Össztűz a gyógyszercsomagra - 8-10 százalékkal nőnének a betegek terhei

Fenntartásokkal fogadja a szakma az egészségügyi tárca gyógyszerfogyasztást szigorító csomagtervét. Pedig az ágazatra kiszabott 30 milliárdos pénzügyi megszorítás felét az egészségbiztosító gyógyszerkiadásainak a visszafogásával érné el a szaktárca, erről várhatóan a jövő héten tárgyal a kormány.

gyógyszer, orvos, egészségpolitika | Sajtószemle   InforMed
Székely Tamás egészségügyi miniszter mindenesetre úgy látja, van még tartalék a gyógyszerfogyasztás csökkentésében és a költséghatékony felírásban. Ezek között említette a vonalkódos vény bevezetését; ez alapján ellenőriznék, hogy az utalványozó orvos jogosult volt-e a tb által kiemelten támogatott készítmény felírására.

Az orvosi pecséten lévő szám alapján ezt most is megtehetik – állítja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke. A vonalkódos rendszerrel amúgy súlyos technikai gondjaik vannak, hiszen alkalmazásához ezer háziorvosnak nyomtatócserére lenne szüksége, a több körzetben is rendelőknek négy-ötre. Ennek a kompenzálását már kérték az OEP-től, válasz még nincs. Az elnök azért is fölösleges pénzkidobásnak tartaná a vonalkódos rendszerrel járó költségeket, mert belátható időn belül bevezetik az elektronikus vényt, amelynek alkalmazására az online rendszerbe kapcsolt háziorvosi rendelők már ma alkalmasak.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek és az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| gyógyszer, orvos, egészségpolitika
2009-02-27 10:50:46

Web Design & Development Prowebshop