Ősz alkoholisták

Sokan lebecsüljük az időskori alkoholizálás veszélyeit. Holott nagy probléma. Amerikában például az alkoholfüggők egyharmada hatvan felett válik igazán az ital rabjává. Ez nem igazán felel meg a tisztes időskorról alkotott képzetünknek. Pedig a jelenségnek az okai nyilvánvalóak: a nyugdíjba vonulás és a tétlenség miatti feleslegesség érzése, elmagányosodás, testi-lelki hanyatlás, a szeretett partner elvesztése stb.

öregkor, alkohol, alkoholizmus, depresszió, öregkor | Sajtószemle   InforMed
Ráadásul az időskori alkoholizmust nem is olyan egyszerű diagnosztizálni. Részint, mert sokan szégyellik, titkolják, másrészt mert ebben a korban korántsem egyértelműek a klinikai jelei.

Az orvosnak nem specifikus panaszok esetén is gondolnia kell erre. Álmatlanság és emlékezetzavar, erős hangulatingadozás és depresszió, krónikus fejfájás, de még az időskorban jelentkező epilepszia esetén is érdemes elvégeztetni néhány alapvizsgálatot.

Fontos időben diagnosztizálni, mert a korral romló, és az egyre gyengébben működő szerveket, a májat, az agyat, az alkohol kifejezettebben károsítja, annak minden következményével egyetemben. Gondoljunk csak arra, hogy mennyire gyorsan leépülhet az időskorban alkoholra szokó ember.

Tovább >>
| öregkor, alkohol, alkoholizmus, depresszió
2009-02-11 13:23:39

Ha megúszta a karácsonyt, még itt a szilveszter!

A nehéz ünnepi ételek és a mértéktelen alkohol fogyasztás súlyos tüneteket okozhatnak. Fontos, hogy ha valaki egy megterhelő étkezés után tartósan rosszul van, minél előbb szakorvoshoz forduljon.


Másnapos?

Néhány pohárral többet iszunk, és másnap kínzó fejfájásra, rosszullétre ébredünk.


A téli depresszióról

Az év végi kimerültség, fényhiány a magyar lakosság 10-12 százalékánál vezet téli depresszióhoz.


Tévhitek a depresszióval kapcsolatban

Számtalanszor hallunk olyan kijelentéseket, hogy a depresszió csak a fejben létezik, vagy hogy csak a nőket érinti, netán, hogy a depresszió az egész életet elkíséri.


A depresszió testi tünetei

A legtöbben ismerjük a depresszió érzelmi tüneteit, de arról már kevesebbet tudunk, hogy ezt a betegséget számos testi panasz is kísérheti.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop