Miért nem lesz soha rákos az emberek többsége?

Évente emberek millióit diagnosztizálják rákkal, amely nagyon magas szám. De mi az érem másik oldala e statisztikánál? Nos, az emberek kétharmada soha nem lesz rákos, az erős dohányosok több mint felénél szintén nem alakul ki a rettegett tüdőrák.

rák, daganat, gen | Sajtószemle   InforMed
Egy nemrég megjelent tanulmány rámutat erre a többnyire figyelmen kívül hagyott tényre, és felveti: a kutatók akár fel is fedezhetnek valamit azáltal, ha megvizsgálják, mi az oka annak, hogy ilyen sokan ellenállóak a halálos betegséggel szemben - írja a physorg.com

George Klein, a stockholmi Karolinska Institute Mikrobiológiai és Tumor-biológiai Központjának nyugalmazott professzora az 1940-es évek közepe óta tanít és végez kutatásokat. Egy nemrég publikált tanulmányban (A rákkal szembeni ellenállás genetikája) Klein azokat a rákkal szembeni biológiai mechanizmusokat emeli ki, amelyekkel egyesek megelőzik a rák kialakulását. Klein szerint lehet, hogy vannak olyan, a rákkal szemben ellenálló genotípusok, amelyek csírájában fojtják el a daganatot, és egészségesen "tartják" az emberek többségét.

A rákbetegek és családjaik szenvedése ahhoz vezetett, hogy a rákkutatók többsége e kórra való hajlamosság genetikájára összpontosít. Ugyanakkor a rákkal szembeni ellenállás genetikáját többnyire nem kutatták, valószínűleg azért, mert feltételezik, hogy ez egyszerűen a rákra való hajlamosság másik oldala. Például, ha a rákot a sejtosztódást irányító gének mutációja okozza, akkor logikusnak tűnik, hogy a rákkal szembeni ellenállás egyszerűen e mutációk ritka előfordulása.

A rákkutatás mellett elkötelezett professzor ugyanakkor azt állítja, hogy létezhet a rákkal szembeni ellenállásnak egy másik, alternatív jelentése. Lehet, hogy a legtöbb embernek különféle védelmi mechanizmusa van, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, és megállítják a betegség kifejlődését a legkorábbi stádiumban.

Tovább >>
| rák, daganat, gén
2009-02-13 10:32:59

A nyirokcsomó érintettséggel járó betegségekről

Gyakran előforduló eset nyirokcsomó megnagyobbodással járó betegség kapcsán, hogy a páciens a kezelés kezdetén, vagy néhány hónap eltelte után levonja a következtetést saját sorsára vonatkozóan:


Új vérvizsgálat, mely javíthatja a májrák szűrését

Egy új kísérleti vérvizsgálat javíthatja a májrák leggyakoribb formájának szűrési eredményeit az USA Nemzeti Rákkutató Intézetének (NCI) kutatói szerint.


Angiográfia (DSA - digitális szubtrakciós angiográfia)

Az érrendszer vizsgálatára, valamint az egyes szervek vérellátásának vizsgálatára szolgáló módszer, mely ötvözi a hagyományos radiológia módszereit (a vizsgált testrészről röntgenfilm készül) a modern komputertechnika vívmányaival.


Mire figyeljünk az étteremben?

Sok kellemetlenséget előzhetünk meg, ha az étteremben a rendelés előtt körülnézünk, és meggyőződünk arról, hogy higiénés szempontból megfelel-e az elvárásoknak. Egy étterem tisztaságát jól mutatja a mellékhelyiség állapota, sok mindenre lehet ebből következtetni.


Minden feltétel adott Kásler szerint

Az EU-ban évente 3,5 millió embernél diagnosztizálnak rákot. Az unió statisztikai hivatala, az Eurostat 2016-os adatai szerint az uniós tagállamok közül Magyarországon a legmagasabb a rákos megbetegedéshez köthető halálozási arány. Magyarországot Horvátország, Szlovákia majd Románia követi a sorban.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop