Szélfarmok az égben - Sárkány helyett szélturbinát eregetnének

Könnyen lehet, hogy a jövőben már az égben is láthatunk majd szélmalmokat, és nem holmi délibáb okán. Egy utópisztikusnak ható elképzelés szerint a jövőben rotorok segítségével nagy magasságokba emelt, kipányvázott szélkerekekkel termelnének elektromos energiát.

szélerőmű, energia, környezet, környezet | Sajtószemle   InforMed
A szél energiáját már sokféle formában használják, elég csak az egyszerű szélmalmokra vagy a tengerpartra telepített szélkerékfarmokra gondolni. Ezek azonban meglehetősen "földhözragadt" ötleteken alapulnak. Legalábbis a San Diegó-i SkyWindPower vállalat vezetői, Bryan Roberts professzor és David Shepard szerint. Ők ugyanis a repülő áramfejlesztő, a FEG (Flying Electric Generator) üzembe helyezésén fáradoznak. A FEG fejlesztését az a felismerés ösztönözte, hogy a nagy magasságokban fújó szelek, illetve áramlatok jóval erősebbek, és tartósan egy irányba fújnak, így sokkal hatékonyabb energiafejlesztés érhető el velük, mint a "földi" szélturbinákkal.

Az egyedüli problémát csupán a turbinák levegőbe juttatása jelentheti. A fejlesztők számításai szerint ugyanis minimum 4600 méteres magasságba kell emelkedniük a szélkerekeknek, hogy gazdaságosan működjenek. A tervek szerint a H alakú szerkezetet négy, egyenként 10,7 méter átmérőjű rotor segítségével repítenék fel az égbe. A rotorok amellett hogy felemelik és levegőben tartják a FEG-et, egyben annak energiatermelő lapátjaiként is működnek. A széllel hajtott lapátok forgási energiáját dinamók alakítják át árammá, amelyet a FEG pányvájaként is szolgáló, több kilométeres kábelen juttatnak le a földre. Jelenleg talán ez a kábel jelenti a projekt legnagyobb nehézségét, hiszen olyan anyagot kell találniuk, amely nagy szakítószilárdságú, nem túl nehéz, a villámok sem tesznek benne kárt, s kicsi benne az energiaveszteség.

A papírsárkányhoz hasonlóan lebegő FEG-ek emellett repülésbiztonsági kérdéseket is felvetnek, hiszen a hosszúra eresztett kábelek és a rotorok légi baleseteket okozhatnak. A véletlen szerencsétlenségek elkerülhetetlenek, vallják a fejlesztők, de a szélturbinák körüli légtér lezárásával már biztonságosan működhetnek a FEG-ek. S hogy a turbinák se véletlenszerűen tűnjenek fel az égbolton, GPS- vezérelt automatika állítaná be állandó helyzetüket.

Tovább >>
| szélerőmű, energia, környezet
2009-02-23 11:23:02

5G: barát vagy ellenség?

A napjainkban kiépülő 5G mobilhálózatokról kevés a megbízható és elérhető információ. Sokan páratlan technológiai lehetőségeket látnak benne, mások eddig ismeretlen egészségügyi hatásoktól tartanak. A Magyar Tudományos Akadémia ezért egy ad hoc szakértői bizottságot hozott létre, hogy a tudomány eszközeivel vizsgálja meg, van-e alapja a félelmeknek.


A járvány jó oldala

A világjárvány megfékezésére hozott korlátozások miatt csökkent a légszennyezés, ez több tízezer idő előtti halálozást előzhetett meg Európában és Kínában - állapította meg egy új kutatás.


Az energiaital fogyasztás veszélyes lehet

Az energiaitalok önmagukban nem veszélyesek, a koffein túladagolás azonban a fiataloknál, fiatal felnőtteknél és a szívbetegeknél életveszélyes ritmuszavart okozhat. A veszélyekre egy nemzetközi kardiológuscsoport hívta fel a figyelmet a Canadian Journal of Cardiology című kanadai szaklapban.


Villámcsapások a Tátrában

Öten életüket vesztették és több mint százan megsérültek a lengyel és szlovák Tátrában csütörtökön tomboló viharban.


Állítólag az ivóvízben lévő műanyagszemcsék ártalmatlanok

Úgy tűnik, csak "minimális egészségi kockázatot" jelentenek az ivóvízben lévő műanyag mikroszemcsék - állapította meg az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) jelentése.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop