Miért nem lesz soha rákos az emberek többsége?

Évente emberek millióit diagnosztizálják rákkal, amely nagyon magas szám. De mi az érem másik oldala e statisztikánál? Nos, az emberek kétharmada soha nem lesz rákos, az erős dohányosok több mint felénél szintén nem alakul ki a rettegett tüdőrák.

rák, daganat, gen | Sajtószemle   InforMed
Egy nemrég megjelent tanulmány rámutat erre a többnyire figyelmen kívül hagyott tényre, és felveti: a kutatók akár fel is fedezhetnek valamit azáltal, ha megvizsgálják, mi az oka annak, hogy ilyen sokan ellenállóak a halálos betegséggel szemben - írja a physorg.com

George Klein, a stockholmi Karolinska Institute Mikrobiológiai és Tumor-biológiai Központjának nyugalmazott professzora az 1940-es évek közepe óta tanít és végez kutatásokat. Egy nemrég publikált tanulmányban (A rákkal szembeni ellenállás genetikája) Klein azokat a rákkal szembeni biológiai mechanizmusokat emeli ki, amelyekkel egyesek megelőzik a rák kialakulását. Klein szerint lehet, hogy vannak olyan, a rákkal szemben ellenálló genotípusok, amelyek csírájában fojtják el a daganatot, és egészségesen "tartják" az emberek többségét.

A rákbetegek és családjaik szenvedése ahhoz vezetett, hogy a rákkutatók többsége e kórra való hajlamosság genetikájára összpontosít. Ugyanakkor a rákkal szembeni ellenállás genetikáját többnyire nem kutatták, valószínűleg azért, mert feltételezik, hogy ez egyszerűen a rákra való hajlamosság másik oldala. Például, ha a rákot a sejtosztódást irányító gének mutációja okozza, akkor logikusnak tűnik, hogy a rákkal szembeni ellenállás egyszerűen e mutációk ritka előfordulása.

A rákkutatás mellett elkötelezett professzor ugyanakkor azt állítja, hogy létezhet a rákkal szembeni ellenállásnak egy másik, alternatív jelentése. Lehet, hogy a legtöbb embernek különféle védelmi mechanizmusa van, amelyek megakadályozzák a rákos sejtek kialakulását, és megállítják a betegség kifejlődését a legkorábbi stádiumban.

Tovább >>
| rák, daganat, gén
2009-02-13 10:32:59

Web Design & Development Prowebshop