkel szemben, és ez súlyos allergiás tünetekben nyilvánulhat meg.

Aranyszabály, hogy antibiotikumot csak orvosi recept szerint, az előírt mennyiségben szabad szedni. A nem megfelelő mennyiségben alkalmazott antibiotikum ugyanis a rezisztens baktériumok elszaporodását segíti elő, és így a betegség súlyosbodhat is.

Tovább >>
| antibiotikum, gyógyszer, baktérium
2009-02-11 13:10:24

Web Design & Development Prowebshop