Egészségügyi központba kényszerül egyre több amerikai

Trend. Lényeges változáson mehet keresztül az USA egészségügyi rendszere a recesszió miatt. A közel 40 millió amerikai számára kifizethetetlen magánbiztosítások, illetve a minősíthetetlen színvonalú állami kórházi ellátás helyett egyre többen keresik fel a közösségi egészségügyi központokat (community health centers).

egészségbiztosítás, egészségpolitika, USA | Sajtószemle   InforMed
E létesítmények szerepe elsősorban az alapellátás, a krónikus betegségek kezelése, illetve a rehabilitációs programok terén válik egyre nélkülözhetetlenebbé.Tavaly összesen 16 millióan vették igénybe az egészségügyi központok szolgáltatásait az USA-ban.

Itt ugyanakkor korántsem csak betegbiztosítás nélkül tengődőkről van szó: a csoportba tartozók több mint felének van valamilyen szerződése, ennek ellenére képtelen bejutni hivatalos orvosához nem sürgősséginek minősülő problémájával.

A kórházak sürgősségi osztályaira például azért nehezedik jelenleg sok helyütt már elviselhetetlenül nagy nyomás, mert az ezeket felkereső páciensek többsége egyáltalán nem minősül akut esetnek, viszont sokszor csak így van esélyük, hogy egyáltalán orvoshoz jussanak.

Tovább >>

Kapcsolódó cikkek a Friss hírek és az Egészségpolitika rovatban olvashatók.
| egészségbiztosítás, egészségpolitika, USA
2009-03-13 12:04:09

Web Design & Development Prowebshop