Szabálytalanul sokat dolgoznak az orvosok

Nem ritka a napi 16,5-24 órás munkaidő az egészségügyben, sok a beragadt szabadság – mondta Éger István, a MOK elnöke annak kapcsán, hogy az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség 18 kórházban folytatott akcióellenőrzést.

egészségügy, egészségpolitika, orvos | Sajtószemle   InforMed
Az egészségügyben változatlanul sok a munka-és pihenőidővel, valamint az ügyelet szabályaival kapcsolatos jogsértések aránya, agyonhajszoltak az orvosok – jelentette ki Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke utalva az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) ellenőrzéseire. Az akcióellenőrzés során vizsgált 18 egészségügyi intézmény közül 15- ben a munkavállalók 58 százalékát át érintette a munkaügyi előírások megszegése.

A legtöbb jogsértés az ügyelet szabályainak figyelmen kívül hagyásából adódik, ami az ellenőrzött munkáltatók közel felénél fordult elő. A munkáltatók a lehetséges havi hat alkalmat meghaladóan rendelnek el ügyeletet. Sok munkavállalót érintő szabálytalanság az is, hogy a minősített ügyeletet követő nyolc órás pihenőidőt nem adják meg a dolgozóknak. A munkáltatók nincsenek tekintettel a maximális 400 órás éves korlát szabályára, de a teljesített rendkívüli munkaidőt jellemzően az előírt határidőben ellentételezik, a munkabérrel és pótlékokkal kapcsolatos előírások nem sérülnek.

A napi munkaidő túllépése és ezzel a napi pihenőidő szabályainak megsértése is gyakori, nem ritka az akár napi 16,5-24 órás munkaidő. A szabadság tárgyévi kiadása sem teljesül maradéktalanul ebben az ágazatban.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek és az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| egészségügy, egészségpolitika, orvos
2009-03-11 11:16:21

Magyarország csatlakozzon az európai egészségügyi unióhoz!

Csatlakozzon Magyarország az európai egészségügyi unióhoz, továbbá a kormány hozza nyilvánosságra a magyar egészségügyről készülő átfogó tanulmányt és vitassa azt meg szakmai szervezetekkel - sürgette Ujhelyi István szocialista európai parlamenti (EP) képviselő (MSZP) vasárnap tartott online sajtótájékoztatóján.


Nem siették el a rendelet visszavonását

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere pénteken visszavonta a 65 év feletti egészségügyi dolgozók közvetlen egészségügyi betegellátás alóli mentesítésére vonatkozó utasításokat.


Tisztességes fizetéseken alapuló életpályamodellt az orvosoknak!

A magyar orvosok már a koronavírus megjelenése előtt követelték a kormánytól egy tisztességes fizetéseken alapuló, a betegbiztonságot garantáló egészségügyi rendszer kialakítását.


Nincs bizonyíték arra, hogy legyengült volna a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szakértői és számos más tudós szerint nincs bizonyíték arra, hogy legyengült a koronavírus, amint azt egy tekintélyes olasz orvos állította.


Horváth Ildikó megköszönte

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden a családorvosok világnapja alkalmából a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.


hírdetés
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop